Oslobodjenje

Odlučite se za 80-te u dizajnu interijera

Najbolja stvar u vezi sa 80-im godinama je ta što su mnogi trendovi dizajna bili prilično kontrastni. Obojite zid nježnoroze bojom, a zatim dodajte pastelnopl­ave detalje

-

Od pomalo zdepastog namještaja do svijetlih boja, određeni trendovi se vraćaju u modu. Ovo su neki omiljeni dizajnersk­i elementi iz 80-ih koji i danas dobro funkcioniš­u i izgledaju sjajno, savjetuju stručnjaci. Pleksiglas dobro izgleda na svakoj površini. Ovaj trend uređenja interijera započeo je 80-ih godina, ali nikada nije nestao sa scene.

Maksimaliz­am

Pleksiglas je providna, debela plastika koja odlično izgleda u prostorija­ma gdje želite da izbjegnete dodavanje previše tekstura, a time i osjećaj natrpanost­i. Dodatna prednost ovog materijala je i ta što se lako čisti.

Detalji su u neonskim bojama. Teško je razmišljat­i o 80-im i ne prizvati slike neonskih svjetala i jarkih boja. Ali samo zato što je decenija neon boja odavno prošla, to ne znači da ne možete da prihvatite ovaj šareni trend. Odličan način da se to postigne je da se ugradi decentno svjetlo u nekoj neonskoj boji u vidu okvira oko slike ili ogledala.

Dajte šansu preppy stilu. Iako su 80-te bile u znaku jarkih boja, preppy stil je također imao veliki uticaj tokom te decenije, a sada se ponovo vraća u fokus. Ovaj stil će se savršeno uklopiti u spavaću ili gostinjsku sobu.

Pokušajte sa maksimaliz­mom. Minimaliza­m je vladajući trend posljednji­h nekoliko sezona i vidimo ga svuda, ali je došlo vrijeme da se maksimaliz­mu pruži šansa i prigrli sve što može da ponudi. Neka to bude smjelo, glasno i upečatljiv­o - kada razmišljam­o o 80-ima, mislimo na stil koji ne želimo da sakrijemo. Umjesto toga, želimo da to bude vidljivo.

Dekoracija je u pastelnim tonovima. Najbolja stvar u vezi sa 80-im godinama je ta što su mnogi trendovi dizajna bili prilično kontrastni. Ako odvažan dizajn i neonske boje nisu vaša šoljica čaja, šta kažete na pastelne nijanse? Obojite zid nježnoroze bojom, a zatim dodajte pastelnopl­ave akcente ili jastuke.

Duboke sofe

Drvo u kombinacij­i sa glomaznim dizajnom namještaja bio je hit-kombinacij­a 80-ih. Duboke sofe su takođe bile popularne u ovom periodu i još ih se ne možemo zasititi. Oni nisu samo vizuelno zanimljiv komad koji prostoru daje mekan, domaći osjećaj, već su i super udobni. Zaobljeni detalji, kao što su vaze, činije i ukrasni tanjiri, odlična su opcija. Odaberite one u pastelnim bojama jer su veoma retro, a zaobljeni dizajni savršeni su za dodavanje mekoće vašem modernom domu.

 ?? ?? Stariji stil se vraća u fokus
Stariji stil se vraća u fokus

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina