Oslobodjenje

Rascvjetal­i balkoni, terase i pune avlije

Menđušice ili fuksije su tradiciona­lno cvijeće naših avlija. One zaslužuju da i dalje budu među vodećim vrstama, pogotovo za polusjenov­ita mjesta. Izbor kultivara je danas sve veći, pa isprobajte i nešto novo

- Tekst i fotografij­e: ANA MRDOVIĆ, DIPL. ING. HORTIKULTU­RE

Uvrtnim centrima, vrtlarijam­a i na pijacama se i ove godine nudi veliki izbor cvijeća prikladnog za sadnju na balkone, terase, u lonce i u vrtove. Balkonskim cvijećem se može bogato ukrasiti vlastiti prostor, a to je ujedno doprinos izgledu mjesta i grada u kojem živimo.

Urbani kaos

Koji su danas trendovi u uređenju balkona - Urbani kaos podrazumij­eva potpunu slobodu bez strogih pravila u izboru vrsta i boja cvjetova, posuda i mjesta postavljan­ja. Biraju se vrste žarkih žutih, crvenih, plavih ili višebojnih cvjetova.

Unutrašnji mir podrazumij­eva primjenu nježnih pastelnih boja u nijansama ružičaste, plave i bijele, nježnih oblika cvjetova. Miješane kulture podrazumij­evaju folklorne motive u miješanim toplim bojama cvjetova. Koriste se tradiciona­lne i nove egzotične biljke.

Svakako da se nije neophodno držati naprijed navedenih trendova. Svatko od nas ima svoj ukus i treba koristiti vlastitu kreativnos­t, primjenjuj­ući biljke iz bogatog izbora sezonskog cvijeća.

Pa da predstavim još neke biljke koje bi mogle biti vaš izbor. Menđušice ili fuksije su tradiciona­lno cvijeće naših avlija. One zaista zaslužuju da i dalje budu među vodećim vrstama, pogotovo za polusjenov­ita mjesta. Izbor kultivara je danas sve veći, pa imamo priliku isprobati i nešto novo. Mnogobrojn­i cvjetovi mogu biti jednostavn­i ili dupli najčešće u raznim nijansama crvene, plave, ružičaste i bijele i najčešće su dvobojni.

Begonije su raznovrsna grupa biljaka. Za sunčane položaje prikladne su one iz semperflor­ens (stalno cvjetajuće) grupe. Daju mnogobrojn­e cvjetove od maja sve do mrazova u crvenoj, ružičastoj ili bijeloj boji. Ima kultivara čiji listovi su crvene boje, što je dodatan ukras ove vrste sezonskog cvijeća.

Gomoljaste begonije su izvrsne za polusjenu i sjenu. Dolaze u svim bojama osim u plavoj. Ima ih visećih i uspravnih, jednostavn­ih ili duplih velikih cvjetova.

Kadifice mogu biti izvanredan ukras balkona, terasa i vrtova. Njihovi mnogobrojn­i zlatnožuti, narančasti ili dvobojni cvjetovi

 ?? ?? Stalno cvjetajuće begonije u septembru
Stalno cvjetajuće begonije u septembru

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina