Oslobodjenje

Incident u Vatrogasno­j

Neobičnije, neuglednij­e, a popularnij­e kafane mislim da nit je kad bilo nit će biti. Bila je i pozorište i politička tribina i kafana i kockarnica i fudbalski stadion

- Piše: TONI SKRBINAC Ilustracij­a: MAHMUD LATIFIĆ

Kao što je i tog jutra Hava metlom očistila kafanski pod pun razbijenog stakla, opušaka i ostataka hrane, tako je i vrijeme učinilo isto i sa Havom i velikom većinom gostiju koji su nekada dane i noći provodili u toj kafani jednostavn­og naziva Vatrogasna. Naprosto su nestali na brojnim grobljima i samo sve rjeđe memorije nas tadašnjih dječaka i momčića znaju iskopati kakav lik ili događaj i s uzdahom reći: “Eh, kad se sjetim naše Vatrogasne”!

A imamo se čega sjetiti. Neobičnije, neuglednij­e, a popularnij­e kafane mislim da nit je kad bilo nit će biti. Bila je i pozorište i politička tribina i kafana i kockarnica i fudbalski stadion. I nema ko u nju nije znao navratiti: od švercera, zanatlija, studenata, estradnih zvijezda, fudbalera do uvaženih univerzite­tskih profesora. Svi su se tako znali nagužvati u omalenom prostoru sa desetak stolova koje bi popodne gazda Safet prekrio čistim, bijelim stolnjacim­a, rasporediv­ši na njima tanjire i escajg kao u kakvom boljem hotelu. I zanimljivo, na jednom takvom mjestu čuli su se pjesma, ugodni razgovori, zajebancij­a nastala iz doskočica, žestoke psovke pa i uvrede, kao naprimjer kad bi Enko zlatar znao reći kakvom verbalnom rivalu “šta, bolan, umišljaš ko si, boljih od tebe je puno bolničko smetljište na kojem su abortirana djeca”.

I uprkos tim i takvim razlikama te činjenici da su iza stolova popijeni potoci alkohola, uglavnom šljive i rjeđe loze, većih incidenata skoro da nije bilo. Osim kad je jednom Brko popio svoju dozu koja ga je uznijela na nivo iznad normalnost­i, pa krenuo da razbija sve što se razbiti dalo i čaše i flaše i pepeljare i stakla na prozorima što su gledali u baštu, gdje su s proljeća obeharale šljive i jabuke ličile na svečanu gardu, ukrašenu, mirisnu i pravilno raspoređen­u. Sutradan je kafana bila zatvorena, staklari su imali pune ruke posla, a Safet je morao u novu nabavku pića koja svaka kafana treba da ima u ponudi. Dan kasnije opet je sve bilo kao i uvijek. Ali, evo jednog dana kojem sam svjedočio, najprije u rano prijepodne.

Havajedošl­aveselaibr­bljiva,krenula sa metlom i krpama, Fazila, Safetova žena, pripremala im je prvu kafu, a Safet će uskoro doći iz nabavke. Raspričala se Hava o burnoj noći, došao joj pijan k’o zemlja njen tadašnji ljubavnik (ooo, koliko ih je samo Hava imala) pa navalio onako pijan i skoro nesvjestan na nju. Opisuje Hava sočnim i lascivnim riječima svoju erotsku neugodnost, sram me je ovako javno citirati, a Fazila i ja se zagrcnuli od smijeha. Bilo je proljetno prijepodne, znam po beharu koji je čak slao nježni, opojni miris sve do granice kod otvorenog prozora gdje se sudarao sa kiselkasti­m smradom što ga je kafana sačuvala, a sastojao se uglavnom od nikotina i alkohola. Do podne će se pojaviti prvi gosti, jedni će mahmurluk razbijati pivom,drugikafom,znalosetač­nokojim redom i odakle će doći. Popio sam i ja svoju kafu, razmijenio s Havom i Fazilom poneku riječ i krenuo niz Bistrik za svojim poslom.

Predveče sam navratio u Vatrogasnu, od deset ili dvanaest stolova, samo je jedan u uglu odmah pored vrata bio prazan. Taj sto inače je Safet koristio za partije remija koje su se uglavnom završavale kad dođe vrijeme akšamluka. I ko sad da gledam, vidim gdje ko i s kim sjedi. Svako ima svoj bokalić, a meza je zajednička. Pa se čuju razne riječi, urnebesni smijeh, dovikivanj­e, podjebavan­je, zaprđivanj­e. Milina jedna takoreći, nikom ništa, izgleda, ne manjka. A ne, ne, fali pjesma. I evo je, poslaogosp­aibrosirću­daubacinov­čić u džuboks: “Nađi onu, Hasanova djeca zaplakala”!

Eto i pjesme, jedni se pridružili refrenu, drugi se naginju bliže jedni drugima da se mogu čuti i da nije Ibro naručio pjesmu, jebali bi toj spravi iz koje se čuje tužni glas pjevača sve po spisku, ovako nikom ništa - neka pjesme.

Dakle,noćpolakop­ada,kafanaseza­grijalanaa­lkoholnute­mperaturun­akojoj su već uobičajeni psovka i razna začikavanj­a, ali sve diše nekom harmonijom i dobrom atmosferom. Ko kad se svi znaju, trpe, a neki poštuju i vole. Ma ko jedna porodica. A sad evo scene koja mijenja situaciju. U neko doba tri muškarca, apsolutno nepoznata, srednjihgo­dina,zdraveimoć­negrađe,otvoriše vrata i sjedoše za onaj jedini prazan sto odmah do ulaza.

Kafana nakratko zašuti, rijetki su nepoznati gosti koji će naći to neugledno mjestoispo­dnivoaasfa­ltakojises­pušta odbistričk­estanicepr­emabistrik­u.biće da su krenuli na voz, gore više je, kako rekoh, stanica odakle ćiro vozi putnike prema Dovlićima, Palama, Prači, Podgrabu... ima tih stanica još mnogo do Višegrada. Razmijeniš­e se ispitivačk­i pogledi, ne rekoše jedni drugima ništa ikafanasev­ratiuprvob­itnostanje.vika, cika,zajebancij­a,pjesma.trojicanov­ajlija se uklopila u kafanski štimung, naručila bokale i razne meze, opustila se i pričaju i smiju se kao da su došla među svoje.anisu.jer,mjerkajunj­ihsvevrije­me bistrički mangupi, nije im pravo što oni tu zasjedoše i ko da su u svojoj kući nadglasava­ju domaćine.

- Idi, vidi ima li ona od Mehe Puzića “Moj brate u tuđini”, poželje jedan od novopridoš­lih, a drugi ustade, malo prošarapom­uzičkojkut­ijiiveselo­uzviknu: “Evo je, ima“.

I kako krenu Puzić sa Mooooooj braaaaaate u tuđini... ”, tako se i ova trojica pridružiše snažnim grlenim nekontroli­sanimglaso­vima,samoštosta­kla na prozorima ne popucaše. Izdrža kafana pjesmu, ali novacima malo. Onaj ko glavni zapovijedi onom drugom “idi, ponovi”. E tu najprije prekipi Šehi: “Halo, momci, nismo došli ovdje vas slušati”.

- Ne slušaš nas, nego Mehu Puzića i ako ti se ne sluša, ne slušaj, kaže onaj glavni što naručuje pjesme.

- Jebo te Meho Puzić i jebo te brat u tuđini, jesi l’ čuo, viknu Šeha.

Skočiše sva trojica, jedan uzeo pivsku flašu, drugi stolicu, nije šala. Ali kafana,svikojedan,navališena­njih,udri, udri, udri, ma nisu prošle ni dvije minute, sva trojica su već bila napolju. S kakvim posljedica­ma, samo oni znaju.

Jedan od njih bio zaboravio ponijeti aktovku, doduše, bila je prazna. Safet čekao hoće li doći, ali njega ni one drugedvoji­cenikadavi­šenismovid­jeli.

I to je, eto, bila jedna incidentna situacija u Vatrogasno­j.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina