Oslobodjenje

Nirnberški zakoni

Zakoni su ostali na snazi do 1945, kada je ukinut njemački Reich i mračna ideologija nacizma uspostavlj­ena zakonima od 1933. pa nadalje

- (U ponedjelja­k: Anschluss Austrije)

U manastiru Mileševa sahranjene mošti Save Nemanjića (Svetog Save), prvog srpskog arhiepisko­pa, koji je umro 27. januara 1235. u Velikom Trnovu (Bugarska). Turci su 1594. izvadili mošti i spalili ih na Vračaru u Beogradu.

1758.

Rođen jedan od vođa Francuske revolucije Maximilien de Robespierr­e, vođa jakobinaca i začetnik revolucion­arnog terora.

1840.

Puštene u promet prve poštanske marke u Velikoj Britaniji - od jednog i dva penija s likom kraljice Victorije I.

1870.

U Nevesinju rođen Safvet-beg Bašagić. Jedna je od najmarkant­nijih ličnosti moderne bosanske i bošnjačke književnos­ti i začetnik bošnjačkog nacionalno­g preporoda početkom 20. vijeka.

1941. 1942. 1974. 1992. 2005. 2017. 1727. 1943. 1945. 1996. 2001. 2013. 2016.

U Sarajevu rođen Ivica Osim, bh. fudbaler i trener.

U četničkoj ofanzivi kod sela Rapti ubijen istaknuti bh. pjesnik Hasan Kikić, komesar 1. krajiškog proletersk­og bataljona.

Zapadnonje­mački kancelar Willy Brandt podnio ostavku zbog špijunske afere u kojoj je otkriveno da je njegov bliski suradnik Günter Guillaume bio istočnonje­mački špijun.

Umrla Marlene Dietrich, američka filmska glumica njemačkog porijekla, legendarna fatalna žena.

Umro Joey Grant, legendarni umjetnik Disneyja, autor kraljice-vještice u crtanom filmu “Snježana i sedam patuljaka”.

Društvo novinara BIH na manifestac­iji Novinar godine u Zenici dodijelilo je listu Oslobođenj­e nagradu za printano novinarstv­o za 2016.

1915. 7. maj

Na osnovu dekreta ruske carice Katarine I, Jevreji su protjerani iz Ukrajine.

Savezničke snage u Drugom svjetskom ratu zauzele su Tunis i Bizertu na sjeveru Afrike.

Potpisivan­jem dokumenta o bezuslovno­j kapitulaci­ji Njemačke završen je Drugi svjetski rat. Dokument su u Remsu potpisali feldmaršal Alfred Jodl u ime Wehrmachta i generalpuk­ovnik Bedell Smith u ime američkih i britanskih snaga. Francuski i ruski oficiri bili su svjedoci. Dokument o okončanju rata potpisan je 9. maja u Berlinu.

Pred Međunarodn­im sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavij­e u Haagu počelo je suđenje bosanskom Srbinu Dušanu Tadiću, prvo suđenje za ratni zločin poslije Nürnberga i Tokija. Osuđen je na 20 godina zatvora.

Nekoliko hiljada demonstran­ata spriječilo je postavljan­je kamena temeljca za obnovu porušene džamije Ferhadije u Banjoj Luci. Demonstran­ti srpske nacionalno­sti napali su Medžlis IZ-A i držali zatočenim domaće i međunarodn­e zvaničnike koji su željeli prisustvov­ati ceremoniji postavljan­ja temeljca. Povrijeđen­o je više od 30 osoba, među kojima Cazinjanin Murat Badić, koji je od povreda zadobijeni­h u ovom incidentu kasnije preminuo.

U Zagrebu umro Mato Ergović, hrvatski glumac.

U Banjoj Luci otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija. Džamija Ferhadija izgrađena je 1579. kao zadužbina Ferhat-paše Sokolovića. Minirali su je srpski ekstremist­i 7. maja 1993.

U Kenoshi u Wisconsinu rođen je Orson Welles, američki glumac, režiser i producent. 1941. je napisao, režirao, producirao i nastupio u “Građaninu Kaneu”, koji se u raznim anketama nalazi na prvom mjestu najboljih filmova svih vremena.

Predtekst za holokaust, odnosno Hitlerovo “konačno rješenje” jevrejskog pitanja predstavlj­ali su Nirnberški zakoni koji su usvojeni jednoglasn­o posljednje­g dana godišnjeg skupa nacista u gradu Nürnbergu 15. septembra 1935. Konvencija je održana od 10. do 16. septembra 1935. Ovo se dogodilo nakon Hitlerovog telegrafsk­og poziva. Ovakvi skupovi su održavani uvijek u Berlinu i ovo zasjedanje je bilo jedino koje je Reichstag održao izvan glavnog grada. Ovi zakoni su ostali na snazi sve do 1945. kada je ukinut njemački Reich i mračna ideologija nacizma, koja je uspostavlj­ena zakonima od

1933. pa nadalje.

Deportacij­e u logore

Donijeti su izrazito rasistički zakoni kojim se u državi institucio­naliziraju progoni Jevreja (Židova), Roma i ostalih nearijevac­a i oni će biti u primjeni sve do 1945. Donijeti su Zakon o zaštiti njemačke krvi i njemačke časti, Zakon o njemačkom državljans­tvu i Zakon o njemačkoj zastavi. Zapravo od tog trenutka su ozakonjene rasne teorije koje su smislili i u život provodili pripadnici Nacionalso­cijalistič­ke radničke partije (NSDAP). Šta je to konkretno značilo?

Najprije, Hitleru se dugo po glavi motalo zakonsko rješavanje ovih pitanja, jer je htio institucio­nalizirati područje zaštite njemačke krvi i časti, odnosno donijeti Zakon o državljans­tvu. Državni sekretar u Ministarst­vu unutrašnji­h poslova Wilhelm Stuckart dobio je zadatak da zajedno s Bernhardom Lösenerom i Franzom Albrechtom Medicusom napiše antisemits­ki Zakon o zaštiti njemačke krvi i njemačke časti i Zakon o državljans­tvu Reicha koji su bili poznatiji kao Nirnberški zakoni. Njih je nametnuo Reichstag pod kontrolomn­acista15.septembra1­935. Njima su njemački Jevreji lišeni prava i na kraju su doveli do njihove deportacij­e u koncentrac­ione logore. Lösener je kasnije napisao da nije znao za bilo kakva naređenja za pogubljenj­e njemačkih Jevreja i bio je uznemiren pogubljenj­em. Kasnije je i uhapšen od nacističke vlasti zbog izražavanj­a simpatija prema Jevrejima. Oni su uradili 4 varijante zakona, koje su se međusobno razlikoval­e po visini i oštrini kazne, ali je ipak prihvaćena najblaža.

Nacistička ideologija je polazila od principa da je “čistoća njemačke krvi bitna za daljnji opstanak njemačkog naroda”. Rasistički progoni su postali dio sistema, data je mogućnost istrebljen­ja nearijevsk­ih naroda, praktično je institucio­naliziran lov na ljude koji nisu bili arijevske krvi.

Rasna politika

Prvim zakonom Jevrejima (Židovima) je bila zabranjena mogućnost sklapanja brakova sa građanima njemačke ili srodne krvi, pa je članom 1. Zakona preciziran­o da su brakovi ništavi ako su sklopljeni protivno zakonu ili koji su u cilju izigravanj­a zakona sklopljeni u inostranst­vu. U članu 2. je napisano da su izvanbračn­i odnosi između Jevreja (Židova) i građana njemačke ili srodne krvi bili zabranjeni (seksualni odnosi sa arijevcima). Jevrejima je bilo zabranjeno obavljanje državnih i javnih poslova. Nisu

Otvoren eurotunel ispod kanala La Manche dug 51,5 kilometara koji povezuje engleski Dover sa francuskim Calaisom. Izgradnja tunela je počela 1988, a koštala je 10 milijardi eura. mogli uzimati arijevca u službu (naprimjer zapošljava­nje u domaćinstv­u njemačke žene ili srodne krvi mlađe od 45 godina), što je propisano članom 3. dok se u članu 4. kaže da Jevreji (Židovi) ne smiju podizati zastavu Reicha ili nacionalnu zastavu, niti nositi boje Reicha. S druge strane, dozvoljeno im je bilo nošenje jevrejske (židovske) boje i to pravo im štiti država. Ako se ove odredbe ne bi poštivale, zakonodava­c je propisao kazne zatvora ili zatvor uz teški rad.

U drugom zakonu se definira na koga se odnosi zakon o državljans­tvu. Po slovu ovog zakona samo pojedinci “njemačke ili srodne krvi” mogu biti državljani Njemačke, a Jevrejima (Židovima) se to odriče jer su lišeni državljans­tva i smatrani su kao “podanici države”. Za državljans­tvo Reicha dobivala se potvrda.

Pošto je Berlin uskoro trebalo da postane olimpijski grad u kojem će se održati Olimpijske igre, bilo je opasno ići u provedbu Nürnberški­h zakona. Ovo su dobro znali u vrhovima vlasti. Bojeći se međunarodn­e izolacije i premještan­ja Olimpijski­h igara, nacisti su odlučili da se malo primire. Neposredno poslije godišnjeg skupa u Nürnbergu i za vrijeme Olimpijski­h igara prekinuta je primjena ova dva rasna zakona. Ustanovlja­vanjem rasnih zakona nacisti su utrli put holokaustu koji će odnijeti milione nedužnih života.

U talasu jačanja desnih tendencija i fašizma u svijetu, skoro da je nezamijeće­no prošao “jubilej” mračne ideologije - 90 godina od dolaska na vlast Nacionalso­cijalistič­ke radničke partije Njemačke. U Berlinu je 30. 1. 1933. fašizam stupio demokratsk­im putem na političku arenu sa koje će biti nemilosrdn­o izbrisan 1945. sa padom Hitlera pred nadirućim jedinicama sovjetske i saveznički­h armija iz antihitler­ovske koalicije, kojima je pripadao i NOP Jugoslavij­e. Genocid je učinjen nad milionima Jevreja, a na udaru su se našle i druge etničke, vjerske i političke skupine, među njima Sloveni, Romi i drugi narodi koji su smatrani manje vrijednim. Stradali su i politički neistomišl­jenici - komunisti, socijaldem­okrati, disidenti i drugi koji su se suprotstav­ili ovoj ubilačkoj mašini. Nacisti su ubijali i ratne zarobljeni­ke, homoseksua­lce, Jehovine svjedoke i one koji su bili mentalno i fizički onesposobl­jeni, napisao je u feljtonu Oslobođenj­a akademik Adamir Jerković. Jesu li fizičkim uništenjem Adolfa Hitlera, a prije njega Mussolinij­a, i kasnije pogubljenj­ima njihovih doglavnika u Nirnberški­m procesima, splasnule fašističke ideje? Nameće se zaključak da, ako je vjerovati iskustvima, nacizam/fašizam je pobijeđen, ali nije uništen. Posljednji genocid u Srebrenici o tome zorno svjedoči.

2007.

U Zagrebu umro kompozitor Đorđe Novković. Autor je brojnih hitova koje su izvodila najveća imena domaće estrade (Gabi Novak, Neda Ukraden, Duško Lokin, Tereza Kesovija, Mišo Kovač, Tomislav Ivčić, grupa Srebrena krila...).

 ?? ?? Jevreji su morali nositi Davidovu zvijezdu pri izlasku iz kuće
Jevreji su morali nositi Davidovu zvijezdu pri izlasku iz kuće
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina