Oslobodjenje

Ključevi umjesto lozinki

-

Google je uveo novi način prijave pomoću kriptograf­skih ključeva koji traže pristup autentific­iranom uređaju te dolaze sa Google računa na svim većim platformam­a. Korisnici se mogu prebaciti na pristupne ključeve tokom prijava te se riješiti lozinki i verifikaci­jskih kodova u dva koraka. Ključevi su sigurnija, praktičnij­a alternativ­a lozinkama koje promovišu velike kompanije, poput Googlea, Applea, Microsofta i drugih članova FIDO Alliancea. Mogu zamijeniti tradiciona­lne lozinke i sisteme prijava kao što su 2FA i SMS potvrda s lokalnim PIN-OM ili biometrijs­kom autentifik­acijom uređaja, poput otiska prsta ili Face Id-ja. Ti se biometrijs­ki podaci ne dijele s Googleom (ili bilo kojom trećom stranom), a postoje samo na vašim uređajima, što pruža veću sigurnost jer ne postoji lozinka koja bi se mogla ukrasti u slučaju napada krađe identiteta.

Nakon što Google računu dodate sigurnosni ključ, platforma će ga početi tražiti svaki put kad se prijavite ili kada otkrije potencijal­no sumnjivu aktivnost koja zahtijeva dodatnu provjeru. Pohranjuju se na bilo kojem kompatibil­nomhardver­upoputipho­neasiosom 16 i Android uređaja s Androidom 9 te se mogu dijeliti s drugim uređajima u operativno­m sistemu pomoću iclouda ili upravitelj­a lozinki. Ako želite,jošmožetek­oristititu­điuređajza­privremeni pristup svom Google računu. Odabirom opcije koristi pristupni ključ sdrugogure­đajaistvar­asejednokr­atna prijava koja ne rezultira prenosom pristupnog ključa na novi hardver.

Nokia XR21 smartphone Tinder uvodi videoselfi

Tinder pojačava svoj sistem za verifikaci­ju fotografij­a dozvoljava­jući članovima da snimaju videoselfi­je kako bi bolje dokazali ko su.

Ova funkcija će biti potrebna da bi verifikaci­ja fotografij­ama dobila Tinderovu zvaničnu plavu kvačicu. Da biste izvršili ovu verifikaci­ju, samo treba da snimite video o sebi u aplikaciji pomoću prednje kamere pametnog telefona. Još jedan sajt za upoznavanj­e, Hinge, implementi­rao je sličan sistem za videoverif­ikaciju prošle godine za borbu protiv prevarants­kih naloga.

Izvođenje videoselfi­ja donosi vam status u Tinderovom novom klubu Photo Verified Cuties.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina