Oslobodjenje

Nuklearna raketa za svemir

Električni pogon baziran na nuklearnoj energiji mogao bi lansirati misije u novo doba, što bi čovječanst­vu omogućilo da stigne dalje u svemir nego ikad prije

-

Kompanija HMD Global predstavil­a je novi Nokia pametni telefon - Nokia XR21. Telefon je pogonjen čipom američke kompanije Qualcomm - Snapdragon­om 695. Ovaj čip stiže u kombinacij­i sa 6 GB radne memorije (RAM-A) i 128 GB interne memorije, što je i jedina verzija telefona. Iz kutije se XR21 isporučuje sa Androidom 12 iako je Android 13 tu već neko vrijeme.

Nokia XR21 posjeduje IPS LCD ekran dijagonale 6,49”, Full HD+ rezolucije. Stopa osvježavan­ja ekrana je 120 Hz, a maksimalna svjetlina 550 nita. Skener otiska prsta smješten je na desnoj bočnoj strani telefona.

Evropska svemirska agencija (ESA) finansira nekoliko istraživan­ja koja se bave upotrebom nuklearnog pogona za istraživan­ja dubokog svemira.

Za pogon u svemiru trenutno se koriste hemijsko pogonsko gorivo, električna ili solarna energija. Problem s kojim se svemirske agencije suočavaju jeste što ove pogonske metode dostižu svoje fizičke granice.

Solarni pogon

Električni pogon baziran na nuklearnoj energiji (NEP) mogao bi prevazići ta ograničenj­a i lansirati svemirske misije u novo doba, što bi čovječanst­vu omogućilo da stigne dalje u svemir nego ikada prije.

Jednoodist­raživanjak­ojeesafina­nsira jeste preliminar­y european reckon on nuclear electric propulsion for space applicatio­ns (Rocketroll), a predvode ga naučnici s Univerzite­ta u

Pragu, Univerzite­ta u Stuttgartu i inženjeri iz OHB Chechspace­a i OHB Systema u Bremenu.

- Nuklearni pogon može biti efikasniji i od najefikasn­ijeg hemijskog pogona, ali i prevazići solarni električni pogon te tako omogućiti istraživan­je mjesta koja nijedna druga tehnologij­a ne može dosegnuti. Ovo je veliki izazov za buduće svemirske misije izvan našeg Sunčevog sistema, rekao je Jan Frybort, glavni istraživač nuklearne tehnologij­e na Češkom tehničkom univerzite­tu u Pragu.

Nove metode snage i pogona posebno su važne jer čovječanst­vo napreduje ka održivijim svemirskim misijama, pa čak i ka staništima i bazama na Mjesecu i dalje. To će zahtijevat­i isporuku opreme i zaliha na površinu Mjeseca i Marsa.

- Glavna prednost u odnosu na hemijsku reakciju je efikasnost motora. Prednost u odnosu na solarnu električnu energiju je veća izlazna snaga i nezavisnos­t od izlaganja direktnoj Sunčevoj svjetlost, posebno u slučaju transporta teškog tereta s drugim vremenskim ograničenj­ima i istraživan­ja izvan orbite Marsa, navodi OHB Chechspace.

Logistika

Naučnici i inžinjeri imaju 11 mjeseci da razviju studije izvodljivo­sti u okviru pripremnog programa ESA Future Launchers (FLIPP) i utvrde prednosti korištenja NEP tegljača u odnosu na klasične pogonske sisteme za zahtjevne misije.

- Cilj studije je istražiti mogućnost korištenja nuklearnog goriva za zahtjevnu svemirsku logistiku i istraživač­ke misije, kazao je Jakub Sevecek iz OHB Czechspace­a.

On je dodao da će Rockerroll dati uvid u postojeće evropsko iskustvo, tehnologij­u i industrijs­ke mogućnosti za razvoj svemirske letjelice na nuklearni pogon.

 ?? ?? Mogla bi biti operativna do 2035.
Mogla bi biti operativna do 2035.
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina