Oslobodjenje

Legenda sa brojnim priznanjim­a

Feljton - “Sjećanje na Ivicu Osima (6. maj 1941 - 1. maj 2022)”: Štajerska (Das Land Steiermark) je 2021. godine uručila Osimu najveće moguće priznanje ove austrijske pokrajine, a to je Veliki orden zasluga

- Piše: BOJAN MUSTUR

Za svoj rad Štraus sa Grbavice je dobio veliki broj domaćih i internacio­nalnih nagrada. Ovo su samo neke od njih.

Posebna kapija

U julu 2023. godine glavni trg ispred stadiona Liebenauer, na kojem sve zvanične utakmice igra domaći SK Sturm Graz, biće preimenova­n u trg Ivica Osim.

Skupština Kantona Sarajevo je

19. aprila 2023. donijela odluku o promjeni naziva Zvorničke ulice u Sarajevu u Bulevar Ivice Osima. Inače, u ovoj ulici se nalazi i stadion Grbavica, u čijoj blizini je Osim rođen, odrastao i počeo fudbalsku karijeru u FK Željezniča­r.

Od 2023. u organizaci­ji Sportskog saveza Bosne i Hercegovin­e ustanovlje­na je specijalna nagrada “Ivica Osim”. Savez tradiciona­lno svake godine priređuje manifestac­iju Izbora sportiste i sportske ekipe Bosne i Hercegovin­e.

Memorijaln­a fudbalska utakmica u čast Ivici Osimu odigrana je 20. novembra 2022. na stadionu JEF Uniteda, Fukuda Denshi Arena, u Chibi. Sastale su se ekipe Osimov Japan i Osimov JEF. Prije početka samog meča svečano je otvorena posebna kapija na stadionu JEF Uniteda koja od tada nosi ime bosanskohe­rcegovačko­g istaknutog fudbalskog stručnjaka.

Na svečanoj ceremoniji koja je održana 10. septembra 2022. u Tokiju popularni Švabo primljen je u japansku Kuću slavnih (Japan Football Hall of Fame).

Prijateljs­ka utakmica koja je igrana

6. juna 2022. na Nacionalno­m stadionu u Tokiju između selekcija Japana i Brazila počela je minutom šutnje za Štrausa sa Grbavice. Dok je trajala minuta šutnje, na velikom semaforu su se izlistaval­e fotografij­e popularnog Švabe.

Japanski novinari su početkom prošle godine izglasali da je Ivica Osim dao najveći doprinos u razvoju njihovog fudbala. U konkurenci­ji su još bili čuveni Arsene Wenger, Mihailo Petrović i Hans Ooft. Često se u japanskim medijima može čuti da se popularni Švabo naziva Ocem japanskog modernog nogometa.

Štajerska (Das Land Steiermark) je 2021. uručila Osimu najveće moguće priznanje ove austrijske pokrajine, a to je Veliki orden zasluga (Große Ehrenzeich­en des Landes Steiermark). Početkom decembra 2020. Štraus sa Grbavice izabran je kao trener idealnog tima decenije (za period od sezone 1990/91. do 1999/2000) austrijske Bundeslige u izboru specijalno­g izdanja magazina Bundesliga­journal, koji izdaje Fudbalski savez Austrije. Žiri je bio sastavljen od novinara, sportskih urednika, te istoričara fudbala.

U decembru 2016. dobio je jedno od najvećih priznanja koje dodjeljuje vlada Japana, odnosno sam car ove daleke istočne zemlje. Osim je nagrađen Ordenom izlazećeg sunca, 4. klase, zlatnih zraka sa značkom. Nagrada se dodjeljuje kao priznanje za doprinos razvoju fudbala u Japanu i promociju međusobnog razumijeva­nja između Japana i Bosne i Hercegovin­e. Nagrada je ustanovlje­na dekretom Državnog vijeća 10. aprila 1875, te predstavlj­a jednu od najvrednij­ih i najstariji­h japanskih nagrada ikada.

Počasna diploma

Švabo je izabran za počasnog predsjedni­ka FK Željezniča­r 30. januara 2016, dok ga je Nogometni savez BIH proglasio počasnim predsjedni­kom 22. decembra iste godine.

U januaru 2015. vlada Japana dodijelila je novac za “Projekt obnove sportskog centra u Mostaru za pomirenje u zajednici kroz promociju sporta”, odnosno za rekonstruk­ciju Sportskog centra Kantarevac. Projekat je podržan od bivšeg kapitena selekcije Japana Tsuneyasua Miyamotoa i Ivice Osima.

Krajem septembra 2014. Osim je bio dobitnik Mirovne nagrade mreže za izgradnju mira BIH. Svrha nagrade je prepoznati izvanredna kreativna postignuća u promicanju tolerancij­e i evropskih vrijednost­i, ljudskih prava i izgradnji mira. Nagrada se simbolično dodjeljuje na Međunarodn­i dan ljudskih prava, 10. decembra.

Krajem decembra 2013. Osim je nagrađen kao Ličnost regiona 2013. godine, te mu je istovremen­o uručena Nagrada za životno djelo, kao zahvalnost za sveukupne rezultate rada.

Skupština Kantona Sarajevo mu je u maju 2012. uručila Plaketu Kantona Sarajevo za izuzetan doprinos razvoju i promociji sporta, sportske etike i tolerancij­e u Bosni i Hercegovin­i i Kantonu Sarajevo.

U decembru 2011. u svečanoj sali Rektorata Univerzite­ta u Sarajevu Osimu su dodijeljen­e Počasna diploma i zlatna značka Sarajevsko­g univerzite­ta.

Osim je i u rodnom gradu nagrađen najvećim priznanjem, Šestoapril­skom nagradom Sarajeva 1990. godine

 ?? / GEPA PICTURES / HANS OBERLAENDE­R ?? Sa suprugom Asimom
/ GEPA PICTURES / HANS OBERLAENDE­R Sa suprugom Asimom
 ?? / EPA ?? Može li Edin Džeko pogoditi protiv bivšeg kluba?
/ EPA Može li Edin Džeko pogoditi protiv bivšeg kluba?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina