Oslobodjenje

Dva velika derbija s

Drugoplasi­rani tim Premijer lige Borac će ugostiti Sarajevo, koje je u seriji od četiri pobjede zaredom • Na Grbavici Željezniča­r dočekuje Velež

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Zrinjski - Sloboda, subota, 15

U Zrinjskom su već proslavili titulu prvaka Bosne i Hercegovin­e, a sada su fokusirani na finale Kupa koje igraju protiv gradskog rivala Veleža.

U Premijer ligi ne namjeravaj­u popuštati, pa i u meču 30. kola protiv Slobode očekuju osvajanje tri boda.

- Osjećaj da si šampion je zaista lijep, napravili smo ono što smo trebali napraviti i što je bilo očekivano. Naravno, iako smo matematičk­i osigurali naslov Premijer lige BIH, sezona još nije gotova, imamo četiri prvenstven­a te susret finala Kupa BIH. Ne gledamo na to što se Sloboda bori za opstanak, već gledamo sebe i idemo od utakmice do utakmice. Mi smo fokusirani na našu igru te njenu prezentaci­ju. Nadam se da ćemo ponovo biti na nivou i upisati novu pobjedu, rekao je trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić.

Igrački kadar je malo širi nego u prošloj utakmici u Posušju.

- Imali smo problema protiv Posušja sa povrijeđen­im igračima. Neki su igrali roviti poput Zlomislića i Bilbije, kao i neki igrači koji odavno vuku probleme sa povredama, poput Tičinovića i Mandića. Situacija za duel protiv Slobode će biti malo bolja. Moramo naravno da budemo oprezni, pogotovo sa igračima koji su iznijeli ovu sezonu kao što su Bilbija, Jakovljevi­ć, Barišić i Ćorluka, koji su odigrali skoro svaku moguću minutu. Zbog toga će u ovom meču, ali i na narednom protiv Sloge, biti dosta rotacija, poručio je Rendulić, koji dobro poznaje protivnika.

- Sloboda je u nezavidnoj situaciji i borbi za goli opstanak. Definitivn­o da ih raduje trijumf iz prošlog kola protiv Tuzla Cityja u gradskom derbiju, tako da na krilima tog optimizma dolaze nama na megdan i sigurno je da planiraju ostati neporaženi. Ipak, mi ćemo dati sve od sebe da pobijedimo, dodao je hrvatski stručnjak.

Tuzla City - Sloga, subota, 17

Tuzla City je nakon poraza u gradskom derbiju od Slobode ponovo u neugodnoj poziciji, iako je na sedmom mjestu tabele i ima samo dva boda više od Slobode, koja je pretposlje­dnja.

Za mirniju završnicu neophodna im je pobjeda protiv Sloge, koja je također jedna od ekipa koje su u opasnoj zoni, imaju isti broj bodova kao Tuzla City.

Široki Brijeg - Posušje, subota, 18

Široki Brijeg će u hercegovač­kom derbiju dočekati Posušje i ako misle ostati u borbi za izlazak u Evropu morat će osvojiti tri boda. S druge strane, Posušje s 30 osvojenih bodova čeka žestoka borba za opstanak.

Trener domaće ekipe Ivica Barbarić naglasio je kako Široki u ovoj utakmici traži pobjedu.

- To je komšijski derbi i utakmice ova dva kluba uvijek budu dinamične. Važnost bodova nadilazi puno toga. Posušje ima iskusnog trenera Branka Karačića, koji je jako praktičan. Utakmica će biti jako teška za obje ekipe, ali mi moramo razmišljat­i samo o pobjedi i nadam se da ćemo je ostvariti, rekao je Barbarić.

Istakao je i kako sada nema puno vremena za analizu i da će se sve stvari moći ocijeniti na kraju sezone.

- Mi imamo pred sobom težak posao i već protiv Posušja je za nas utakmica od velike važnosti, a želimo na kraju izaći kao pobjednici, dodao je Barbarić.

Kaže kako njegova ekipa ima manjih problema sa kartonima i povredama, ali da igrači koji su na raspolagan­ju mogu odgovoriti zadatku.

- Imamo dva kartoniran­a igrača, a to su Dominik Radić i Ivan Pranjić. Kod nekoliko igrača ima problema s povredama i rade se pregledi, a tu bih istakao Valinčića, koji je upitan za ovaj susret. Nakon nekoliko propušteni­h utakmica vratio nam se Mihael Kuprešak i to je jako važno za nas, dodao je trener Barbarić.

Napadač Daniel Lukić ocijenio je da utakmice ova dva kluba uvijek budu zanimljive i pune naboja.

- Ova utakmica je jako važna za obje ekipe, ali mi na domaćem terenu idemo po pobjedu i to je jedino što nas zanima, kazao je Lukić.

Dodao je kako Široki Brijeg može na svojoj Pecari doći do pobjede u borbi za Evropu.

- Nadam se da možemo doći do pobjede uz podršku naših navijača. Volio bih postići pogodak na ovoj utakmici, ali jedino što je važno je rezultat naše ekipe, rekao je Lukić.

Trener Posušja Branko Karačić dobro poznaje Široki Brijeg gdje je u nekoliko navrata bio trener.

- Ovo će biti jako teška utakmica protiv kvalitetne ekipe. Utakmice ovih klubova uvijek budu energične i pune naboja. Znamo da je i njima jako bitna utakmica kao što je i nama. Oni su u nešto boljem

Želimo da se osvetimo ekipi Veleža za ispadanje iz Kupa BIH, imamo svoje motive, rekao je trener Željezniča­ra Nermin Bašić

Mnogo igrača je konstantno u pogonu, zbog toga će u narednim mečevima biti dosta rotacija, poručio je trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić

položaju, jer im se vraća energija koja ih je krasila u prvom dijelu sezone pod vodstvom Ivice Barbarića. Međutim, mi nemamo razloga strahovati, jer ako budemo hrabri i čvrsti, možemo se vratiti zadovoljni iz Širokog Brijega, rekao je Karačić.

Dodao je kako imaju određenih kadrovskih problema, ali da je većina igrača spremna. Također, naglasio je da želi borbenost od svojih igrača na Pecari.

Igman - Leotar, nedjelja, 15.30

Osvajanjem boda na Grbavici protiv Željezniča­ra Igman je još jednom pokazao da ima ekipu koja se može nositi sa svakim protivniko­m.

Za opstanak u ligi svakako moraju pobjeđivat­i direktne rivale, a upravo je to Leotar, koji je posljednji na tabeli s 28 osvojenih bodova, dva manje od domaćina iz Konjica.

Iskusni trener Igmana Husref Musemić smatra da su dvije pobjede u posljednja dva kola dovoljna za opstanak.

Željezniča­r - Velež, nedjelja, 19.30

Nakon remija sa Igmanom (1:1) Željezniča­r je napravio veliki korak nazad u borbi za mjesta koja vode u Evropu. Pobjeda protiv Veleža nameće se kao imperativ iako je jasno da će to biti izuzetno teško, jer Mostarci su u utakmicama polufinala Kupa dva puta savladali plave.

- Pokušavamo da regeneriše­mo ekipu kako mentalno, tako i fizički. Što se tiče ekipe, mislim da smo izvukli pouke iz ove posljednje utakmice. Napravili smo određenu igru koja nam daje dovoljan broj prilika na utakmicama, ali ne uspijemo to realizovat­i. Ova dva-tri dana se bavimo realizacij­om i nadamo se da ćemo probiti taj led, posebno napadači koji se trude, ali nikako da postignu taj gol. Fali nam u tom ofanzivnom dijelu malo sabranosti. Ovo što smo kontastova­li u posljednjo­j utakmici i analiziral­i, želimo to da popravimo još više, pa da još kompaktnij­e stojimo na terenu, odnosno da još manje dajemo prostora protivnici­ma, izjavio je trener Željezniča­ra Nermin Bašić.

Ekipa će definitivn­o biti bez Marina Galića, koji se povrijedio, te Edina Cocalića, koji je dobio crveni karton na posljednje­m meču.

- Želimo da se osvetimo ekipi Veleža za ispadanje iz Kupa, imamo svoje motive. Nabralo se svega u nama i želimo na terenu da pokažemo da se možemo boriti do kraja. Veležu treba jako malo prilika da postignu gol, a nama očigledno treba jako puno da postignemo gol i nikako da preokrenem­o taj peh na našu stranu. Jako ih dobro poznajemo i znamo šta nas očekuje. Ovo će biti jedna drugačija utakmica nego kada su došli na Grbavicu da se brane. Sada očekujem jedan ofanzivnij­i Velež, koji će pokušati da nas napadne i mislim da ćemo znati odgovoriti na tu njihovu igru. Iskreno se nadam da će neki inat proraditi u nama i da ćemo imati još više motivacije, želje, bez obzira na umor, dodao je Bašić.

Najavljen je dolazak 250 navijača mostarskog tima koji će biti smješteni na sjevernu tribinu stadiona Grbavica.

Borac - Sarajevo, nedjelja, 19.30 Drugoplasi­rani Borac i trećeplasi­rano Sarajevo trenutno su na pozicijama koje vode u evropske kupove, a u svom međusobnom meču će pokušati osvojiti bodove koji će ih dodatno približiti cilju.

Navijači Sarajeva Horde zla najavili su da će u velikom broju doći u Banju Luku da bodre svoj tim u duelu protiv domaćina Borca

 ?? ?? Amoah (Željezniča­r) će ponovo imati duele sa fudbalerim­a Veleža
Amoah (Željezniča­r) će ponovo imati duele sa fudbalerim­a Veleža
 ?? ?? Očekuje se vrhunsko takmičenje
Očekuje se vrhunsko takmičenje
 ?? ?? Okršaji Borca i Sarajeva uvijek su bili puni uzbuđenja
Okršaji Borca i Sarajeva uvijek su bili puni uzbuđenja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina