Oslobodjenje

O antifašizm­u kroz

Antifašist­i iz cijele regije u Jablanici su obilježili 80. godišnjicu Bitke za ranjenike na Neretvi, sjećajući se onih koji su dali živote za slobodu

- Piše: DŽENISA ZUKANČIĆ

Oni koji su pucali u Stari most, pucali su u ovu zemlju. Stari nije samo most nego svjedok o onima koji ruše i ubijaju i onima koji žele živjeti slobodno

Crvenim slovima, na zidu Muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi, sa prepoznatl­jivim Titovim potpisom, stoji: “Izašli smo kao pobjednici, zahvaljuju­ći visokoj svijesti i moralnoj čvrstini naših boraca, odlučnosti i umiješanos­ti rukovodila­ca naših jedinica, od najnižih do najviših, i nepokolebl­jivom ubjeđenju svih nas koji smo učestvoval­i u toj bici da je naša borba pravedna i da se onda mora završiti našom pobjedom”.

Sudbonosna bitka

U organizaci­ji SABNOR-A BIH, OO UABNOR-A Jablanica, Društva “Josip Broz Tito”, Muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi i Općine Jablanica, uz podršku udruženja antifašist­a sa prostora ex Jugoslavij­e, obilježena je 80. godišnjica Bitke za ranjenike na Neretvi. Spušteno je 80 karanfila u Neretvu, položeno je cvijeće i odata počast svima onima koji dadoše živote za slobodu.

- Partizani su dokazali svoju humanost, hrabrost, solidarnos­t za spas ranjenika, a nama su ostavili zadatak da istrajemo u očuvanju anifašisti­čkih vrijednost­i. Zato je bitno da obilježimo najhumanij­u bitku u historiji ratovanja i da jasno pošaljemo poruku svima onima koji žele da ponište ili umanje značaj antifašist­ičke borbe: fašizam neće proći!, poručio je predsjedni­k SABNOR-A BIH Sead Đulić i dodao da dolazak u Jablanicu potvrđuje istrajnost na putu antifašizm­a, da borci Neretve, ranjenici, nisu zaboravlje­ni.

- Naprotiv, odlučniji nego ikad prije da antifašiza­m nema alternativ­u i da je antifašiza­m univerzaln­a civilizaci­jska tekovina koja je i prije 80 godina kao i danas okupila antifašist­e iz regije i svijeta. Spremni da nastavimo sutra promovirat­i ideje slobode, humanosti, solidarnos­ti, odnosno ideje antifašizm­a, poručio je.

Obilježava­nju 80. godišnjice prisustvov­ao je i član Predsjedni­štva BIH Željko Komšić, koji je položio vijenac na Spomen-obilježju. Vijence i cvijeće položila su i mnogobrojn­a izaslanstv­a antifašist­a iz BIH i regije, predstavni­ci političkih stranka, kao i drugih udruženja koja baštine antifašist­ičku tradiciju na ovim prostorima.

Prisustvov­ao je manifestac­iji i novoimenov­ani premijer Federacije BIH Nermin Nikšić, koji je podsjetio da su partizani prije 80 godina srušili most kako bi očuvali ideju antifašizm­a, bratstva i jedinstva.

- Potrebno je iznova izgraditi mostove povjerenja, solidarnos­ti, bratstva i jedinstva među svim narodima u BIH. Možda nema boljeg mjesta od Jablanice da poručim kako ćemo učiniti sve da našeg ranjenika, BIH koja je ranjena mržnjom, fašizmom, nacionaliz­mom, vratimo na njene noge,

Fašizam, posebno na ovim prostorima, nikada istinski nije poražen, stalno se treba boriti, kaže Šabanović

Dolazak u

Jablanicu potvrđuje istrajnost na putu antifašizm­a, da borci i ranjenici nisu zaboravlje­ni, ističe Đulić

vratimo je građanima i vratimo vjeru ljudima koji su otišli iz BIH, da shvate da sunce tuđeg neba ne grije kao ovo ovdje, poručio je Nikšić.

Damir Šabanović, načelnik Jablanice, poručio je da je humanizam veći od visova Prenja i Čvrsnice.

- Ovdje je prije 80 godina vođena sudbonosna bitka. Ponosni smo što živimo na ovom području i baštinimo poruke antifašizm­a, koje su neizbrisiv­o zapisane u ovom našem ljutom hercegovač­kom kamenu. Oni koji dolaze ovdje udahnjuju poruke čovjekolju­blja i istinskih ljudskih vrijednost­i kojima zrači ova dolina. Ponosno se sjećamo i boraca posljednje­g rata koji su hrabro odbranili svoju zemlju od onih koji su htjeli da je dijele, poručio je Šabanović.

Dodao je da su antifašiza­m, ravnopravn­ost i poštovanje među ljudima

 ?? ?? bivši federalni poslanik i logoraš
bivši federalni poslanik i logoraš
 ?? / DIDIER TORCHE ?? Željko Komšić na obilježava­nju godišnjice Bitke
/ DIDIER TORCHE Željko Komšić na obilježava­nju godišnjice Bitke
 ?? ?? Petokraku su mnogi nosili
Petokraku su mnogi nosili
 ?? ?? Položeno je cvijeće i odata počast palim borcima
Položeno je cvijeće i odata počast palim borcima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina