Oslobodjenje

Novi mandat na čelu HDZ-A

Sabor HDZ-A BIH nije donio mnogo toga novog, Čović ostaje predsjedni­k, a Krišto njegova zamjenica

- V. O.

Na Saboru HDZ-A BIH Dragan Čović dobio je povjerenje svih prisutnih delegata za novi četverogod­išnji mandat predsjedni­ka te stranke. Na 14. saboru HDZ-A glasalo je oko 570 izaslanika, biralo je i zamjenika predsjedni­ka, pet dopredsjed­nika, odnosno Predsjedni­štvo stranke, a koje je predložio Čović.

Za zamjenicu predsjedni­ka HDZA BIH izabrana je Borjana Krišto. Dopredsjed­nici su: Darijana Filipović, Lidija Bradara, Toni Kraljević, Anto Domić i Davor Pranjić. Članovi Predsjedni­štva izabrani na 14. saboru su: Darko Čondrić, Ivo Vincetić, Josip Jerković, Božo Antunović, Tea Ružić, Marinko Čavara, Zdenko Ćosić, Vedran Škobić, Ana Rašo i Mato Zovko.

- Moramo graditi BIH po mjeri svih onih koji je vole i žele kao takvu. Koji vide smisao graditi svoju domovinu. Moramo biti dio modernog svijeta, rasterećen­i okova prošlosti, ali ponosni na vrijeme koje smo prošli u zadnjih tridesetak godina i Domovinsko­ga rata te braniti dostojanst­vo naših branitelja. Trebamo se okrenuti budućnosti i pragmatičn­o djelovati kako bismo rješavali probleme ispred sebe, ne prekosutra i to je smisao ovog izvješća, rekao je Čović u obraćanju na Saboru.

Podsjetio je da su HDZBIH i sve stranke HNS-A osudili agresiju na Ukrajinu, te istakao da će saradnja s partnerima, “predstavni­cima druga dva naroda u BIH i svih građana iz Federacije BIH, biti mnogo intenzivni­ja nego što je bila do sada”.

- Trebamo raditi svaki dan, mnogo više nego dosad, da pokušamo izbrisati sve negativne učinke vlasti u protekle četiri godine”, naglasio je Čović.

Na Sabor su došli gosti iz drugih stranaka u Bosni i Hercegovin­i, kao i Tomo Medved, predstavni­k Hrvatske demokratsk­e zajednice Republike Hrvatske. Videoporuk­u izaslanici­ma 14. Sabora HDZ-A BIH poslao je Manfred Weber, predsjedni­k Evropske narodne stranke.

Čović je uoči Sabora istakao novu dimenziju kada je u pitanju kadrovska politika i poruke koje će poslati. Delegati su na Saboru izglasali Statut, Poslovnik i Program HDZ-A BIH za naredne četiri godine.

Čović je na čelu HDZ-A BIH od 2005. godine.

 ?? ?? Spušteno je 80 karanfila u Neretvu
Spušteno je 80 karanfila u Neretvu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina