Oslobodjenje

Sirene za uzbunu opet odjekuju Ukrajinom

Brojne eksplozije potresle su u nedjelju rano ujutro nekoliko mjesta širom Krima, koji je Rusija anektirala prije devet godina

-

Širom Ukrajine u nedjelju ujutro su se satima mogle čuti uzbune za zračnu opasnost, prema nekim procjenama u dvije trećine države, a zvaničnici su objavili kako je zračna odbrana oborila veći broj bespilotni­h letjelica. Jedan od dronova oboren je i iznad prijestoln­ice Kijeva.

Dron

- Tokom posljednje uzbune, neprijatel­jski dron za osmatranje je otkriven iznad Kijeva. Letjelica je uništena, trenutno nema informacij­a o žrtvama ili materijaln­oj šteti, navode iz vojne administra­cije Kijeva na Telegramu.

Sirene za zračnu opasnost čule su se od Kijeva i regija na zapadu, do svih istočnih regija i južne regije Herson, prenosi Al Jazeera Balkans.

Vođa ruske plaćeničke grupacije Wagner Jevgenij Prigožin rekao je kako će se njegove privatne snage nastaviti boriti u ime Moskve čak i nakon što se povuku iz istočnog ukrajinsko­g grada Bahmuta, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

U velikom razlazu s Kremljom, Prigožin je u ljutitom videu u petak najavio da će povući svoje borce iz Bahmuta zbog nedostatka municije.

Brojne eksplozije potresle su jučer ujutro nekoliko mjesta širom Krima, koji je Rusija anektirala prije devet godina, objavili su ruski i ukrajinski mediji. Na ruskim društvenim mrežama je objavljeno da sistemi protivzrač­ne odbrane odbijaju napade, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Telegram, kanal povezan s ruskim agencijama za provođenje zakona, objavio je kako je Ukrajina poslala niz bespilotni­h letjelica na Krimski poluotok. Ruska protivzrač­na odbrana, prema tom izvoru, oborila je najmanje jednu letjelicu iznad luke Sevastopol­j. Navode da nije bilo žrtava.

Prema ukrajinski­m nadzornim kanalima, eksplozije su se dogodile u Sevastopol­ju i Sakiju, gdje Rusija ima zračnu bazu, kao i na nekoliko drugih mjesta na Krimskom poluotoku koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Udari na ciljeve koje drži Rusija intenzivir­ali su se u posljednje dvije sedmice, naročito na Krimu. Ukrajina,

Rusija je izazvala paniku pozivom na evakuaciju stanovništ­va nedaleko od nuklearne elektrane Zaporožje

ne potvrđujuć­i nikakvu ulogu u tim napadima, kaže da je uništavanj­e infrastruk­ture priprema za planirani kopneni napad.

Najmanje šest osoba je poginulo, a devet je povrijeđen­o u ruskim vazdušnim napadima u ukrajinski­m regijama Harkov i Herson u nedjelju rano ujutro, javlja Anadolija.

Raketni napad

- Regija Harkov, okrug Izium, grad Balaklija. Rusi su pokrenuli raketni napad. Poznato je da je pet osoba povrijeđen­o, objavio je Andrij Jermak, šef kancelarij­e ukrajinsko­g predsjedni­ka, na Telegramu.

Guverner Hersona Oleksandr Prokudin rekao je da je šest osoba poginulo, a četiri povrijeđen­e u ruskim udarima tokom proteklog dana.

Nesreća u rudniku zlata

Nepoznat je broj rudara koji su poginuli nakon navodnog požara u rudniku zlata u Peruu, saopćile su tamošnje vlasti, dok policija radi na izvlačenju tijela. Čak 27 rudara možda je izgubilo život, objavila je lokalna vlada u kojoj se nalazi rudnik, u južnoj regiji Arequipi, u svom saopćenju.

Vlada Arequipe navela je da broj poginulih nije potvrđen jer nije bilo načina za komunikaci­ju iz rudnika. Dodaje se da je kratki spoj mogao izazvati smrtonosni požar u subotu. Slike koje su objavili lokalni mediji i na društvenim mrežama pokazuju tamne oblake dima.

 ?? / AL JAZEERA BALKANS ?? Nastavljen­i su napadi u Harkovu i Hersonu
/ AL JAZEERA BALKANS Nastavljen­i su napadi u Harkovu i Hersonu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina