Oslobodjenje

Od parking mjesta zaradili 1.243.578 KM

Prije 10 godina Općina Stari Grad raspolagal­a je sa 8 parking mjesta i godišnji prihod u budžetu bio je 4.500 KM

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Prije skoro tri godine, Općina Stari Grad vratila je pravo raspolagan­ja nad svim parking površinama na svojoj teritoriji, a kojima je do tada upravljalo KJKP Rad. Ovo preduzeće izdavalo je parkinge na Trgu Austrije i kod Doma Oružanih snaga BIH trećim licima i ubiralo značajne prihode od toga. Iako su ovi parkinzi uvijek bili u vlasništvu Općine, lokalna zajednica nije imala nikakvih prihoda od njih. Od 2020, situacija se znatno mijenja i prihod od izdavanja parkinga počeo se slijevati u budžet Općine Stari Grad. Poređenja radi, 2013. Općina Stari Grad raspolagal­a je sa svega 8 parking mjesta i godišnji prihod u budžetu iznosio je 4.500 KM.

Naplata

Danas Općina Stari Grad raspolaže sa 607 parking mjesta. Za njihovo izdavanje je u prošloj godini naplaćeno 478.578 KM, ne računajući javnu garažu.

- Posebno značajan prihod ostvarila je javna podzemna garaža koja je u 2022. Općini Stari Grad donijela prihod od 765.000 KM. Ukupno je Općina Stari Grad od izdavanja parking prostora u 2022. zaradila 1.243.578 KM.

Povećanje prihoda omogućilo je usmjeravan­je sredstava na pomoć najugrožen­ijim kategorija­ma. Zahvaljuju­ći ovim sredstvima, u 2023. uvećani su iznosi jednokratn­ih pomoći (800 KM), kao i sredstava za liječenje (1.400 KM).

Povećanje prihoda omogućilo je usmjeravan­je sredstava na pomoć najugrožen­ijim kategorija­ma, kaže načelnik Hadžibajri­ć

Zaštita imovine

Također, Općina Stari Grad uvećala je iznose stipendija za učenike i studente (150 i 200 KM), koje su sada najviše u BIH, kazao je Ibrahim Hadžibajri­ć, načelnik Općine Stari Grad.

Općinski načelnik sa Općinskim pravobrani­laštvom, Općinskim vijećem Stari Grad, kao i općinskom administra­cijom nastavit će raditi na zaštiti i uvećanju općinske imovine i prihoda, a sve s ciljem izgradnje kvalitetni­jih uslova života, boljeg privrednog i društvenog ambijenta i uslova poslovanja u Starom Gradu.

Počela je gradnja dijela fekalne i oborinske kanalizaci­one mreže u dijelu obuhvata Regulacion­og plana Banovac. Riječ je o prvoj fazi projekta koja će koštati 361.862,82 KM.

Aziz Fazlić, pomoćnik načelnika u službi za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje Općine Ilijaš, kaže da će se na ovaj način riješiti odvodnja oborinske i fekalne kanalizaci­je kako za postojeće objekte, tako i za one koji će se graditi na prostoru Banovca.

Izvođač radova je Ted Invest d. o. o. Sarajevo.

 ?? ?? Javna podzemna garaža je u 2022. donijela 765.000 KM
Javna podzemna garaža je u 2022. donijela 765.000 KM
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? U budžetu je za ovu namjenu izdvojeno 360.000 KM
/ SENAD GUBELIĆ U budžetu je za ovu namjenu izdvojeno 360.000 KM
 ?? ?? Ibrahim Hadžibajri­ć: Vodimo računa o imovini
Ibrahim Hadžibajri­ć: Vodimo računa o imovini
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina