Oslobodjenje

Plemići lagano protiv Slobode

Iako su Tuzlaci poveli, novi-stari prvak BIH je rutinski slavio

- J. T. J. T. J. T. Piše: JASMIN TAJIĆ

Nakon nezanimlji­vog uvoda, plavi su poveli u 19. minuti. Pogodak je postigao Santos, koji se najbolje snašao u gužvi pred golom Rođenih nakon što je korner prethodno izveo Štilić.

Velež do izjednačen­ja stiže početkom drugog poluvremen­a. Lauš upošljava Anđušića, koji se oslobađa čuvara i šutem iskosa matira Muftića – 1:1. U 72. minuti domaći stižu do nove prednosti. Ubacio je Mekić u šesnaester­ac, Beganović i Hadžikić se sudaraju u zraku, a lopta dolazi do Haračića koji bez problema trese mrežu rođenih – 2:1. Iako je kontakt sa golmanom u šesnasterc­u faul, sudija Ermin Sivac nije svirao prekršaj, pa je gol priznat. Ovo je drugi put u sezoni da Sivac ošteti Velež. Prvi put nije svirao čist penal za rođene u Trebinju u prvom dijelu sezone.

Julian Nagelsmann sve je bliže preuzimanj­u Tottenhama, piše Sky. Tottenhamo­v gazda Daniel Levy uporan je oko Nijemca i uskoro bi trebali biti održani završni pregovori. Njemački novinar Florian Plettenber­g tvrdi da se Nagelsmann­u sviđa Tottenham te da ga smatra velikim klubom i velikim potencijal­om. Jedino ga brine pitanje koliko će učestvovat­i u transferim­a i krojenju klupske politike. Mladi njemački trener je do kraja marta vodio Bayern, koji ga je smijenio i postavio Thomasa Tuchela. Prije toga se proslavio u Hoffenheim­u.

Milner u Brightonu

James Milner nakon osam godina napušta Liverpool i naljeto kao slobodan igrač prelazi u Brighton. Bivši engleski reprezenta­tivac prihvatio je ponudu hit ekipe premijerli­gaške sezone te će potpisati na jednu sezonu. Milner je karijeru započeo u Leeds Unitedu, koji ga je 2004. prodao Newcastleu, a poslije je igrao za Aston Villu i pet godina za Manchester City prije nego što se skrasio na Anfieldu. U karijeri je odigrao 621 utakmicu u Premier ligi i postigao 57 golova uz 89 asistencij­a. Za reprezenta­ciju je igrao 61 put i postigao jedan gol.

Iniesta traži novi klub

Andres Iniesta (38) i dalje je član japanskog Vissel Kobea. Iz Barcelone je u Aziju preselio prije četiri godine i prestao s igranjem fudbala na najvišem nivou. Uoči 39. rođendana Iniesta bi mogao napustiti Japan. Naime, legendarni španski veznjak ima ugovor s Japancima do početka sljedeće godine, no dogovorio je raskid saradnje šest mjeseci ranije. Iniesta će se od Kobea oprostiti 6. juna prijateljs­kom utakmicom protiv Barcelone. Nakon toga će potražiti novi klub, a kao opcija mu se nudi MLS, no i neki klubovi s Bliskog istoka. Iniesta posljednji­m ugovorom karijere želi dodatno zaraditi iako u Kobeu zarađuje 25 miliona eura godišnje.

ZRINJSKI SLOBODA

Stadion: Bare u Čitluku. Gledalaca: 1.000. Sudija: Frano Jelić (Široki Brijeg). Strijelci: 0:1 - Maksimović (8), 1:1 - Sabljić (13), 2:1 - Malekinuši­ć (27), 3:1 - Bilbija (57), 4:1 - Kiš (84). Žuti kartoni: Zlomislić, Bilbija (Zrinjski), Maksimović, Delić (Sloboda).

ZRINJSKI: Marić, Memija, Jakovljevi­ć, Barišić, Al. Bekić (46. Ismajlgeci), Zlomislić (78. Senić), Kamenar, Prskalo (69. Ilinković), Sabljić, Malekinuši­ć (63. Jukić), Bilbija (63. Kiš). Trener: Krunoslav Rendulić.

SLOBODA: Bukvić, Ćivić (64. Kapetanovi­ć), Šubert, J. Osmić, Kurtalić (82. Saletović), Delić, Varešanovi­ć, Pervan (64. Jusić), Eldar Mehmedović (64. Komazec), Maksimović, Alić (67. Am. Bekić). Trener: Danijel Pranjić.

Zrinjski je ostvario ubjedljivu pobjedu u prvoj utakmici 30. kola m:tel Premijer lige BIH, na stadionu Bare u Čitluku kapitulira­la je Sloboda. Konačan rezultat glasio je 4:1 za plemiće.

Centaršut

Početak susreta ipak nije nagovješta­vao takav ishod. Tuzlaci su poveli već u osmoj minuti. Poigravao se golman domaćih Marić na ivici kaznenog prostora, prišao mu je Maksimović, ukrao loptu i zatim bez problema postigao pogodak. No, samo pet minuta kasnije plemići su izjednačil­i. Odlično je ubacio Almir Bekić, a još bolje reagovao Sabljić, koji je zakucao u mrežu Slobode – 1:1.

Do preokreta Zrinjski stiže u 27. minuti. Nakon driblinga Prskalo je sjajno poslužio Malekinuši­ća u petercu Tuzlaka, krilnom fudbaleru mostarske ekipe preostao je lakši dio posla – 2:1. Da će aktuelni novi-stari prvak upisati ovu prvenstven­u pobjedu postalo je jasno u 56. minuti. Centrirao je Malekinuši­ć, a kapiten Bilbija majstorski iz voleja pogodio – 3:1. Šest minuta prije kraja, u strijelce se upisao rezervista Kiš. Lijepo se namjestio nakon dodavanja Ilinkovića i rutinski poentirao – 4:1.

Tim rezultatom je i zaključena utakmica. Zrinjski je tako pokazao ozbiljnost u meču koji za plemiće nije imao rezultatsk­i značaj s obzirom na to da su ranije osigurali titulu. S druge strane, Sloboda ostaje u opasnoj zoni i opstanak je sve manje izgledan za Tuzlake.

- Loše smo ušli u utakmicu i to smo skupo platili, ali srećom brzo smo se pribrali, zabili dva gola i mirno otišli na poluvrijem­e. Kasnije, mislim da smo izdominira­li prvo poluvrijem­e i zasluženo na kraju pobijedili sa 4:1, kazao je trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić. On je najavio da će neki igrači dobiti veću minutažu u narednim kolima, kako bi ekipa bila spremnija za finale Kupa.

Loše smo ušli u utakmicu i to smo skupo platili, ali srećom brzo smo se pribrali, zabili dva gola i mirno otišli na poluvrijem­e, kaže Krunoslav Rendulić

Kvalitet

- I prije ove utakmice mi smo znali da je ključ i slamka spasa bila Tuzla. Sada imamo Široki i Želju kući, gdje moramo tražiti bodove. Ako budemo igrali kao što smo ovdje igrali prvo poluvrijem­e, može biti svega, rekao je trener gostiju Danijel Pranjić i dodao:

- Presudila je kvaliteta Zrinjskog. Znali smo da su najbolja ekipa, mi smo došli na nekakvu ludost. Malo smo ih pokušali iznenaditi.

 ?? ?? I Matija Malekinuši­ć bio je jedan od strijelaca
I Matija Malekinuši­ć bio je jedan od strijelaca
 ?? ?? Duel u Banjaluci nije obilovao sa mnogo prilika
Duel u Banjaluci nije obilovao sa mnogo prilika
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina