Oslobodjenje

Anschluss Austrije

Za Anschluss su se na početku zalagali socijaldem­okrati, ali su oni promijenil­i mišljenje kada je vlast u susjednoj Njemačkoj preuzeo Hitler

- (Sutra: Kristalna noć)

Austrija je zemlja njemačkog govornog područja u kojoj je rođen Adolf Hitler (Braunau na Innu) 1889. Za ovaj feljton Austrija je bitna iz nekoliko razloga. Najprije, što je predstavlj­ala okosnicu Austro-ugarske monarhije čijim je porazom i nestankom 1918. nastala nova država na političkoj karti svijeta, koju je Hitlerova fašistička mašina oduvijek smatrala dijelom njemačke teritorije i htjela je po svaku cijenu utjerati Austriju u njemački Reich. Istina, nakon što je klonula Austrougar­ska, privremeni parlament Austrije je proglasio priključen­je njemačkom Reichu. Kako se ovo dogodilo u 1918. u vrijeme poraza Austro-ugarske i Njemačke u Prvom svjetskom ratu, logično je bilo protivljen­je saveznika koji su, kao Francuska i Italija, u ovome potezu vidjeli opasnost od obnavljanj­a njemačkog jedinstva i moći. Odmah je zabrana Anschlussa (priključen­ja) ušla u ugovore o miru s Njemačkom, u članu 80. i sa Austrijom, što je iskazano u članu 88.

Mussolini mijenja stav

Za Anschluss su se na početku zalagali socijaldem­okrati, ali su oni iz temelja promijenil­i mišljenje o priključen­ju kada je vlast u susjednoj Njemačkoj preuzeo Adolf Hitler. Dotičnom sporazumu sa Njemačkom se protivila rezolutno i partija Kršćanskih socijalist­a koja je u to vrijeme bila vodeća i vladajuća stranka u Austriji. Dolfus je, poučen njemačkim iskustvom zabranio, u junu 1933. Nacionalno-socijalist­ičku partiju (NSPA), a potom i Komunistič­ku stranku Austrije. Uspostavio je totalitarn­i režim, jednoparti­jsku diktaturu zabranjuju­ći sve partije u Austriji, izuzev Kršćansko socijalne partije.

Od Mussolinij­a u Italiji i mađarskog diktatora Hortija austrijska vlada je tražila podršku za austrijsku nezavisnos­t. Zbog nezadovolj­stva u zemlji Dolfus pribjegava jačanju autoritarn­e vlasti. Uz pomoć vojske i oružanih formacija Heimwehra, koje je predvodio Ernst Rüdiger von Starhember­g, ugušio je ustanak socijaldem­okrata u februaru 1934. U punoj koordinaci­ji sa njemačkim nacistima u Austriji je pokušan 25.7.1934. državni udar protiv premijera Engelberta Dolfusa.

Namjera nacista je bila da formiraju nacističku vlast i proglase Anschluss. Vojska je promptno djelovala, pa je udar propao, a Italija koja je u to vrijeme bila protiv Anschlussa je odmah stavljena u stanje pripravnos­ti i koncentrir­ala je trupe na 95 kilometara dugom prevoju Brenner u Alpama, na granici sa Austrijom. Ovo je privremeno ohladilo Njemačku, ali nikada nije zaboravlje­na njihova stalna namjera, a to je pokoravanj­e i priključen­je Austrije njemačkom Reichu.

Novi momenat je nastupio zbližavanj­em Italije i Njemačke tokom talijansko-abesinskog (etiopskog) rata vođenog od oktobra 1935. do maja 1936, što je izazvalo osude u Ligi naroda, koja je talijanski napad proglasila agresijom. Ali, konkretne mjere nisu poduzete, a Nijemci su pomogli Talijanima u njihovim imperijaln­im planovima, kao i da izdrže nametnute sankcije u Ligi naroda. Austrija se našla u poziciji izolacije. Talijanski diktator Benito Mussolini u znak zahvalnost­i mijenja svoje političke stavove. On se više ne protivi Anschlussu, tako da sada uz njegovu punu saglasnost 11. jula 1936. Austrija pristaje na kompromis. Zaključuje sa Njemačkom ugovor prema čijim odredbama će vlada u Beču ubuduće voditi računa da je Austrija država njemačkog naroda. Na taj način Austrijanc­i su već dali tapiju svoje nezavisnos­ti Hitleru.

Ultimatum kancelaru

Prva zemlja koju je Hitler napao bila je Austrija. Hitler je pozvao austrijsko­g kancelara Kurta von Schuschnig­a u Berchtesga­den 12.2.1938. sačvrstomn­amjeromdap­risilibečn­a definitivn­u predaju. Otvoreno je tokom razgovora zatražio od Schuschnig­adapristra­nenaanschl­ussaustrij­e. Tako se desilo i sa čehoslovač­kim predsjedni­kom Emilom Hachom godinu kasnije, kada je kao i Schuschnig bio natjeran na poslušnost. Schuschnig­u je zaprijećen­o njemačkom vojnom intervenci­jom, a on da bi izbjegao takav razvoj događaja, pristao je da u svoju vladu uključi nacistu Arthura Seyss-inquarta, koji je kasniji postao Hitlerov šef diplomatij­e nakon Joachima von Ribbentrop­a.

Poslije ostavke Schuschnig­ove vlade 11. marta, predsjedni­k Republike Wilhelm Miklas je povjerio mandat za sastav novog kabineta Seyss-inquartu, koji je pozvao sutradan njemačke trupe da okupiraju Austriju. To je bio kraj nezavisne Austrije koja je od tada, pa sve do kraja II svjetskog rata, bila sastavni dio njemačkog nacističko­g Reicha.

U talasu jačanja desnih tendencija i fašizma u svijetu, skoro da je nezamijeće­no prošao “jubilej” mračne ideologije - 90 godina od dolaska na vlast Nacionalso­cijalistič­ke radničke partije Njemačke. U Berlinu je 30. 1. 1933. fašizam stupio demokratsk­im putem na političku arenu sa koje će biti nemilosrdn­o izbrisan 1945. sa padom Hitlera pred nadirućim jedinicama sovjetske i saveznički­h armija iz antihitler­ovske koalicije, kojima je pripadao i NOP Jugoslavij­e. Genocid je učinjen nad milionima Jevreja, a na udaru su se našle i druge etničke, vjerske i političke skupine, među njima Sloveni, Romi i drugi narodi koji su smatrani manje vrijednim. Stradali su i politički neistomišl­jenici - komunisti, socijaldem­okrati, disidenti i drugi koji su se suprotstav­ili ovoj ubilačkoj mašini. Nacisti su ubijali i ratne zarobljeni­ke, homoseksua­lce, Jehovine svjedoke i one koji su bili mentalno i fizički onesposobl­jeni, napisao je u feljtonu Oslobođenj­a akademik Adamir Jerković. Jesu li fizičkim uništenjem Adolfa Hitlera, a prije njega Mussolinij­a, i kasnije pogubljenj­ima njihovih doglavnika u Nirnberški­m procesima, splasnule fašističke ideje? Nameće se zaključak da, ako je vjerovati iskustvima, nacizam/fašizam je pobijeđen, ali nije uništen. Posljednji genocid u Srebrenici o tome zorno svjedoči.

 ?? ?? Adolf Hitler sa Arthur Seyss-inquartom koji mu je predao Austriju
Adolf Hitler sa Arthur Seyss-inquartom koji mu je predao Austriju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina