Oslobodjenje

Važni su stabilnost

Nakon 100 dana od formiranja Vijeća ministara BIH govorio je Elmedin Konaković, šef bh. diplomatij­e, čiji su učinak primijetil­e i Sarajlije koje smo anketirali

- Pišu: edin Barimac i adnan Bajrović

Povodom 100 dana rada Vijeća ministara BIH, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovin­e Elmedin Konaković izjavio je da je najvažnija stvar koju su učinili to da su BIH vratili u fokus političke međunarodn­e scene. Kazao je da je u proteklih 100 dana Vijeće održalo 15 sjednica i usvojilo više od 400 dokumenata.

- Riješili smo neke tačke koje su stajale predugo, poput kontakt-tačke EUROPOL-A, Programa reformi koji je vrlo važan za naš evropski put i zbog kojeg smo dobili neke pozitivne ocjene u Bruxellesu, te još niz dokumenata koje smo zatekli u ladicama zbog prethodnog mandata i političkih blokada koje su uglavnom obilježile protekle četiri godine, rekao je Konaković.

Susjedi su najpreči

Istakao je da je Bosna i Hercegovin­a ponovo sudionik na važnim destinacij­ama, gdje se donose krucijalne odluke o svjetskom, evropskom, ali i poretku unutar same Bosne i Hercegovin­e.

- Postali smo nezaobilaz­an faktor, naglasio je Konaković i podsjetio na razgovor sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom, koji pokazuje povratak jačanja odnosa dvije zemlje.

- Razgovarao sam i dogovorio da ćemo se u narednom periodu sresti, da li na prostoru Evrope ili SADA, rekao je Konaković, te se osvrnuo na susrete sa važnim evropskim zvaničnici­ma.

- Imali smo ozbiljne bilateraln­e sastanke na kojima smo razgovaral­i o odnosima zemalja, otvaramo nova poglavlja, nove prilike, pogotovo za našu privredu, izjavio je Konaković.

Naglasio je da je u razgovoru sa svima njima rekao da će BIH kreirati vanjsku politiku vodeći primarno računa o građanima BIH, a sekundarno o vanjskim politikama nama prijateljs­kih zemalja.

Šef bh. diplomatij­e naveo je da će uskoro biti donesen i dokument iz oblasti ekonomske diplomatij­e, koji je u završnoj fazi. Najavio je donošenje novog dokumenta iz oblasti kulturne diplomatij­e, te poručio da te dvije oblasti ne postoje kao sistemski riješene u ovom resoru. Potom se dotakao usklađenos­ti vanjske politike Bosne i Hercegovin­e sa EU.

- Potpisali smo Sporazum o stabilizac­iji i pridruživa­nju, zemlja smo kandidat za članstvo u EU. Jedan od osnovnih preduslova da biste koračali prema EU jeste ono što EU od nas traži, a to je usklađenos­t naših politika, posebno u sektoru vanjske i sigurnosne politike sa EU. Ona je u 2021. godini bila 43,4 posto usklađena sa EU, u 2022. je bila 85,42 posto, a u 2023. otkad sam na čelu Ministarst­va ona je 100 posto usklađena, pojasnio je Konaković.

Najavio je i da je u planu održavanje sjednica Vijeća ministara sa vladama Hrvatske i Srbije, na kojima bi trebalo da budu riješena neka od otvorenih bilateraln­ih pitanja poput imovine, ratifikaci­je ugovora o granici, odlagališt­u nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora. Konaković je govorio i o pitanju interkonek­cije.

- Oduševljen sam idejama nekih kolega i idealistič­kim rješenjima, živim za dan kad će se to desiti. Pot

BIH je prva država svijeta po odlasku mladih ljudi. Zbog toga smatram krucijalni­m političku stabilnost regiona i dobre odnose sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, kaže Konaković

 ?? / didier torche ?? Osobe sa invalidite­tom su zaboravlje­ne
/ didier torche Osobe sa invalidite­tom su zaboravlje­ne
 ?? ?? Tužilaštvo BIH: Schmidt je uveo koristan alat za borbu protiv korupcije
Tužilaštvo BIH: Schmidt je uveo koristan alat za borbu protiv korupcije
 ?? / didier torche ?? Elmedin Konaković: Interes je da što manje budemo ovisni o bilo kome
/ didier torche Elmedin Konaković: Interes je da što manje budemo ovisni o bilo kome

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina