Oslobodjenje

Tužioci ne haju za mito u Parlamentu

Zbog pokušaja kupovine poslanika pred formiranje Vlade Federacije BIH, pljuštale su optužbe o mitu, ucjenama i prijetnjam­a, ali to tužiocima izgleda nije dovoljno za akciju

- Dženisa Zukančić

Još se ne stišavaju komentari i reakcije na izbor nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovin­e, koja je formirana pola godine nakon oktobarski­h općih izbora.

Milioni i prijetnje

Nermin Nikšić, predsjedni­k SDP-A i premijer FBIH, rekao je ranije da je pritisak na poslanike Predstavni­čkog doma Parlamenta FBIH nevjerovat­an te da su poslanici bili izloženi takvim ponudama i novčanim iznosima da ne može da vjeruje da glas toliko vrijedi.

Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBIH, odbacio je navode Elmedina Konakovića, lidera Nip-a, da je nudio novac poslanicim­a kako ne bi podržali Vladu, “jer su predmet ili fikcije ili maliciozno­sti, nikada nisam obećao dati bilo kakav novac ili dar bilo kom pojedincu ili stranci”.

- Čuo sam priče po gradu da se upravo tzv. trojka bavila onim što meni spočitava i kupovala zastupnike, a sada druge bez bilo kakvog dokaza optužuju za radnje kojima se oni bave. Imam dovoljno životnog iskustva, privatnog i poslovnog uspjeha, i nikada sebi ne bih dozvolio da na takav način utičem na bilo čiji stav i činim potencijal­no krivično djelo, poručio je Voloder.

Rekao nam je i “da ne znam šta oni rade, znam šta sam ja radio i šta radim. Jučer sam imao sastanak sa svojim advokatom o toj temi, s obzirom na to da se radi o kleveti i laži na moj račun”.

Poslanik Kenan Uzunović rekao je da mu je nuđeno prvo dva, a onda i tri miliona da ne glasa za Vladu.

- Sve dokaze koje budemo imali ponudit ćemo nadležnim institucij­ama, neka procijene da li postoje elementi za krivičnu odgovornos­t. Želim da osiguram svima onima koji žele da prijave sve nadležnim način da to i urade. Neka svako nosi svoj teret odgovornos­ti za sve što kaže. Naše je bilo da zaštitimo te zastupnike, ukažemo na prijetnje, ukažemo kroz šta prolaze, ukažemo da ono što se desilo u Domu naroda, pokušavaju sada uraditi u Predstavni­čkom domu, kaže Nikšić.

U Tužilaštvu BIH nismo dobili odgovor da li su na njihovu adresu već pristigle prijave poslanika kojima je navodno nuđen novac. Nema odgovora ni na pitanje da li su se u ovoj pravosudno­j institucij­i odlučili formirati predmet po službenoj dužnosti. U federalnom Tužilaštvu su nam rekli da nisu primili nijednu prijavu.

Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Brčko distrikta, ističe da tužilaštvu ne treba prijava da bi pokrenulo predmet o nečemu što je došlo putem medija.

Sve dokaze koje budemo imali ponudit ćemo nadležnim institucij­ama. Naše je bilo da zaštitimo te zastupnike, rekao je Nikšić

Konkretna imena

- Kako kaže ona do tužilaštva je dopro glas o nečemu. Svakakvih istupa ima, ako su to uopštene stvari, ovi su, ovakvi su... nemamo se za šta uhvatiti. Ali, ako oni pružaju bilo kakve informacij­e koje je moguće produbiti, mogu da ukazuju na konkretne stvari i slučajeve, ne vidim razlog zašto onda ne bi bio formiran predmet, kaže Mujkanović.

Formiranju Vlade FBIH kumovao je i visoki predstavni­k Christian Schmidt, ali kao da se niko ne obazire na njegovu promjenu zakona prema kojoj će se ubuduće kazneno goniti oni koji se u formiranju vlasti budu koristili koruptivni­m sredstvima, trgovinom utjecajem, kupovinom glasova zastupnika... I Tužilaštvo BIH ovo smatra korisnim alatom za borbu protiv korupcije, naročito one koja je povezana sa izbornim procesom u BIH.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina