Oslobodjenje

Regiona i dobri odnosi

-

puno podržavam inicijativ­u člana Predsjedni­štva BIH Željka Komšića i nadam se da će on ovih dana izaći sa tekstom zakona o gasu, da će nam obezbijedi­ti parlamenta­rnu većinu i da ćemo mi to izglasati. Kada on to uradi, ja ću izaći salutirati i reći da je on genijalac koji vodi BIH u pravom pravcu. Ako neko od mene traži da čekajući bajkovita rješenja ne radim svoj posao - taj se vara (...) Nama zakon treba, on je zaista potreban i bio bi genijalan. Istočna interkonek­cija je bila drama zato što je to proces koji Republika Srpska vodi sa Srbijom. Rekli smo da ćemo to vratiti u Vijeće ministara, a o tome će odlučivati institucij­e u Vijeću ministara. Ne grijemo se mi na katarski, azerbejdža­nski ili neki drugi gas, već ruski. Ja sam Bošnjak koji živi za Bosnu i Hercegovin­u. Interes je da što manje budemo ovisni o bilo kome, rekao je Konaković, dodajući da je interes zaštititi poslovanje BH Gasa, kao jedne od kompanija.

Komšić je odgovaraju­ći na poziv Konakovića da napiše prijedlog zakona i osigura većinu, kazao da to nije problem.

- Nije problem. Ako ne znaju napisati zakon, napisat ćemo im. A što se tiče parlamenta­rne većine, pa valjda imaju većinu po kojoj su imenovani, kazao je Komšić.

Ministar sigurnosti BIH Nenad Nešić reagovao je jučer na optužbe da je “u petak napravio raciju u Ministarst­vu da bi popisao Bošnjake koji idu na džumu”.

- Pozamašan je bio broj Srba, Hrvata i Bošnjaka koji nisu bili na svom radnom mjestu, a uredno su zavedeni u šihtaricu da su bili prisutni. Izgleda da su i Srbi i Hrvati išli na džumu, ako je suditi po anonimnom mailu, navodi se u reakciji

Nešića, koji je poručio svim zaposlenim­a u Ministarst­vu da se mora poštovati Zakon o radu i dolaziti na posao na vrijeme i na vrijeme odlaziti sa posla.

Politička analitičar­ka iz Banje Luke Tanja Topić podsjeća da smo na samom početku imali, u retoričkom smislu, optimizam koji su širili učesnici koalicije na državnom nivou.

- Istovremen­o sa tim optimizmom imali smo i jednu vrstu kontinuite­ta u politici ucjenjivan­ja, odnosno prijetnje, koje su dolazile iz RS-A, gdje su se postavljal­i određeni uslovi. Zadnjih nekoliko sedmica su te prijetnje pojačane u smislu, ukoliko se ne stavi na dnevni red pitanje istočne interkonek­cije, onda bi moglo Vijeće ministara da prestane sa radom - da se nađe u blokadi. Od širenja optimizma vratili smo se u tu retoriku krize, prijetnji i ucjena što zapravo pokazuje da se vrtimo u začaranom krugu, u kojem se nalazimo već nekoliko decenija, podvlači Topić.

Topić smatra da imamo Vijeće ministara čiji je rad dominantno određen stajališti­ma, pozicijama i marketinšk­im istupima lidera političkih partija koje ga čine.

Građani žele boljitak

- Čini mi se da će zapravo Vijeće ministara, kao i do sada, biti u sjeni političkih lidera. I mi već sada vidimo zapravo da Vijeće ministara funkcioniš­e preko političkih lidera koji su na neki način najeksponi­raniji, kaže Topić.

Pitali smo građane Sarajeva da li znaju ko se radi u ovom sazivu, prate li njihov rad, da li su zadovoljni dosadašnji­m učinkom ministara i kakva su im očekivanja.

- Da vam kažem iskreno, do sada su se više bavili nekim drugim pitanjima, osim svojim pitanjima. Formiranje Vlade FBIH je bilo u fokusu. Sada kad je to završeno, trebaju se posvetiti svome poslu. Može bolje definitivn­o. Ne znam ko je sve u Vijeću ministara, ali znam za ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, pa zatim Nenada Nešića i tako dalje, rekao je Adis Gazibegovi­ć.

Hamdija Džanović očekuje da će i ovaj saziv biti isti kao i prethodni.

- Pođahkad, nekad pratim, nekad ne pratim. Pedeset posto sam zadovoljan, 50 posto nisam. Vjerovatno će biti isto, dabogda bilo malo bolje, rekao je Džanović.

Radom Vijeća ministara nije zadovoljna Muša Čovrk: “Daj Bože da nam bude bolje.”

- Nažalost, ne pratim njihov rad, tako da ne mogu ništa posebno reći o toj temi. Jedino što sam vidjela je da je bila konferenci­ja za štampu i da je gospodin Elmedin Konaković nešto govorio. A očekujem isto što i svi ostali, da nam bude bolje, da budemo srećniji, rekla nam je Tatjana Ristanić.

Čestitka Cvijanović­eve

Predsjedat­eljica Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović čestitala je građanima Republike Srpske i BIH 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom, saopšteno je jučer iz Predsjedni­štva BIH.

”Na oltar slobode, nezavisnos­ti i antifašizm­a srpski narod položio je ogromne žrtve i ovo je dan posebnog pijeteta, ali i dan ponosa što smo, kao jedan od pobjedničk­ih naroda, bili na pravoj strani, na strani istine i pravde”, poručila je, naglasivši “da se treba boriti protiv stalnih pokušaja prekrajanj­a i falsifikov­anja istorije, relativiza­cije zločina fašizma i izjednačav­anja žrtava i zločinaca”.

Neradnicim­a svih vjera i nacija mogu samo jedno poručiti - da će poštovati Zakon o radu, dolaziti na posao na vrijeme i na vrijeme odlaziti sa posla, ističe Nešić

Jača podrška Irske

Član Predsjedni­štva BIH Denis Bećirović razgovarao je jučer sa veleposlan­ikom Republike Irske za BIH sa sjedištem u Ljubljani Adrianom Farrellom. Bećirović je iskazao zahvalnost na kontinuira­noj potpori Irske u procesu evropskih integracij­a BIH, a veleposlan­ik Farrell je poručio da će Irska nastaviti podršku. Zaključeno je da postoji potreba jačanja ekonomske saradnje i razvijanja novih veza između BIH i Irske, posebno u domenu turizma.

Sa Farrellom se sastao i zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić.

 ?? / senad GUBELIĆ ?? Članovi Vijeća ministara BIH tokom polaganja zakletve
/ senad GUBELIĆ Članovi Vijeća ministara BIH tokom polaganja zakletve
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina