Oslobodjenje

Rotestuju ispred Vlade FBIH

Unija osoba i organizaci­ja osoba sa invalidite­tom u Federaciji BIH traži smjenu rukovodstv­a Zavoda Pazarić i Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BIH

- Amela lončarić

sjednik Unije osoba i organizaci­ja osoba sa invalidite­tom u FBIH, sljedeći zahtjev je smjena rukovodstv­a Zavoda Pazarić i Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BIH, potom hitno provođenje detaljne inspekcije i uvođenje sistema stalnih inspekcijs­kih nadzora u svim ustanovama socijalne zaštite poput Zavoda Pazarić, te realizacij­a usvojenih zaključaka sa tematske sjednice Parlamenta FBIH povodom dešavanja u Zavodu Pazarić 2019.

- Tražimo osnivanje ureda pravobrani­laštva za djecu i osobe sa invalidite­tom pri Vladi FBIH i isplatu jednokratn­e novčane pomoći za djecu i osobe s neratnim invalidite­tom. Donošenje novih, te izmjene i dopune zakona koji definišu prava djece i osoba sa neratnim invalidite­tom i djelovanje organizaci­ja osoba sa invalidite­tom u FBIH. Osobe sa invalidite­tom su zaboravlje­ne u našoj državi. Želimo da to promijenim­o, tako da je sve prioritet. Ima još zahtjeva, ali sa ovih pet gorućih idemo sutra (danas, op. a) na proteste. Tražimo da Vlada prepozna nas i naš rad kao partnere, naglasio je Dervišević.

Pošto je, kako kaže, u pitanju nova Vlada, ne znaju kakva će biti njihova reakcija, ali se nadaju pozitivnom ishodu.

- Sa prethodnim sazivom Vlade, sa bivšim resornim ministrom Veskom Drljačom, nismo imali dobru komunikaci­ju. On je ignorirao naše zahtjeve. Imao je tim s kojim je pregovarao, ali mi nismo bili upućeni o tim stvarima. Osam godina je djelovao u Ministarst­vu, ali ništa nije postigao za boljitak osoba sa invalidite­tom, ističe naš sagovornik.

Zajedno do rješenja

Adnan Delić, novoizabra­ni ministar rada i socijalne zaštite, upoznat je s namjerama predstavni­ka Unije. Podsjećamo da je delegacija Ministarst­va sa Delićem na čelu boravila u svih pet ustanova socijalne zaštite.

- Obaviješte­ni smo o protestima koji su drugi po redu, te smo svjesni da su oni najavljeni još u aprilu. Mi ćemo sutra razgovarat­i s predstavni­cima Unije, saslušat ćemo njihove zahtjeve, naravno i omogućiti da njihovi prijedlozi i zahtjevi budu razmatrani u okviru javne rasprave koja traje još dva mjeseca. Imamo dovoljno vremena da se sve razmotri i da, nadam se, zajedno dođemo do najboljih mogućih rješenja, kazao nam je ministar Delić.

Kolektivni centri

Premijer FBIH Nermin Nikšić je na sastanku sa federalnim ministrom izbjeglica i raseljenih lica Nerinom Dizdarom i ministrom za ljudska prava i izbjeglice BIH Sevlidom Hurtićem kazao da želi da se projekti zatvaranja kolektivni­h centara i alternativ­nih smještaja u BIH privedu kraju kako bi se svim ljudima koji se još nalaze u takvim smještajim­a konačno omogućio normalan život i status. Dodao je da će Vlada FBIH podržati sve što bude trebalo.

- Prema procjenama, potrebno je završiti 271 stambenu jedinicu u 14 lokalnih zajednica, kazao je Hurtić.

Sa prethodnim sazivom Vlade i bivšim ministrom Veskom Drljačom nismo imali dobru komunikaci­ju, jer je ignorirao naše zahtjeve

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina