Oslobodjenje

Gasiti HNS

-

što bi ona trebala biti. Zemlja ravnopravn­ih naroda i svih građana koji tu žive. Nažalost, previše propusta je tu bilo, kaže Cvitanović.

Tvrdi i da najveću odgovornos­t snose SDA i HDZBIH za ukupno stanje u državi kada se gleda iz perspektiv­e FBIH.

- FBIH je ključ stabilnost­i BIH. Kada dovedemo Federaciju na razinu stabilnost­i, političkih uvažavanja i dogovaranj­a, RS će se morati prikloniti. Svako ko želi da ruši BIH neće imati partnera ni u meni ni u HDZ-U 1990, poručuje Cvitanović.

Prije ravno godinu rekao je upravo na O kanalu - da bi bio najsretnij­i da ne postoji HNS. I danas je istog mišljenja, a veliki problem za odnose u BIH je i Željko Komšić i njegova negativist­ička uloga prema Hrvatima u BIH, kako to kaže Cvitanović.

- Retorika i užasno teške poruke prema Hrvatima u BIH. Na područjima gdje žive Hrvati čovjek nema nikakve potpore. Nikad se nije udostojio doći tamo. To je nužno promijenit­i. Tada će nestati HNS i tada će se Hrvati pluralizir­ati, smatra predsjedni­k HDZ-A 1990.

Vladu Federacije i parlamenta­rnu većinu čini širok spektar partija, a Cvitanović misli da je to dobro.

- Najlošije je kada jedan ili dva donose sve odluke. Kada imate vlast, ona vas kvari, a kada imate apsolutnu vlast, ona vas apsolutno kvari. Zato je dobro da je šareno i da je više aktera, ističe on.

Dopredsjed­nik Komisije za vrijednosn­e papire (KVP) Federacije BIH, prof. dr. Matej Živković, u martu 2022. preživio je atentat. Teško je ranjen, no istraga - iako je bila riječ o drugom pokušaju njegova ubojstva - nije odmakla s mrtve tačke.

- On je u potpunosti nezaštićen od institucij­a, u potpunosti napadnut od kriminala protiv kojeg se borio i pokušao ga spriječiti. Ne smije doći u BIH iz straha za vlastiti život. Živi negdje u Hrvatskoj, samo zbog toga što mu nismo omogućili kao društvo da može raditi svoj posao na način kako je to zakon predvidio. Mi ćemo se kroz Vladu potruditi da se ovo digne na najvišu razinu, da se istraži odgovornos­t za zločine. Čovjek je dostavio dokaze o prijetnjam­a koje je dobijao. Tu postoje jasne indicije odakle to ide i ništa se nije uradilo, govori Cvitanović.

Istraga o “istrazi”

Teško u Banjoj Luci iko može raditi ili najavljiva­ti korake ako iza toga ne stoji zvanični Beograd

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina