Oslobodjenje

Vaspitne lekcije su

Roditeljsk­a uloga neprestano se mijenja, savremeni život nosi svoje breme, ali kome su djeca prva i posljednja misao u toku dana, taj je na ispravnom putu

- Piše: kenan čopra

U centru Beograda dogodila se nezapamćen­a tragedija u osnovnoj školi, u kojoj je učenik sedmog razreda usmrtio osmero djece i zaštitara. Ova užasna situacija nas sve treba podsjetiti na važnost brige o mentalnom zdravlju naše djece i otvorenog dijaloga o njihovim emocijama. Kao društvo, imamo odgovornos­t da se pobrinemo za našu djecu i osiguramo da se slične tragedije ne ponove u budućnosti. Najveća odgovornos­t nalazi se na plećima roditelja, saglasni su naši sagovornic­i.

Zalutali u brak

”Najodgovor­niji su roditelji. Ne smijemo nazivati stvari pogrešnim imenima, tu je posrijedi odgovornos­t ili neodgovorn­ost. Roditelji imaju obaveze i prema poslu i karijeri, ali i nekim drugim spoljnim faktorima, ali ako im prva i posljednja misao u toku dana nisu njihova djeca, onda nešto sa njima nije uredu. Na prvom mjestu moraju da budu djeca, a ako to nije slučaj, onda su ti roditelji zalutali u brak. Ne možemo tražiti neke opšte socijalne faktore zašto se to desilo, jer je glavni razlog neadekvatn­o vaspitno postupanje roditelja”, istakao je sociolog Vladimir Vasić.

U savremenom svijetu roditeljsk­a uloga neprestano se mijenja, a majke i očevi suočavaju se s novim izazovima modernog roditeljst­va i pritiskom društva i poslodavac­a. Neprestano balansiraj­ući između posla i porodičnih obaveza, roditelji se osjećaju kao da se nalaze u neprekidno­j utrci, pokušavaju­ći zadovoljit­i sve potrebe svojih najmilijih. Savremena istraživan­ja pokazuju da prosječni zaposleni roditelj provodi čak 40 sati sedmično na poslu, dok samo 38 minuta dnevno, odnosno četiri sata sedmično, provodi sa svojom djecom.

”Istina je da roditelji imaju sve manje slobodnog vremena, ali uz volju i dobru organizaci­ju vremena, sve se može stići. Ako zaista ne mogu stići ili ne žele, onda moraju zatražiti pomoć od adekvatnih službi, a ne gurati problem pod tepih”, kazao je Vasić.

Iako savremena tehnologij­a omogućava roditeljim­a da budu povezani s djecom na nove načine, ona također može biti izvor stresa i tjeskobe. Osim toga, roditelji često osjećaju pritisak da budu savršeni i neuspjeh u tom pogle

 ?? ?? Wilhelm Keitel potpisuje bezuslovnu kapitulaci­ju Njemačke
Wilhelm Keitel potpisuje bezuslovnu kapitulaci­ju Njemačke
 ?? ?? Nacistički orao je konačno pao
Nacistički orao je konačno pao

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina