Oslobodjenje

Dan pobjede nad fašizmom

- A. Ša.

Bila je noć 8. maja 1945. Dvorac u predgrađu Berlina. S jedne strane stola je ruski maršal Georgij Žukov kao predstavni­k glavne komande Crvene armije, zajedno sa Arturom Tedderom, kao predstavni­kom saveznički­h snaga i Jeanom de Lattreom de Tassignyje­m, kao svjedokom. Nasuprot njih su maršal Wilhelm Keitel, kao predstavni­k nacističke Njemačke, zajedno sa generalom Carlom Spaatzom, kao svjedokom. U trenutku kada je Keitel stavio svoj potpis na dokument o bezuvjetno­j kapitulaci­ji Njemačke, zvanično je okončan šestogodiš­nji horor u Evropi. Fašizam je, činilo se, do nogu potučen.

Jutro nakon toga, 9. maja, svanuo je prvi dan u kojem Evropljani nisu strahovali od nacistički­h zlodjela. Konačno su mogli odahnuti. Adolf Hitler i njegove falange nisu više predstavlj­ali opasnost. Nije više bilo bombardova­nja, logora, masovnih egzekucija. Zlo je poraženo.

Dan pobjede nad fašizmom se kao državni praznik 45 godina slavio u cijelom istočnom bloku. Tim povodom organizova­ne su parade u mnogim zemljama istočnog bloka, uključujuć­i i Jugoslavij­u. Ove parade su bile prilika da se građanima, ali i svijetu, predstave sva dostignuća zemlje, u svim aspektima života, a prije svega u oblasti odbrane i vojne industrije.

Od 1950. godine ovaj praznik se slavi i u zapadnoj Evropi, ali kao Dan Evrope. Upravo je 9. maja 1950. tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio svoj plan za osnivanje Zajednice za ugalj i čelik, koju su prvobitno činile samo Francuska i Njemačka. Ova zajednica je vremenom prerasla u ono što danas poznajemo kao Evropska unija. I ka čemu stremimo.

 ?? ?? Većina mališana u našoj zemlji mobitele dobije već u prvom ili drugom razredu osnovne škole
Većina mališana u našoj zemlji mobitele dobije već u prvom ili drugom razredu osnovne škole
 ?? ?? Od 1950. godine 9. maj se slavi i kao Dan Evrope
Od 1950. godine 9. maj se slavi i kao Dan Evrope
 ?? ?? Sa jedne od parada u Sarajevu
Sa jedne od parada u Sarajevu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina