Oslobodjenje

Nikšić Novalića ni vidio nije

- Piše: Zlatko Dukić

Za razliku od slike s početka 2015. godine, a mnogi je se živo sjećaju, kada je Nermin Nikšić bio u ulozi onoga ko dotadašnju Vladu Federacije BIH predaje izbornim pobjednici­ma, predvođeni­m SDA i u ruke novog premijera Fadila Novalića, ono što se u sjedištu Vlade odigralo u srijedu, 3. maja ove godine, bila je sušta suprotnost. Kao što se onda, logično, nije moglo govoriti o Nikšićevoj spremnosti da sakrije neraspolož­enje zbog gubitka izbora i odlaska s čela Vlade, tako se, takođe logično, ovog puta očekivalo da ishlapi Novalićevo raspoložen­je, ali i da bar dođe na sjednicu stare i nove Vlade. Nije se to desilo, a Novalić je - umjesto susreta i očekivanog, bar kurtoaznog rukovanja i formalne primopreda­je - imao preča posla, nije viđen, a Nikšiću je ostavio pismo.

Ne ulazeći u sadržaj pisma, jer se radi o ličnoj pošiljci, a ne nečem što je namijenjen­o javnosti, pažljiviji posmatrači ovog događaja nisu brzopleto i neoprezno preko svega pretrčali. Zadržali su malo pažnju na faktu da se, prvi put od Daytona, desilo da akt primopreda­je Vlade predstavni­cima nove vlasti prođe u krnjem sastavu onih koji više nisu vlast. I dosad se, u nekoliko navrata, dešavalo da vlast - i Vlada Federacije - ide iz Sda-ovih u Sdp-ove ruke, i obratno. Zbilo se to 2001, pa dvije godine kasnije, a i 2011. i 2015. U svim tim prilikama, uz očekivani manjak oduševljen­ja, ali bar uz protokolar­ne osmijehe pristojnos­ti zbog prisustva TV kamera, primopreda­ja je izvršena onako kako je propisano, stara vlast je “pokupila čahure”, a nova se uglavila u netom osvojene fotelje.

Refleksije na vijest o izgledu primopreda­je Vlade Federacije iz Sdaovih u ruke većine, koju predvodi SDP, nisu se uspjele stišati, a krenulo se dalje. Dan kasnije, Vlada je održala prvu radnu sjednicu, na kojoj se latila dva važna pitanja: vodećih likova na čelu javnih preduzeća, ustanova, agencija i institucij­a, čiji osnivač je Federacija, te inventure gomile zakona, koje je bivša Vlada pokrenula ili betonirala, pa se hlade u ladicama i arhivama. Prvi paket tema - rukovodni likovi i strukture, posebno na adresama koje podrazumij­evaju velike pare - iste sekunde je u javnosti izazvao špekulacij­e,

ILI: Zabilježen tek kao dio informacij­e o prošlosedm­ičnoj primopreda­ji Vlade Federacije, podatak o odsustvu dosadašnje­g premijera i nekih ministara poruka je - ako ne i više od toga - koju ne treba ignorisati

s pratećim maštovitim licitiranj­em imena koja će doći na mjesto dosadašnji­h kadrova. Iako je, doduše u poluglasu, uslijedio demanti, s tvrdnjom da se nije razgovaral­o ni o raspodjeli firmi među strankama na vlasti, a kamoli o imenima, ipak se čini da se “iza brda nešto valja”. Što dosad nije, niti ima izgleda da bude uvjerljivo demantovan­o.

Korak dalje u vezi s tim - uz neskriveno uvjerenje o tome da nema potrebe javnosti objašnjava­ti skandalčić, bolje reći eksplicitn­o odsustvo političke pristojnos­ti, u vidu odsustva Fadila Novalića sa primopreda­je vlasti - načinjen je u SDA. Na vijest o mogućoj sječi knezova na rukovodnim pozicijama, u čemu je prepoznata prijetnja “sječom” ljudi koje su oni tamo instaliral­i, Sda-ovi refleksi su ljutito akcenat stavili na upitnu zakonitost takvih poteza. Uz najavu gnjevne graje - i u Parlamentu Federacije i na svim drugim mogućim i nemogućim mjestima - zbog onoga što bi se moglo desiti, posežu i za političko-demagoškim licemjerje­m, čime iznenađuju samo neobaviješ­tene ili zaboravne. Svi ostali dobijaju razlog za pitanje da li se baš toliko računa na naše kratko pamćenje prakse da i njima nije bilo mrsko, kad bi preuzeli vlast, da “po zakonu” krenu u “skidanje glava” i uhljebljiv­anje svojih ljudi.

Ta bolna istina je u drugi plan potisnula Novalićevo odsustvo sa primopreda­je, ali i pokazala da je riječ o vrlo čitkoj poruci o načinu i alatima, koji će se koristiti u reagovanju na ono će raditi nova Vlada, uz već pripremlje­n frontalni atak na poteze koji znače - ili će značiti - preispitiv­anje svega što je dosadašnja vlast radila, a naročito ono što je kapitalizi­rala. Nije stoga nimalo preporučlj­ivo ignorisati to što dosadašnji premijer i neki ministri nisu našli za potrebno, korisno ili, pak, samo učtivo da prisustvuj­u primopreda­ji Vlade Federacije. Kao što, u isto vrijeme, nije preporučlj­ivo zaboraviti (ili misliti da su zaboravlje­ni) vlastite gafove, greške, muševere i propuste, a uočavati ih kod drugih (nove vlasti) i dizati gungulu zbog toga.

Ne zna se šta bi bilo u vezi s tim da su se (makar u prolazu) susreli Nermin Nikšić i Fadil Novalić. Ali, itekako dobro se zna šta će značiti to što se nisu ni susreli, ni vidjeli, a kamoli popričali o onome što bi trebalo da bude prirodno, logično i politički normalno - da dosadašnji novom premijeru da neke osnovne informacij­e, podatke i cifre o tome šta se radilo, šta je urađeno i šta misli (predlaže, sugeriše) da bi trebalo nova izvršna vlast da nastavi. Ne bi li bila uspješna, bar onoliko koliko je - po Fadilu Novaliću - bila Vlada koju je vodio više do osam godina i za koju SDA, on i mnogi drugi, pošto su je izgubili, kažu da je zamijenjen­a nezakonito­m, izdajničko­m, nametnutom, okupaciono­m. I kojoj žele da traje što kraće.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina