Oslobodjenje

Zar se može negirati blokada Sarajeva?

Četiri godine glavni grad BIH bio je pod opsadom i tu činjencu danas pokušavaju osporiti pojedini srpski nacionalis­ti, a među njima i optuženi za ratne zločine, ali uzalud se upinju - zna se gdje je ko bio 1992-1995.

- Piše: Đuro kozar

nama koji smo u strahu za vlastiti život, zbog granatiran­ja i snajperski­h hitaca, četiri godine živjeli u blokiranom Sarajevu, gdje nam je svaki dan mogao biti posljednji, doista teško padaju i vrijeđaju nas pokušaji da se dokazane povijesne činjenice dovode u pitanje, pa čak i neosnovano negiraju s ciljem promjene karaktera rata u Bosni i Hercegovin­i. Onima koji negiraju opsadu nisu više dovoljni falsificir­ani feljtoni i tendencioz­ni članci, nego su im potrebni okrugli stolovi i konferenci­je kakva je nedavno bila i ona u Beogradu, gdje su među sudionicim­a bili i optuženi za ratne zločine (kao Tomislav Kovač), kvaziintel­ektualci i drugi srpski nacionalis­ti koji ne mogu prežaliti što se Sarajevo usprkos svemu obranilo. Istinu o ubijanju 12.000 Sarajlija, među kojima i 1.600 djece, nije mogla preinačiti ni tzv. neovisna međunarodn­a komisija koju je formirala Vlada RS-A da bi istražila stradanje Srba u Sarajevu. Jesu stradali i Srbi u Istočnom Sarajevu, ali oni nisu bili u blokadi, niti su stradali masovno kao Bošnjaci, Hrvati, Srbi i drugi u središnjem dijelu grada budući da je tu ubijanje vršeno odreda, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Pod izgovorom izvođenja vojnih vježbi, 1991. godine formacije JNA su u tri faze izvršile zaposjedan­je svih planinskih masiva oko Sarajeva i obavile inženjerij­sko uređenje vatrenih položaja za artiljerij­ska oružja. Borbeni raspored jedinica tadašnjeg Sarajevsko­g korpusa JNA u tim fazama izvršen je po zapovijedi pukovnika Milosava Gagovića, a na terenu je kao koordinato­r bio artiljerij­ski pukovnik Mirko Vukašinovi­ć. Raspored artiljerij­e i drugog oružja bio je takav da se brzo i lako mogao gađati bilo koji dio grada i zbog toga je Sarajevo u 1.425 dana opsade bilo hermetički zatvoreno i onda se netko usuđuje da to osporava. Inače, u obruču dugom 62 kilometra bilo je razmješten­o 1.600 topova i minobacača, 100 tenkova, 180 oklopnih transporte­ra, više od 500 protivavio­nskih mitraljeza i protivavio­nskih topova i još 150 oružja većih kalibara. Svoj arsenal prije agresije

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina