Oslobodjenje

Bošnjaci u Zagrebu izabrali Hodžića

U Hrvatskoj su održani izbori za manjinska vijeća i predstavni­ke nacionalni­h manjina, koji su zabilježil­i skromnu izlaznost

- Jadranka Dizdar, Zagreb

Pripadnici nacionalni­h manjina u Hrvatskoj u nedjelju su šesti put birali manjinska vijeća i predstavni­ke u 201 lokalnoj jedinici, odnosno u 20 županija i gradu Zagrebu, 84 grada i 177 općina. Na 840 biračkih mjesta diljem zemlje od 7 do 19 sati moglo je glasati 235 tisuća birača, pripadnika nacionalni­h manjina. Ukupno 339 vijeća birali su pripadnici 14 manjina te 106 predstavni­ka.

Prema dostupnim podacima Državnog izbornog povjerenst­va RH (DIP), najbolji odziv bio je u Međimursko­j (22,5 posto), Ličko-senjskoj (15,5 posto) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (11,5 posto), a najveće zanimanje za izbor manjinskih vijeća i predstavni­ka u općinama, gradovima i županijama pokazali su pripadnici romske manjine (od 16 do 20 posto ih je pristupilo glasovanju), zatim, mađarske (14-18 posto), češke (12-14 posto), slovačke (12-16 posto) i bošnjačke manjine (10-14 posto).

Savjetodav­na uloga

Vijeća i predstavni­ci nacionalni­h manjina imaju savjetodav­nu ulogu vlasti na lokalnoj i regionalno­j razini, a njihova osnovna uloga je angažman i zauzimanje za bolji status manjina, poštivanje i poboljšanj­e njihovih prava, sudjelovan­je u javnom životu i upravljanj­u lokalnim poslovima.

Članovi vijeća i predstavni­ci nacionalni­h manjina mogu iznositi prijedloge i utjecati na odluke koje se donose o manjinama na području lokalne jedinice na kojem su izabrani. Biraju se i financiraj­u sukladno odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalni­h manjina u RH.

Zaštita prava nacionalni­h manjina u Republici Hrvatskoj regulirana je prema najvišim europskim standardim­a.

Na manjinskim izborima održanim u nedjelju članove manjinskih vijeća birali su pripadnici 14 manjina: albanske, bošnjačke, crnogorske, češke, mađarske, makedonske, njemačke, romske, rusinske, slovačke, slovenske, srpske, talijanske i ukrajinske, a predstavni­ke njih 19, uz navedene manjine i pripadnici bugarske, poljske, ruske, turske i židovske manjine.

U Hrvatskoj prema popisu stanovništ­va 2021. živi 240.079 pripadnika nacionalni­h manjina. Najviše je pripadnika srpske nacionalne manjine 123.892 (3,20 posto) te bošnjačke nacionalne manjine 24.131 (0,62 posto).

Prema podacima DIP-A, s obzirom na broj pripadnika, na birališta je najviše izašlo pripadnika najbrojnij­e srpske nacionalne manjine, 9.500 na razini županija, na razini gradova 3.700, a na razini općina 5.000 birača. U gradu Vukovaru, gdje živi ukupno 1.968 pripadnika srpske nacionalne manjine s pravom glasa, izborima za vijeće pristupilo je njih 3.228, odnosno 16,40 posto, a najviše glasova, ukupno 2.703, osvojila je aktualna saborska zastupnica Samostalne demokratsk­e srpske stranke (SDSS) Dragana Jeckov.

U gradu Zagrebu od ukupno 19.343 pripadnika srpske nacionalne manjine s pravom glasa, glasovanju je pristupilo svega njih 240, tj. 1,24 posto, a najviše glasova Srba u Zagrebu, ukupno 156, osvojio je predsjedni­k nevladine udruge Srpsko narodno vijeće (SNV), šef SDSS-A i saborski zastupnik ove stranke koalicijsk­og partnera vladajućeg HDZ-A Milorad Pupovac.

Na drugom mjestu po broju glasova je Boris Milošević. Nekadašnji potpredsje­dnik hrvatske Vlade optužen za korupciju, a danas saborski zastupnik SDSS-A, Milošević je dobio 148 glasova, na četvrtom mjestu je sveučilišn­i profesor Dejan Jović s 144 glasa, dok je na sedmom mjestu bivši novinar, aktualni dužnosnik SNV-A i SDSS-A Aleksandar Milošević za kojeg je glasalo ukupno 130 birača.

U gradu Zagrebu među Bošnjacima najviše glasova dobio je aktualni predsjedni­k zagrebačko­g Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Armin Hodžić kojeg je svojim glasovima podržalo najviše, 590 birača. Inače, u Zagrebu Bošnjaka s pravom glasa ima ukupno 4.311, glasovanju je pristupilo 1.070, odnosno njih 24,82 posto.

Domaći mediji komentiral­i su skromnu izlaznost pa su u nedjelju prije podne nakon prvih objava DIP-A javljali o očajnoj izlaznosti, a navečer su pojedini mediji pisali o “izborima koji nikoga ne zanimaju” jer je tako ispalo po broju birača koji su odšetali do birališta.

Malo biračkih mjesta

Deficit interesa manjinski političari tumače navodno nedovoljni­m brojem biračkih mjesta ili, kako tvrde, nedovoljni­m brojem informacij­a u medijima. DIP je, međutim, putem medija stalno pozivao pripadnike nacionalni­h manjina da izađu na manjinske izbore.

Ove javne pozive upućivali su i predstavni­ci lokalnih vlasti. Među ostalima, gradonačel­nik Grada Zagreba Tomislav Tomašević izjavio je uoči izbora da je “Grad Zagreb predan poštivanju manjinskih prava i promicanju multikultu­ralnosti grada”.

Procjenjuj­e se da je u provođenju manjinskih izbora angažirano oko 6.000 ljudi, dok je na organizira­nje izbora utrošeno oko 1,5 milijuna eura.

Najveće zanimanje za izbor manjinskih vijeća i predstavni­ka pokazali su pripadnici romske manjine

 ?? / anadolija ?? Stotine zvanica su bile na svečanoj akademiji u Zagrebu
/ anadolija Stotine zvanica su bile na svečanoj akademiji u Zagrebu
 ?? ?? Milorad Pupovac je u Zagrebu osvojio 156 glasova
Milorad Pupovac je u Zagrebu osvojio 156 glasova

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina