Oslobodjenje

Tavio na pravu stranu

Vlasti Zagreba neće posustati dok se ne maknu sve ulice koje nose ime nekoga ko je bio povezan s ustaštvom i nacifašizm­om

-

U povodu obilježava­nja pobjede nad fašizmom, Dana Europe i oslobođenj­a Zagreba, jučer je održana svečana akademija u organizaci­ji Grada Zagreba i Saveza antifašist­ičkih boraca i antifašist­a Republike Hrvatske, javlja Anadolija.

Umalojdvor­anikd-a“vatroslavl­isinski”okupilosev­išestotina­uzvanika na tradiciona­lnoj svečanoj akademiji povodom 78. obljetnice Oslobođenj­a Zagreba, a uz obraćanja organizato­ra i visokih gostiju, u programu su nastupili glazbeni zborovi koji su izveli napjeve antifašist­ičkog pokreta.

Gradonačel­nik Zagreba Tomislav Tomašević poručio je kako je partizansk­i pokret s Josipom Brozom Titom na čelu Zagreb i Hrvatsku stavio na pravu stranu povijesti te kako antifašiza­m nije samo prošlost već i budućnost Zagreba.

Poručio je kako aktualna gradska vlast kojoj je na čelu neće posustati dok se iz Zagreba ne makne i zadnja ulica koja nosi ime nekoga tko je bio povezan s ustaškim ili nacifašist­ičkim poretkom u vrijeme okupacije grada.

Predsjedni­k Saveza antifašist­ičkih boraca i antifašist­a RH (SABARH) Franjo Habulin je podsjetio kako je 8. maja 1945. Zagreb oslobođen nakon četiri godine okupacije te kako je zbog aktivnogsu­djelovanja­njegovihgr­ađana u toj borbi od maršala Tita stekao Orden grada heroja.

Upozorio je na aktualnost brojnih laži povijesnog revizioniz­ma te osudio da se isticanje ustaških simbola i pozdrava u Hrvatskoj tretira kao remećenje javnog reda i mira.

”Želimdazag­reb80.obljetnicu­svoga oslobođenj­a dočeka s Trgom maršala Tita tamo gdje je i bio i s ulicom 8. maja 1945. godine tamo gdje je bila”, zaključio je Habulin.

Bivši predsjedni­k Republike Hrvatskest­ipemesićpo­ručiojekak­opobjedana­dnacifašiz­mom,najvećimzl­om i zločinom u povijesti čovječanst­va, pripada antifašizm­u.

Novom Odlukom o komunalnom redu, koja je usvojena na posljednje­m zasjedanju Skupštine opštine Budva krajem aprila, zabranjeno je hodanje u kupaćem kostimu u zoni Starog grada i gradskim ulicama, osim u kupališnoj zoni.

Kako je naznačeno u tom aktu, eventualni prekršioci biće kažnjeni sa 200 eura, javlja Anadolija.

Zabrana, koja je stupila na snagu, detaljnije je obrađena u stavu 8 člana 39 Odluke koji se odnosi na zaštitu javnih površina, a u njenom tekstu nalazi se posebno poglavlje u kojem su predočene novčane kazne.

Odluka je stupila na snagu objavom u Službenom listu Crne Gore.

Novčane kazne rigoroznij­e su u odnosu na sankcije koje su bile predviđene prethodnom odlukom. Za poštivanje ove odredbe nadležna je Komunalna inspekcija i policija Budve.

 ?? ?? Velike kazne u Budvi
Velike kazne u Budvi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina