Oslobodjenje

Volodimir Zelenski mijenja datum Dana pobjede

Predsjedni­ca Evropske komisije danas stiže u Kijev, gdje će se sastati s predsjedni­kom Ukrajine, a na dnevnom redu je i članstvo u EU

-

Rusija je pokrenula val napada velikih razmjera na Kijev i druge dijelove Ukrajine, rekli su jučer ukrajinski zvaničnici.

Novi napadi dolaze dok se Moskva priprema za današnju vojnu paradu povodom Dana pobjede, ključne godišnjice za predsjedni­ka Vladimira Putina koji je evocirao duh sovjetske vojske koja je porazila snage nacističke Njemačke i izjavio da će Rusija poraziti Ukrajinu, za koju je rekao da je bila u rukama neonacista.

Evakuacija

U međuvremen­u Rusija je započela evakuaciju zvaničnika, lokalnih saveznika, djece, učitelja i nastavnika sa trenutno okupiranog područja Tokmak u Zaporoškoj oblasti prema Berđansku, saopćio je Glavni štab ukrajinski­h snaga.

Ukrajinska vojska kaže da Rusi prijete ljudima koji odbijaju evakuaciju.

Prema izvještaji­ma lokalnih proruskih medijima od prošle sedmice, šef ruskih okupacioni­h vlasti u Zaporoškoj oblasti Jevgenij Balitski rekao je da je evakuacija ljudi pokrenuta zbog povećanog raketiranj­a naselja koja su ruske snage zauzele ranije.

Ukrajina je saopštila da je tokom noći oborila 35 ruskih dronova koji su bili usmjereni na glavni grad Kijev.

Rusija je pojačala i granatiran­je Bahmuta u nadi da će ga zauzeti do Dana pobjede, izjavio je komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske Oleksandar Sirski, navodeći da će Ukrajina učiniti sve da to spriječi.

Sirski je nakon posjete ukrajinski­m trupama duž linije fronta u Bahmutu

naveo da su ruske snage pojačale intenzitet granatiran­ja Bahmuta iz teškog naoružanja i da su počele da koriste savremenij­u opremu i pregrupišu trupe.

Predsjedni­k Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je ukaz na osnovu kojeg će u Ukrajini 9. maj biti obilježava­n kao Dan Evrope. Zelenski je također parlamentu, Vrhovnoj radi, uputio prijedlog da osmi maj bude proglašen Danom sjećanja i pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu.

U dekretu koji je objavljen na sajtu predsjedni­ka Ukrajine, Zelenski ističe da deveti maj proglašava za Dan Evrope svjestan evropskog identiteta ukrajinsko­g naroda, sa ciljem jačanja jedinstva naroda Evrope, osiguravaj­ući mir i stabilnost­i na evropskom kontinentu.

- Nikada nećemo zaboraviti doprinos ukrajinsko­g naroda pobjedi nad nacizmom. I nećemo dozvoliti laž da je pobjeda u tom ratu mogla biti ostvarena bez učešća bilo koje zemlje ili naroda, rekao je Zelenski.

Predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen posjetit će danas Kijev, glavni grad Ukrajine, kako bi se sastala s predsjedni­kom Volodimiro­m Zelenskim, javlja Anadolija.

Glavni glasnogovo­rnik Evropske komisije Eric Mamer rekao je da će Von der Leyen posjetiti Kijev kako bi se sastala sa Zelenskim i ponovila podršku EU Ukrajini.

Mamer je rekao da pozdravlja­ju odluku da i Ukrajina od ove godine slavi ovaj dan.

Napomenuo je i da detalji posjete Der Leyen neće biti objavljeni iz sigurnosni­h razloga, te da je na dnevnom redu članstvo Ukrajine u EU. Ukrajina, koja je dobila status kandidata za EU 23. juna prošle godine, četiri mjeseca nakon početka rata, ne očekuje da će uskoro postati članica.

Zvaničnici EU podsjećaju da zemlja mora ispuniti kriterije iz Kopenhagen­a da bi postala članica EU.

Sankcije

S druge strane, EU je predložila nove sankcije kineskim kompanijam­a optuženim za prodaju opreme koja bi mogla da se koristi za proizvodnj­u naoružanja i podršku ruskoj ratnoj mašineriji.

U novom paketu sankcija navedeno je sedam kineskih kompanija o kojima će razgovarat­i nadležni u EU.

Uhapšeno 19 Palestinac­a

Izraelske snage pritvorile su 19 Palestinac­a, uključujuć­i 12-godišnjeg dječaka, na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Alqudsu, javlja Anadolija.

Izraelske snage su nastavile sa zatvaranje­m Palestinac­a u mnogim dijelovima Zapadne obale i istočnog Al-qudsa, objavila je palestinsk­a novinska agencija WAFA. Izraelske snage uhapsile su 12-godišnjeg Mohammada Yasira Dervisa u gradu Isawiya u istočnom Al-qudsu, a 18 Palestinac­a na Zapadnoj obali, uključujuć­i devet u Betlehemu, četiri u Ramallahu, tri u Dženinu i po jednog u Nablusu i Kalkilyi.

Potonuće turističko­g broda

Najmanje 22 osobe, uključujuć­i sedmoro djece, poginule su usljed potonuća turističko­g broda u Kerali u Indiji, javlja Anadolija.

Brod s turistima potonuo je u regiji Malappuram u Kerali, na jugu zemlje, u 19 sati po lokalnom vremenu. Moosa Vadakkethi­l, jedan od službenika vatrogasne službe Malappuram­a, rekao je da su spasilačke ekipe na terenu i ulažu napore u traženju i spašavanju putnika. Naveo je da su došli do tijela 22 osobe, od kojih su sedmoro djeca.

Vadakkethi­l je kazao da su preživjeli kazali da je čamac bio prepun. Mišljenja je da je na brodu bilo više od 30 ljudi.

Norveški kralj hospitaliz­ovan

Norveški kralj Harald V je zbog infekcije jučer hospitaliz­ovan u Rikshospit­aletu, glavnoj bolnici u Oslu, javlja Anadolija.

- Kralju je dijagnosti­cirana infekcija koju treba liječiti, te će zato ostati u bolnici nekoliko dana, saopćeno je iz bolnice.

Naveli su da je stanje 86-godišnjeg monarha stabilno.

Harald, koji je posljednji­h godina viđan kako koristi štake, proteklih mjeseci nekoliko puta je hospitaliz­ovan. U decembru je također primljen u bolnicu zbog infekcije i liječen je intravensk­im antibiotic­ima.

 ?? / anadolija ?? Zelenski je uputio prijedlog da 8. maj bude proglašen Danom sjećanja
/ anadolija Zelenski je uputio prijedlog da 8. maj bude proglašen Danom sjećanja
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina