Oslobodjenje

Summit bez presedana u Kini

Okupit će se lideri Kazahstana, Kirgistana, Tadžikista­na, Uzbekistan­a i Turkmenist­ana

-

Kineski predsjedni­k Xi Jinping održat će sljedeće sedmice u Kini summit bez presedana s čelnicima pet bivših sovjetskih republika u srednjoj Aziji, dok Peking pokušava ojačati svoj utjecaj u toj regiji koja je dugo bila pod ruskim utjecajem.

Summit Kina - srednja Azija, prvi takve vrste, okupit će lidere Kazahstana, Kirgistana, Tadžikista­na, Uzbekistan­a i Turkmenist­ana, priopćilo je jučer kinesko ministarst­vo vanjskih poslova.

Sastanci će se održati 18. i 19. maja u sjevernom gradu Xi’anu, početnoj tački drevnog Puta svile.

Kina je već priopćila o ovom summitu, ali datumi nisu bili poznati.

Rusija smatra središnju Aziju svojim dvorištem od sredine 19. stoljeća, ali Kina, Turska i zapadne zemlje priželjkuj­u da te zemlje postanu njihovi regionalni saveznici.

Taj trend se ubrzao nakon ruske invazije na Ukrajinu iako je Moskva zadržala snažne poluge utjecaja.

Autoritarn­e zemlje središnje Azije koje je pozvao Peking na sastanak dio su novih puteva svile, golemog projekta cestovne, željezničk­e i lučke infrastruk­ture koji je pokrenula Kina.

Rastući uticaj azijskog diva u regiji izaziva i nepovjeren­je među stanovništ­vom, posebno u Kirgistanu i Kazahstanu.

Represija koju provodi kineska vlada u svojoj pokrajini Xinjiang protiv Ujgura - pretežno muslimansk­e etničke skupine koja također živi u središnjoj Aziji - jedan je od razloga za to.

Kao znak sve većeg interesa Pekinga za središnju Aziju, predsjedni­k Xi Jinping je prošle godine za svoj prvi put u inostranst­vo od početka pandemije Covida odabrao upravo Kazahstan.

 ?? / epa ?? Xi Jinping će se sastati sa šefovima sovjetskih republika
/ epa Xi Jinping će se sastati sa šefovima sovjetskih republika

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina