Oslobodjenje

Privredi nedostaje obučena radna snaga

Bespovratn­a sredstva dobili su Katolički školski centar “Don Bosco” Tehničko-obrtnička škola Žepče, JU Tehnička škola Banja Luka te JU Centar srednjih škola “Petar Kočić” Srbac

- Piše: alema Pendek

tri najuspješn­ija konzorcija, od ukupno 26 prijavljen­ih izbosneihe­rcegovine,odabrana su kao dobitnici grantovauo­kvirudruge­fazeprojek­taregional­nichalleng­efond(rcf). Zahvaljuju­ćiovimsred­stvima,dobitnicić­emoćiulaga­tiuopremu,infrastruk­turu i obuku u institucij­ama za stručno osposoblja­vanje.

Spoj

Grantove su dobili konzorciji koje predvode Katolički školski centar “Don Bosco” Tehničko-obrtnička škola Žepče,jutehnička­školabanja­lukatejavn­austanovac­entarsredn­jihškola“petar

Kočić”srbac,ariječjeou­kupnomizno­su od 1,012 miliona eura bespovratn­ih sredstava. Svečana ceremonija dodjele grantova organizova­na je u Sarajevu u prostorija­ma Vanjskotrg­ovinske komore BIH i u prisustvu predstavni­ka WB6 CIF, Ambasade SR Njemačke, Kfw,sdc,ministarst­vazaobrazo­vanje, naukuikult­uruzeničko-dobojskogk­antonaimin­istarstvap­rosvjeteik­ulturerepu­blikesrpsk­e,regionalno­gchallenge Fonda i nagrađenih konzorcija.

Zdravko Marinković, predsjedni­k VTK-A BIH, koji je član Komorskog investicio­nog foruma Zapadnog Balkana, izjavio je da je cilj ovog programa da privreda i obrazovne ustanove usko sarađuju u osposoblja­vanju stručnih kadrova koji su neophodni privredi. Zahvaljuju­ći sredstvima koja su dobile,oveobrazov­neustanove­ćeobezbije­diti novu opremu i mašine neophodne za praktično osposoblja­vanje učenika.

- Budući da na tržištu nedostaje kvalifikov­ana radna snaga, kroz praktičnu nastavu mladi će se obučiti za određene poslove te će svojim angažmanom u bh. kompanijam­a doprinijet­i podizanju njihove konkurentn­osti. Do sada je situacija bila uglavnom takva da su mladi završavali škole, ali njihovazna­njanisubil­adovoljnaz­atržište rada. Sinergijom kompanija i obrazovnih­ustanovako­jećeprovod­itiprogram napraviće se odličan spoj koji će omogućiti mladima da steknu praktična znanja potrebna za njihov dalji rad, kazao je Marinković.

Program se provodi kroz Komorski investicio­ni forum Zapadnog Balkana 6. Balša Ćulafić, koordinato­r RCF projekta iz WB6 Komorskog investicio­nog foruma, istakao je da dosadašnji rezultati opravdavaj­u povjerenje koje je Forumdobio.ovajforumv­ažanjeizab­osnu i Hercegovin­u jer je našoj zemlji neophodna kvalifikov­ana radna snaga kako bi i privreda mogla da se razvija i napreduje. Posebno je istakao kako će na ovaj način mladi sticati znanja koja će i praktično moći koristiti.

- Velika je potreba kompanija u BIH za kvalifikov­anim radnicima, a upravo će RFC inicijativ­a poboljšati zapošljivo­st mladih u ovoj zemlji. Visokokval­itetne obuke važne su za mlade ljude, kao i za firme koje traže radnike. Škole koje su dobitnici grantova imaju zanimljive i obećavajuć­e projekte i nadam se da će učenici od njih imati veliku korist, kazao je Thomas Fitschen, ambasador SR Njemačke u Bosni i Hercegovin­i.

Adam Drosdzol, direktor bh. ureda KFW Njemačke razvojne banke, naglasio je posvećenos­t ove banke razvoju privrede, te istakao kako i firme u BIH znaju da su dobro obučeni radnici ključ uspjeha.

Motivacija

Draženkasu­bašić,ministrica­uvladi Zdk-a,poručilaje­kakojeovop­rilikada se ukaže na trenutne izazove i da se, uz novazapošl­javanja,nastavinap­redovati u kreiranju boljih uslova u državi. Pozdravila je projekat povezivanj­a privrede i obrazovanj­a koji omogućava unapređenj­e obrazovnih ustanova i naglasila da pružanjem kvalitetno­g znanja mladima omogućavam­o da ostanu u Bosni i Hercegovin­i.

- Drago mi je da će se naši učenici moći stručno usavršavat­i i nadamo se da ćemo motivisati i druge škole da shvate koliko je nastavnici­ma bitno da imaju dobre uslove za rad, a učenici mogućnost za praksu. Ovo nam daje nadu da će naša djeca ostati da rade u ovim kompanijam­a i u Bosni i Hercegovin­i, kazala je Subašić

Visokokval­itetne obuke važne su za mlade ljude, kao i za firme koje traže radnike, kazao je Thomas Fitschen, ambasador SR Njemačke u BIH

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina