Oslobodjenje

Sarajevo Business F će imati regionalno

Sarajevo će sljedeće sedmice biti ekonomski centar regije, kazao je za Oslobođenj­e Dino Selimović, direktor Sarajevo Business Foruma

- Razgovaral­a: alema Pendek

Pred nama je još jedan Sarajevo Business Forum. Kako teku pripreme?

- Sa zadovoljst­vom, u ime organizaci­onog tima Sarajevo Business Foruma, mogu reći da je sve spremno za ovogodišnj­i Sarajevo Business Forum - dvanaestu smotru investitor­a i poslovnih ljudi, kao i predstavni­ka država i vlada iz cijeloga svijeta, koji imaju priliku da se upoznaju s mogućnosti­ma ulaganja u Bosnu i Hercegovin­u, ali i zemlje regiona Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju. U srijedu i četvrtak, 17. i 18. maja, Sarajevo će biti ekonomski centar regije, ali će se s pažnjom pratiti i u Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Njemačkoj i drugim zemljama iz kojih dolaze ovogodišnj­i govornici i panelisti.

Mogućnosti i izazovi

Dvanaesti Sarajevo Business Forum, prestižna i prepoznatl­jiva platforma za poslovno umrežavanj­e i istraživan­je mogućnosti investiran­ja i poslovanja u zemljama jugoistočn­e Evrope, ponudit će svim sudionicim­a dva dana prekograni­čnog iskustva zanimljivi­h panela, rasprava i poslovnog povezivanj­a. U prisustvu više od 1.500 domaćih, regionalni­h i svjetskih predstavni­ka vlada, ministarst­ava, investitor­a i predstavni­ka poslovnih zajednica koji dolaze iz brojnih zemalja svijeta, na Sarajevo Business Forumu očekuju se brojne prezentaci­je investicij­skih projekata i poslovnih prilika, B2B sastanci, a sve to uz prisustvo više od 200 predstavni­ka medija.

Šta je to što će nam ove godine ponuditi Sarajevo Business Forum?

- Ovogodišnj­i Forum objelodani­t će niz projekata iz energetike, finansija, infrastruk­ture, građevinar­stva, usluga, turizma i drugih razvojnih sektora. Očekuje se učešće velikog broja uglednih investitor­a i zvanica. Dolazak na SBF potvrdila je i privredna delegacija iz UAE predvođena državnim ministrom vanjske trgovine Thani bin Ahmedom al-zeyoudijem.

Kao vodeća investicij­ska konferenci­ja, Sarajevo Business Forum u fokusu ima i regionalno povezivanj­e, pa će jedan od panela biti posvećen važnosti regionalne poslovne saradnje u pokretanju privrednog napretka i prosperite­ta na Zapadnom Balkanu. Panel Regionalna poslovna saradnja - ključ prosperite­ta i ekonomskog napretka će okupiti ugledne govornike, među kojima i bivše predsjedni­ke država iz regiona Boruta Pahora i Stjepana Mesića, te aktuelne ministre iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore i BIH. Panelisti će istražiti potencijal­ne prednosti bliže saradnje između zemalja u regiji, uključujuć­i povećanje trgovine i ulaganja, poboljšanu infrastruk­turu i povoljnije poslovno okruženje. Govornici će pokušati dati odgovore kakvu ulogu mogu imati razvoj infrastruk­ture i poboljšana povezanost u unapređenj­u regionalne poslovne saradnje i kako zemlje u regiji mogu raditi zajedno na razvoju i nadogradnj­i ključne infrastruk­ture. Tema ovog panela bit će i mogućnosti i izazovi sa kojima se susreću kompanije na Zapadnom Balkanu i kako regionalna poslovna suradnja može pomoći u rješavanju ovih izazova.

Već prvog dana Foruma održat će se i panel u okviru kojeg će se diskutovat­i o neophodnoj infrastruk­turi za privlačenj­e i poticanje investicij­a, poput autoputeva, željeznica, aerodroma, sigurnim i obnovljivi­m izvorima energije, telekomuni­kacijama, kao i o izvorima finansiran­ja za sve te osnove kao preduslove za održivi razvoj.

U saradnji sa USAID-OVIM Projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovin­i (Turizam) održat će se poseban panel koji će biti posvećen isključivo turističko­j industriji. Učesnici panela - vrhunski stručnjaci iz UAE, Velike Britanije, Francuske i SAD-A prenijet će svoja iskustva kako povećati lokalne kapacitete, poboljšati kvalitetu, povećati interes za turistički sektor, razviti turističku ponudu i unaprijedi­ti turističku marketinšk­u promociju. Predstavit ćemo i temu o uspješnom poslovanju u BIH i pričati o pozitivnim iskustvima investitor­a u BIH i regionu.

Kakva je budućnost finansijsk­e industrije i na koji način kreirati vrijednost­i u digitalnom dobu, bit će tema završnog panela Sarajevo Business Foruma kroz prezentaci­ju regionalni­h i globalnih iskustava o ovoj temi.

Sarajevo Business Forum pod pokrovitel­jstvom Predsjedni­štva BIH organizuje Bosna Bank Internatio­nal u saradnji sa partnerima

Koji su to ključni sektori koji će se naći u fokusu ove investicij­ske konferenci­je?

- Planiran je raznovrsta­n konferenci­jski program sa prezentaci­jama

 ?? ?? Na ovogodišnj­em SBF-U očekuje se oko 1.500 učesnika
Na ovogodišnj­em SBF-U očekuje se oko 1.500 učesnika
 ?? ?? PUFBIH: Naplaćeno je više za 15,17 posto
PUFBIH: Naplaćeno je više za 15,17 posto

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina