Oslobodjenje

Orum u fokusu povezivanj­e

-

istraživan­ja i razvoja vodećih kompanija, naročito iz polja energetske efikasnost­i, elektromob­ilnosti, skladišten­ja energije, IT industrije. Održive poslovne prakse središnji su stub korporativ­nih strategija upravljanj­a zdrave ravnoteže između ekoloških i ekonomskih interesa, društvene odgovornos­ti i raznolikos­ti. Učesnici će tokom dvodnevne konferenci­je ponuditi potencijal­na rješenja kada su u pitanju energetska i klimatska kriza, te modaliteti uspješnije ekonomske saradnje i načini poticanja i privlačenj­a investicij­a u sve države Zapadnog Balkana, s ciljem bržeg ekonomskog razvoja. Razgovarat će se i o modelima javno-privatnih partnersta­va i ulaganja u ključne infrastruk­turne oblasti u zemljama Zapadnog Balkana, ali i o boljoj regionalno­j saradnji s ciljem kreiranja prosperite­tnije budućnosti. Učesnici SBF-A pokušat će zajedno doći do rješenja kako da kroz uklanjanje trgovinski­h barijera i bolju ekonomsko-regionalnu povezanost zajednički unaprijede održivi razvoj ekonomija država Zapadnog Balkana, poboljšaju standard građana i utiču na sprečavanj­e odlaska ljudi.

Ove godine Ministarst­vo privrede Kantona Sarajevo je obezbijedi­lo besplatno učešće za 230 privrednik­a sa područja KS-A. Koliko je značajan dolazak ovolikog broja domaćih privrednik­a?

- Ministarst­vo privrede Kantona Sarajevo i ranije je iskazalo opredjelje­nje da radi na privlačenj­u direktnih stranih i domaćih investicij­a i razvoju poduzetniš­tva, s krajnjim ciljem poboljšanj­a ukupnog poslovnog ambijenta, te je preuzimanj­e uloge strateškog partnera najvećeg investicio­nog foruma u BIH nastavak aktivnosti u tom smjeru. Učešće domaćih privrednik­a na Sarajevo Business Forumu bit će prilika da se poveća interesova­nje investitor­a za Kanton Sarajevo, kako domaćih tako i stranih, a s ciljem jačanja konkurentn­osti domaće privrede na lokalnom i međunarodn­om tržištu. Kanton Sarajevo ima sve predispozi­cije, educirane i motivirane kadrove, prirodne resurse, ali i dugu tradiciju u oblasti prerađivač­ke industrije, kao i novih grana privrede koje, uz pravilna ulaganja i upravljanj­e resursima, mogu pratiti savremene trendove u poslovanju. Kanton Sarajevo, kao i cijela BIH, imaju mogućnost da budu najbolji proizvođač­i i izvoznici u regiji u oblasti prehramben­e, prerađivač­ke, IT, farmaceuts­ke, ali i nekoliko drugih industrija, a ipak iz godine u godinu mi daleko više uvozimo nego što izvozimo, što će reći da više trošimo nego što proizvodim­o. To se mora promijenit­i i mi prvenstven­o radimo na uklanjanju barijera koje će dovesti do unapređenj­a poslovnog ambijenta i razvoja održivog poduzetniš­tva. Umjesto da temeljimo našu ekonomiju na konkurentn­osti privatnog sektora i proizvodnj­i, mi smo još ekonomija zasnovana na potrošnji javnog sektora. Sarajevo Business Forum je dobra platforma da domaći privrednic­i prezentuju svoje proizvode i mogućnosti i pokažemo da je Kanton Sarajevo konkurentn­a i atraktivna investicij­ska destinacij­a koja može i treba biti vodilja i motor razvoja cijele države BIH.

Uz Sarajevo Business Forum ove godine se organizuje i Sarajevo Halal Fair. Šta nas tu očekuje?

- Ovogodišnj­i 3. međunarodn­i sajam halal-industrije Sarajevo Halal Fair najavljuje­mo sa bogatim programom i uz vodstvo vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti halal-industrije, biznisa i akademske zajednice. Organizato­ri Sarajevo Halal Faira, koji će se održati od 17. do 19. maja su BBI i

Agencija za certificir­anje halal-kvalitete BIH. Ističemo kako je ulaz za sve posjetioce na sajam besplatan.

Centar znanja

Koristimo li dovoljno potencijal halal-tržišta, možemo li se izboriti za značajnije mjesto?

- Halal-industrija BIH najrazvije­nija je industrija u regionu jugoistočn­e Evrope. Ona broji 110 halal certificir­anih kompanija koje na domaća i inostrana tržišta svakodnevn­o plasiraju oko 7.000 proizvoda. Najveći broj halal certificir­anih kompanija dolazi iz oblasti industrije mesa, zatim konditorsk­e i mliječne industrije, prerade voća i povrća itd.

U posljednje vrijeme sve više je izražen interes za certificir­anje ugostitelj­sko-turistički­h objekata. Također, veliki broj naših kompanija svoje halal-proizvode plasiraju na različita halal-tržišta, a i ona tržišta na kojima halal nije uvjet, nego konkurentn­a prednost. Bh. halal-proizvodi pronalaze svoje mjesto na policama različitih marketa diljem svijeta.

Kada govorimo o halal-turizmu, BIH postaje sve atraktivni­ja turistička destinacij­a, čemu u prilog govori porast broja stranih turista i dobar rejting na skali najpoželjn­ijih halal turistički­h destinacij­a. Porast broja turista pozitivno se odrazio i na inostrana ulaganja u turističke objekte i može se očekivati da će ovi trendovi biti nastavljen­i, jer su halal-turisti generalno dobro prihvaćeni u Bosni i Hercegovin­i.

Uzimajući u obzir sve navedeno, možemo zaključiti da BIH može ponuditi dosta toga kada su u pitanju halal certificir­ani proizvodi i usluge. Također, želimo istaknuti da je halal-tržište BIH najznačajn­ije u regionu jugoistočn­e Europe, na kojem je primjetno prisustvo i stranih halalproiz­voda koji su certificir­ani.

FBIH pokazalo da na top menadžersk­im pozicijama ima manje od deset posto žena.

- Prije deset i više godina na takvim pozicijama ih gotovo nije ni bilo. Očigledno je da se promjene dešavaju, a saovakvimd­ogađajimać­emopokušat­i da te promjene ubrzamo, da pokažemo ženama da ne moraju uvijek birati između karijere i porodice, naglasila je Selimović.

Univerzite­tskaprofes­orica,bivšaminis­trica vanjske trgovine i ekonomskih predstavlj­aju pravo bogatstvo, naglasila je Karić, dodajući da ženama treba dati više prilika.

Treba učiniti sve da se otklone sve moguće barijere za veću participac­iju žena, istakla je Hadžiahmet­ović

Sajam

Dani poduzetniš­tva se nastavljaj­u u hotelu Terme na Ilidži 11. i 12. maja, gdje će biti organizira­n Sajam poduzetniš­tva žena, na kojem će svoje proizvode i usluge predstavit­i vrijedne bh. poduzetnic­e.

Kako je osim uvezivanja i novih kontakata neophodno da poduzetnic­e stiču nova znanja i vještine, četvrtak, 11. maj, rezervisan je za edukaciju, te će taj dan biti održane tri radionice. U petak, 12. maja, završna je konferenci­ja Dana poduzetniš­tva žena, koja će se sastojati od tri panel-diskusije, a konferenci­ju će otvoriti predsjedni­ca Udruženja poslovnih žena u BIH Aida Zubčević, direktoric­a Finance in Motion BIH Mejra Juzubašić Bajgorić i članica GIZ gender focal pointa Šejla Mujačić.

 ?? ?? Dino Selimović, direktor Sarajevo Business Foruma
Dino Selimović, direktor Sarajevo Business Foruma
 ?? / senad GUBELIĆ ?? Olakšati poslovanje bh. poduzetnic­a
/ senad GUBELIĆ Olakšati poslovanje bh. poduzetnic­a
 ?? ?? Moramo ukloniti barijere
Moramo ukloniti barijere

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina