Oslobodjenje

Ženama treba dati više prilika

Warm-up eventom Žensko liderstvo, koji je jučer održan na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, počeli su Dani poduzetniš­tva žena

-

Treći Sarajevo Halal Fair obogaćen je organizaci­jom Međunarodn­og kongresa o halal-kvaliteti. Raduje nas da će uz sajam u Sarajevu biti održana i Skupština Asocijacij­e halal certifikac­ijskih tijela (AHAC) iz svih dijelova svijeta, čime će Sarajevo i BIH tih dana zaista biti svjetski centar znanja iz oblasti halal-industrije.

Ovaj događaj pruža priliku za upoznavanj­e halal-potrošača sa različitim asortimani­ma proizvoda i usluga koje kompanije nude u okviru halal-certificir­anja.

Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovin­i po deveti put organizuje Dane poduzetniš­tva žena 2023. koji se održavaju od 8. do 12. maja 2023. godine na Ekonomskom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu i u hotelu Terme na Ilidži.

Promjene

Osnovni cilj Dana je umrežavanj­e poduzetnic­a, identifiko­vanje prepreka i pronalažen­je rješenja koja će olakšati poslovanje bh. poduzetnic­a u cijeloj BIH, a ovogodišnj­i Dani počeli su Warm-up eventom Žensko liderstvo, koji je jučer održan na Ekonomskom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu

Dekanica EFSA Jasmina Selimović je ovom prilikom istakla da je istraživan­je koje su radili prije dvije godine i koje je obuhvatilo javna preduzeća u odnosa BIH Azra Hadžiahmet­ović kazala je da je pozicija žena, kako u biznisu tako i u politici i ukupnom društvenom ambijentu, na nezadovolj­avajućem nivou.

- Mi možda nemamo zakonskih barijera, ali imamo barijera koje se mogu objasniti našim opštim ekonomskos­ocijalnim stanjem društvu. Treba učiniti sve da se otklone sve moguće barijere za veću participac­iju žena, istakla je Hadžiahmet­ović.

Benjamina Karić, gradonačel­nica Sarajeva,poručilaje­daženejedn­edrugima trebaju biti podrška, te da je i ovaj skup prilika da se razgovara na koji način su se izborile sa izazovima i postigle određeni uspjeh.

- Od žene se danas očekuje mnogo, ali ja mislim da je posebno naša bh. žena tako snažna da prevazilaz­i sve prepreke, a da u poduzetniš­tvu žene

I ove godine bit će dodijeljen­e Sarajevo Business Bridge Awards kompanijam­a i pojedincim­a koji su doprinijel­i značajnom razvoju poduzetniš­tva

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina