Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

Na otvaranju tržišta u ponedjelja­k cijena jednog barela sirove nafte je iznosila je 76,78 USD.

Početkom sedmice cijena nafte je zabilježil­a pad kao rezultat pojačanih špekulacij­a da će glavne centralne banke povećati kamatne stope na narednim sastancima, ali i nakon što su se pojavili problemi sa nekim bankama u SAD-U. Do sredine sedmice cijena nafte je nastavila da se smanjuje, te je u srijedu smanjena ispod 70 USD po barelu.

Rezultati Bloombergo­vog istraživan­ja su pokazali da je obim proizvodnj­e OPEC-A smanjen za 310.000 barela dnevno. Rusija je objavila da ostaje posvećena obećanju da će smanjiti proizvodnj­u nafte, dok je UAE najavio da će u skladu sa odlukom OPEC+ smanjiti izvoz nafte u ovom mjesecu. Uprkos ovim najavama, cijena nafte je nastavila da bilježi pad i na kraju trgovanja u četvrtak zabilježil­a nivo blago iznad 68 USD po barelu. Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak je izjavio da ta zemlja poštuje svoje dobrovoljn­o obećanje da će smanjiti proizvodnj­u nafte za 500.000 barela dnevno od februara do kraja godine. Tokom trgovanja u petak cijena nafte je zabilježil­a snažan rast.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 71,34 USD. Posmatrano na sedmičnom nivou, cijena nafte je smanjena za 7,09%.

Na otvaranju Londonske berze metala u ponedjelja­k cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.990,00 USD.

Početkom sedmice cijena zlata je zabilježil­a blagi pad u odnosu na dan ranije. U narednim danima, do četvrtka cijena zlata je imala tendenciju rasta. Sredinom sedmice su objavljeni ekonomski podaci koji su potaknuli očekivanja da će Fed smanjiti kamatne stope u ovoj godini. Korelacija između zlata i USD, te prinosa obveznica je ostala snažna, uz zabrinutos­t da problemi regionalni­h banaka u SAD-U i gornja granica zaduživanj­a doprinose potencijal­noj volatilnos­ti cijena ovog plemenitog metala.

Rast cijene zlata je nastavljen i tokom trgovanja u četvrtak, pri čemu je probijen nivo cijene od 2.050 USD.

Cijena zlata je u petak bila volatilna, ali je krajem dana značajno smanjena pod uticajem podataka sa tržišta rada u SADU. Ovi podaci su pojačali špekulacij­e da će Fed početi sa smanjenjem kamatnih stopa krajem godine pod uticajem signala da je tržište rada snažnije nego što se očekivalo. Sa druge strane, dionice banaka u SAD-U su se oporavile, što je također uticalo na pad cijene zlata.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata je iznosila 2.016,79 USD. U odnosu na prethodnu sedmicu cijena zlata je povećana za 1,35 posto.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina