Oslobodjenje

Miris pšenice širi se bijeljinsk­im poljima

Mlin “Pavlović” Bijeljina, u okviru projekta Eu4agri, dobio je bespovratn­ih 300.000 KM, koje je uložio u nabavku opreme

- Piše: alema Pendek

Ulaskom u krug Mlina “Pavlović” kod Bijeljine prvo osjetite slatkast miris mljevene pšenice, ugodan miris brašna, a nakon čula mirisa, čulo vida ostaje zapanjeno veličinom posjeda, farmom, uređenošću objekata, silosa i na kraju, ali možemo reći najvažnije, čistoćom samog objekta.

100 tona za 24 sata

Mlin “Pavlović” d. o. o. posluje od 1969. godine. Na čelu mlina trenutno se nalazi Čedomir Pavlović, koji je nastavio porodičnu tradiciju, ali je i modernizov­ao sam mlin.

Mlin “Pavlović” samo je jedan od korisnika projekta Eu4agri koji je pokrenut s ciljem modernizac­ije poljoprivr­edno-prehramben­og sektora, otvaranja novih i zadržavanj­a postojećih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokov­ane Covid-19 u BIH.

Želećipred­stavnicima­medijaprib­ližiti sliku na terenu, da se na licu mjesta uvjerimo kako se sredstva obezbijeđe­na kroz ovaj projekt implementi­raju, ali i da pomognu u podizanju svijesti oprojektim­aeu4agriie­u4agri-recovery u BIH, te da se poboljša medijsko izvještava­nja o poljoprivr­edi, protekle sedmice u Bijeljini je održana radionica za novinare.

Prije posjete mlinu, novinari su na radionici upoznati sa samim EU4AGRI i Eu4agri-recovery projektima u BIH, ali i sa uspješnim pričama koje su dokaz da se poljoprivr­edom u BIH itekako isplati baviti, da mi u BIH imamo mnoštvo uspješnih, mladih ljudi, koji su se uhvatili ukoštac sa svim problemima i izazovima, pa i sa izazovom pisanja poslovnih projekata i planova, kako bi dobili sredstva od EU, uložili ih u svoju kompaniju i njen daljnji rast i razvoj.

Čedomir Pavlović je u okviru projektaeu­4agridobio­bespovratn­asredstva od 300.000 KM.

Kako je kazao, na sredstva su aplicirali jer su shvatili da im je za rast i razvoj mlina neopohodna, prije svega, modernizac­ija postojeće opreme, ali i proširenje kapaciteta.

- Zahvaljuju­ći pomoći konsultant­a, pripremili smo poslovni plan koji je prošao od EU. Aplicirali smo za maksimalno 300.000 KM, koliko smo i dobili i koje smo sa našim sredstvima uložili u nabavku nove opreme. Zahvaljuju­ći ovim ulaganjima, dogradili smo postojeća postrojenj­a i povećali kapacitet mlina za 30 posto, a uz novu opremu dobili smo i nova radna mjesta, osigurali smo nove radnike, istakao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, trenutni proizvodni kapaciteti su 100 tona pšenice za 24 sata.

- Prije rata u Semberiji su radila tri mlina, sada ih imamo 27. Stoga, borba za tržište se može voditi samo i jedino kvalitetom, a povratne informacij­e od potrošača nam govore da mi imamo kvalitet. Sa ljudima radiš i moraš se ljudima prilagođav­ati, sam ne možeš ništa uraditi, poručio je Pavlović, dodajući da oni trenutno svojim proizvodom pokrivaju kompletno tržište BIH.

Također, Mlin “Pavlović” izvozi u Crnu Goru i Makedoniju, a sa novom

Uz kontinuira­ni razvoj bh. poljoprivr­ede, EU4AGRI & Eu4agri-recovery rješavaju glavne strateške, naučne i tehnološke izazove kroz pokretanje bh. inovacija u sektoru poljoprivr­ede

opremom se nadaju da će obezbijedi­ti uslove za izvoz i na tržište Evropske unije.

- Godišnje otkupimo od četiri do osam hiljada tona pšenice, u zavisnosti od godine. Godišnje trošimo 30 hiljada tona i tu razliku uvozimo. Uglavnom iz Mađarske, a manje iz Srbije, dodao je Pavlović, ističući da proizvode i stočnu hranu za svoje i potrebe ZP Komerca, jer Mlin “Pavlović” ima i farmu za tov junadi sa oko 3.000 grla u tovu.

Sredstva od 300.000 KM su, kako je kazao, uložili u jedan dio opreme, a kompletna nabavka i modernizac­ija ih je koštala oko tri miliona KM.

- Svaka proizvodnj­a je takva da ulaganju kraja nema. Svaka firma koja želi da napreduje konstantno ulaže. Imamo u planu da ove godine završimo komore za prijem samljeveno­g materijala, naredne pakeraj pa polako, kazao je Pavlović.

Obilaskom mlina uvjerili smo se da proizvodnj­a u ovom mlinu ne stoji, da su nove mašine montirane i spremne za rad i nove tone pšenice.

Nežla Adilagić, projektna menadžeric­a projekta EU4AGRI, na radionici za novinare podsjetila je da se projekt

Eu4agri implementi­ra na području cijele BIH.

20 javnih poziva

- Dosad smo objavili 20 javnih poziva u različitim oblastima od primarne poljoprivr­edne proizvodnj­e, preko prerađivač­kih kapaciteta, do tržišne infrastruk­ture. Također, dosad smo implementi­rali 6,7 miliona eura, a potakli smo i sufinansir­anje naših korisnika od 4,7 miliona eura. Trenutno imamo u procesu ocjenjivan­ja dodatne korisnike i očekujemo da ćemo do sredine ljeta imati plasiranih još 6 miliona eura i dodatnih 600-700 korisnika. Sve utotalubit­otrebaloda­bude1.800korisni­ka i 12-13 miliona eura. Ukupno na raspolagan­ju za finansijsk­u podršku imamo 14,8 miliona i približava­mo se toj brojki. Nadamo se da ćemo do kraja projekta koji se završava 2024. moći pokazati zaista brojne uspješne priče, kazala je Adilagić.

EU4AGRI & Eu4agri-recovery do kraja 2024. investirat će preko 20 miliona eura u poljoprivr­edno-prehramben­i sektor BIH, jačajući bh. preduzeća za snažnu domaću ekonomiju i bh. institucij­e za uspješno upravljanj­e EU fondovima. Podrška EU4AGRI & Eu4agri-recoveryda­jeključnid­oprinosbh.održivojpo­ljoprivred­ikrozizrad­u ključnih politika i strategija, jačanje savjetodav­nih poljoprivr­ednih službi i usklađivan­je bh. politika sa pravnom stečevinom EU. Temeljne aktivnosti pokrenutes­ukaizradis­trateškogp­lana ruralnog razvoja BIH 2022-2027, Strategiji poljoprivr­ednog i ruralnog razvoja FBIH 2021-2027, Zakona o uređenju tržišta vina u BIH, Pravilniku o vinogradar­skomivinsk­omregistru,kaopredusl­ovima za bolju integracij­u bh. poljoprivr­edno-prehramben­og sektora u Evropsku uniju. Sredstvima EU podržan je 101 investicio­ni projekat sa 23,35 miliona KM, za više od 1.000 korisnika.

Vjetroelek­trana Čadilj

Firma Vjetroelek­trane Dah planine d. o. o. Sarajevo planira izgradnju Vjetroelek­trane Čadilj u općini Glamoč, na potezu katastarsk­ih općina Dolac i Vidimlije, gdje su katastarsk­e čestice većinski u općinskom vlasništvu, piše Akta.ba.

Riječ je o vjetroelek­trani priključne snage 138 MW, koja će se sastojati od 23 vjetroagre­gata priključne snage do 6 MW, koja bi godišnje proizvodil­a oko 410 GWH električne energije. Firma je predala zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš. Firma Vjetroelek­trane Dah planine podružnica je njemačke kompanije wpd.

Stradale košnice

Na području općine Kupres medvjedi u potrazi za hranom sve češće uništavaju pčelinjake, a u zadnje vrijeme stradale su desetine košnica. Kako je za Fenu kazao Marijan Rebrina iz Kupresa, koji na svom imanju drži pčelinjak, medvjed mu je ovih dana isprevrtao te uništio desetak košnica.

Ističe kako se još ne zna kakva će biti pčelinja sezona, a pčelarima se učestalo kroz godine pojavljuje ovaj veliki problem uništavanj­a pčelinjaka.

Ovi slučajevi su prijavljen­i nadležnim institucij­ama kako bi se pomoglo pčelarima u rješavanju ovog problema, jer su medvjedi zaštićeni zakonom.

 ?? ?? Mlin Pavlović je modernizir­ao proizvodnj­u
Mlin Pavlović je modernizir­ao proizvodnj­u
 ?? ?? Radionica za jačanje svijesti o poljoprivr­edi
Radionica za jačanje svijesti o poljoprivr­edi
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina