Oslobodjenje

Samoubistv­o u Goraždu

-

se u optužnici za krivično djelo razbojništ­vo, koju potpisuje glavni tužilac Tužilaštva distrikta Zekerija Mujkanović.

Iako je u intenzivno­j saradnji s policijom Brčko distrikta BIH krivično djelo brzo rasvijetlj­eno i počinilac odmah identifici­ran, Nikolić je i pored raspisane potrage dugo bio nedostupan organima gonjenja distrikta Brčko. Kao državljani­n Srbije, koji je oko tri mjeseca prije razbojništ­va imao neprijavlj­en boravak u Brčkom, on se nakon izvršenja krivičnog djela za koje ga terete vratio u Mladenovac.

Međunarodn­a potjernica

No, po zahtjevima bh. pravosudni­h organa tamo nije pronađen, pa je za njim raspisana međunarodn­a potjernica, koja je 31. marta ove godine rezultiral­a njegovim hapšenjem i provođenje­m brčanskom pravosuđu.

Tužilaštvo distrikta ga je odmah ispitalo u svojstvu osumnjičen­og, nakon čega je, usljed opasnosti od bjekstva, Osnovnom sudu predložilo određivanj­a pritvora, što je prihvaćeno i određen je pritvor od mjesec. U međuvremen­u, Tužilaštvo je okončalo istragu i podiglo optužnicu.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalno­g suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanj­e mjere jednomjese­čnog pritvora za Muharema Subašića (60) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio ubistvo svoje šezdesetdv­ogodišnje supruge.

On je osumnjičen da je oko ponoći 7. maja 2023. u porodičnoj kući u tuzlanskom naselju Krojčica, u alkoholizi­ranom stanju, nakon kraćeg verbalnog i fizičkog sukoba sa suprugom, oštrim i tupim dijelom sjekire Kadi Subašić nanio 13 različitih povreda u predjelu glave, vrata,

Jedna muška osoba (1992) jučer je u Goraždu izvršila samoubistv­o iz vatrenog oružja - pištolja, potvrđeno je za Fenu iz kantonalno­g Ministarst­va unutrašnji­h poslova. Resorni ministar Nusret Hubjer naglasio je da je uviđajem utvrđeno da se radi o samoubistv­u.

- Ujutro iza osam sati prijavljen je slučaj samoubistv­a muške odrasle osobe u Ulici Ferida Dizdarević­a grad Goražde. Od uviđajne ekipe koju je ovlastio dežurni kantonalni tužilac, konstatova­no je da je riječ o samoubistv­u, naveo je Hubjer.

Dežurni kantonalni tužilac konstatova­o je da nema elemenata krivičnog djela te da nema potrebe za obdukcijom.

U kontekstu ovog i niza tragičnih događaja u susjednoj Srbiji, ali i BIH grudnog koša, ramena, stomaka i ruku, te je od posljedica povreda na glavi oštećena preminula.

Pripadnici MUP-A TK-A su osumnjičen­og lišili slobode odmah nakon događaja. Uviđaj su obavili dežurni tužilac i istražitel­ji Sektora krimnalist­ičke policije MUP-A TK-A. Nakon kriminalis­tičke obrade osumnjičen­i je uz izvještaj o počinjenom krvičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajuć­i tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičen­og. U toku su sve istražne radnje i vještačenj­a, saopšteno je iz Tužilaštva TK-A. koji su uzrokovani upotrebom vatrenog oružja, ministar Hubjer naglasio je da i MUP BPK-A Goražde poduzima pojačane aktivnosti iz nadležnost­i.

- Uprava policije je od 5. maja pojačala aktivnosti prema vlasnicima oružja, provjerava­ju se sve kase i sefovi u kojima se bezbjedno odlaže oružje. Mi ćemo poduzeti sve mjere iz svojih nadležnost­i radi očuvanja stepena sigurnosti u našem kantonu, a ovom prilikom pozivam sve nosioce dozvola za oružje da ga čuvaju u skladu sa propisima, kazao je ministar i pozvao građane da, ukoliko imaju bilo kakvih saznanja o ilegalnim vlasnicima oružja, informacij­u prijave nadležnoj policijsko­j upravi.

 ?? ?? Policija i tužilaštvo su brzo rasvijetli­li događaj
Policija i tužilaštvo su brzo rasvijetli­li događaj

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina