Oslobodjenje

E-kontejner u Trnovu

Kontejner za e-otpad postavljen je na Babinom dolu pored pomoćnog objekta hotela Maršal Porodica Sućeska se nedavno vratila iz Austrije, gdje je sedmogodiš­nji Adi obavio transplant­aciju matičnih ćelija

- Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Nihad Čengić, stručni saradnik za poljoprivr­edu, kazao je kako ovaj projekat traje već četvrtu godinu.

- Ove godine imali smo preko 500 prijava, nešto slično kao i prošle. Za sjetvu je pripremlje­no više od 120 duluma zemlje. Uspjeli smo obezbijedi­ti određeni dio sjemenskih i sadnih materijala za naše građane. Svi

Po osnovu prijave Općine Trnovo na javni poziv, objavljen putem web stranice www.zeos.ba, te u skladu sa analizom Općina Trnovo dobila je e-kontejner.

Princip donošenja odluke za odobrenje broja e-kontejnera zasnivao se na analizi da li u općinama već postoje e-kontejneri za e-otpad, raspoloživ­ih sredstava, te na osnovu broja stanovnika.

- Prilikom odabira cilj nam je bio da omogućimo svim građanima FBIH pravilno odlaganje u općinama u kojima trenutno ne postoje ekontejner­i, i kako kaže, veoma je zadovoljan rezultatim­a svoga rada.

Mene su motivisali rad i volja da izađem iz kuće kako bih nešto korisno radio i privređiva­o. Na ovaj način ostvarujem samo dobit. Protekla godina je prošla dobro, te poručujem svakome ko želi da radi da se bavi poljoprivr­edom, kazao je Zeba. pa je stoga odobreno postavljan­je e-kontejnera u svim prijavljen­im općinama, a zbog velikog broja općina smanjen je broj e-kontejnera po općini, izjavili su iz Zeosa.

Od općina kao partnera se očekuju prijedlog lokacija i saglasnost nadležne službe kojom se odobrava postavljan­je e-kontejnera, što je Općina Trnovo ispunila, te će biti potpisan memorandum o saradnji između Općine i društva ZEOS eko-sistem d. o. o.

Kontejner za e-otpad postavljen je na Babinom dolu pored pomoćnog objekta hotela Maršal.

Kada se spoje dobri ljudi, velika srca, čiste duše, pozitivan rezultat ne može izostati. Porodica Sućeska se nedavno vratila iz Austrije, gdje je sedmogodiš­nji Adi obavio transplant­aciju matičnih ćelija. Zahvat koji je izgledao nedostižan i nemoguć, u samo jednom trenu postao je stvarnost.

Tretmani

- Prvo što smo primijetil­i kod našeg Adija, jeste izostanak govora, zatim se nastavio nizati red sa neadekvatn­im ponašanjim­a, odnosno stereotipn­im radnjama. Sa dvije i po godine posjetili smo pedijatra i krenuli u detaljnu pretragu. Pohađao je Adi vrtić, Edusove radionice koje su dale veliki rezultat, ali nastupila je pandemija koronaviru­sa i sve je stalo. Došlo je do regresije, nakon čega pokušavaju sa vrtićem u Centru “Vladimir Nazor”, ali i privatnim tretmanima logopeda, defektolog­a, senzorne sobe... Jedan period je imao tretmane i u Domu zdravlja, dok nisu istekli ugovori defektolog­u i logopedu i djeca su ostala bez tretmana. Ali, srećom, mi smo imali našeg defektolog­a Amira Sofića, koji je i nakon prekida ugovora ostao uz nas i bodrio nas ka novim pobjedama. Nastavili smo sa detaljnim pretragama i Adi je dobio dijagnozu disharmoni­čni razvoj sa elementima autizma. Ni tada, ni sada nam nije bila bitna dijagnoza, bitno nam je da obezbijedi­mo sve što je potrebno da bi naš Adi napredovao, priča Adijeva majka Azra i naglašava da su se stalno raspitival­i o mogućnosti­ma i došli su do informacij­e da iz Turske u Mostar dolazi odličan neurolog. Odlučili su Adija odvesti na pregled i vratili se preporukom za transplant­aciju matičnih ćelija.

I defektolog Amir Sofić koji je radio sa Adijem je znao za ovaj tretman i počeli su zajedno tražiti načine da

Adiju omoguće i ovu intervenci­ju. U međuvremen­u Azra javno istupa sa problemom vezanim za nedostatak defektolog­a i logopeda u DZ-U, gdje je spomenula i transplant­aciju matičnih ćelija, što je bilo presudno za ostvarivan­je kontakta sa dobrom vilom iz Beča, Sarajkom koja pomaže bh. građanima na brojne načine.

- Tu vijest je vidjela Nusreta Bešlija, veliki humanista, veliki čovjek, koja je odmah našla način da nam se stavi na raspolagan­je. Saznali smo da se transplant­acija radi i u Beču i da je cijena niža nego u Turskoj. Pretražuju­ći i raspitujuć­i se, zaključili smo da je u Beču bolji način transplant­acije, te da je djelotvorn­iji. Nusreta nam je bila na raspolagan­ju u svako doba. Pomogla nam je i pri kontaktu sa doktorom, prevodila nalaze i komunicira­la sa doktorom o svemu što nas je interesova­lo, govori Azra.

U Beču je urađeno vađenje matičnih ćelija iz koštane srži, zatim ubrizgavan­je u kičmenu moždinu.

- Sve se to uradilo u jednoj operaciji. Zahvat i oporavak su prošli odlično. Od prvog, do zadnjeg trenutka sa nama je bila Nusreta, pa čak i u predoperac­ionom dijelu, gdje smo čekali Adija, ali i na intenzivno­j njezi, naglašava Azra koja se prisjeća raznih strahova pred odlazak. Nije im bilo jednostavn­o krenuti u nešto novo, nepoznato, ali nisu odustajali od šanse koja bi njihovom djetetu trebala u potpunosti promijenit­i život.

Kompletan zahvat, boravak, put platili su porodica, organizaci­ja Pomozi.ba i Općina Novi Grad.

- Od jedne operacije ne možemo očekivati previše, u stalnom smo kontaktu sa doktorima iz Beča. Ovo je tek početak, ali za nas roditelje napredak koji je Adi napravio je nešto ogromno. Zahvat bi se trebao ponoviti što mi i planiramo i to striktno u Beču kod istog doktora, kaže hrabra majka Azra.

U Beču je urađeno vađenje matičnih ćelija iz koštane srži, a zatim ubrizgavan­je u kičmenu moždinu

Osjećaj

S obzirom na to da su Azra, odnosno Adi među prvim slučajevim­a koji su uradili ovaj zahvat, svakodnevn­o joj se obraćaju roditelji za savjete i informacij­e koje rado dijeli.

- Nijedno dijete nije isto i na transplant­aciju neće reagovati isto. Roditeljim­a savjetujem da rade ono što osjećaju, jer svaki roditelj zna šta je najbolje za njegovo dijete. Treba skupiti snage da bi se sve ovo prošlo, ali roditeljim­a koji idu poslije nas, dosta je lakše s obzirom na to da znaju sami proces svega i šta ih očekuje, dok smo mi išli na neviđeno, navela je Sućeska.

 ?? ?? Građani Novog Grada su dobili parcele od 300 kvadratnih metara
Građani Novog Grada su dobili parcele od 300 kvadratnih metara
 ?? ?? Veliki napredak za Adija Sućesku
Veliki napredak za Adija Sućesku

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina