Oslobodjenje

Upali smo u bezdan

Večeras će, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, u Narodnom pozorištu Sarajevo, predstavom “Wir Sind Volk”, slavni Laibach zatvoriti Modul Memorije

- Razgovarao: NISAD SELIMOVIĆ

Ovogodišnj­i Modul Memorije ponudio je mnoštvo značajnih događaja od fotografsk­ih izložbi i projekcija filmova, preko promocija publikacij­a, sve do teatarskih predstava. Jedna od tih biće izvedena večeras u 19.30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo, a donosi svojevrsni mjuzikl nastao po tekstovima njemačkog katarziste Heinera Müllera.

Štanastoče­kavečerasu­narodnom, odakle je potekla ova saradnja i u kakvomvrem­enuživimo,zaoslobođe­nje govori Ivan Novak, vođa kultne slovenačke grupe.

Dobro došli još jednom u Sarajevo. Ovdje ste bili u mnogo navrata, ali u sjećanju ljudi je najviše – potpuno razumljivo jer nam je tada bilo najteže – onaj nastup u gradu pod opsadom. Šta je to što grupu Laibach najviše veže za Sarajevo i šta cijelu ekipu vraća redovno u Sarajevo?

- Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovin­e i kao takvog smatramo za važnu regionalnu metropolu, historijsk­i relevantnu i u svjetskim razmjerima, pa mu se vraćamo koliko god je to moguće i higijenski. Osim toga, mnoga privatna prijateljs­tva i uspomene nas vežu za njega.

Ovdje ste kako biste zatvorili ovogodišnj­i Modul Memorije, manifestac­iju koja već dvije decenije gaji kulturu sjećanja. Po tome neke ideje dijeli i sa Laibachom – vi ste od samih početaka bazirali svoj otklon ka umjetnosti kroz sjećanja na neka prošla vremena, od imena grupe pa nadalje... Neću povlačiti paralele između osamdeseti­h i današnjice, ali ću Vas pitati koliko je bitno danas čuvati sjećanja i oplemenjav­ati sadašnjost sjećajući se prošlosti?

Ako je život besmislen, onda takav život uopšte nema smisla niti živjeti

- Bez znanja o prošlosti, nema budućnosti, a i sadašnjost je lišena sadržaja. Uostalom, život svakog pojedinca sastoji se od sjećanja i uspomena, s jedne strane, i vizija, ideja za budućnost, sa druge. Ako ne postoji ništa od toga, onda sam život nema smisla. A ako je besmislen, onda takav život uopšte nema smisla niti živjeti.

Vaš nastup u Sarajevu neće biti klasični koncert, već se radi o predstavi, mjuziklu specifično­g izričaja za koji ste pisali muziku i koji je baziran na tekstovima slavnog njemačkog dramatičar­a Heinera Müllera. O čemu se radi, odnosno šta očekuje publiku u Sarajevu?

- Šta čeka publiku u tom projektu? Prije svega – puno patriotizm­a i meditacije o temi kulturnog fašizma. Müller se opširno bavio njemačkim nacionalni­m traumama – a time i fašizmom i patriotizm­om – i to je bilo osnovno polazište u odabiru njegovih poetskih tekstova za taj projekt. Wir sind das Volk, odnosno “Mi smo narod”, dakle, govori o njemačkom procesu

Müller je Laibach poznavao bolje nego mi njega, pa nas je tom prilikom pozvao na saradnju, što se, nažalost, za njegovog života nije ostvarilo

- Müllera smo prvi put upoznali kao dramskog autora 1984, kada smo pripremili muziku za njegov izuzetan teatarski komad “Kvartet” - svojevrsnu originalnu adaptaciju “Opasnih veza” Choderlosa de Laclosa - tada u režiji Eduarda Milera u ljubljansk­oj Drami. U to vrijeme nismo mnogo znali o stvaralašt­vu Hainera Müllera, ali smo se dosta družili sa našim prijatelje­m Draganom Živadinovi­m, koji je znao sve o savremenom pozorištu. Živadinov je takođe bio sa nama u februaru 1985, kada smo Müllera slučajno i osobno sreli u Berlinu.

Znali smo da je on vjerovatno najveći njemački dramatičar tog vremena, da je bio izuzetno utjecajan u kontrakult­uri,dajebiosvo­jevrsnaint­elektualna superzvije­zda na Istoku i na Zapadu i da je – za razliku od drugih – znao reći inekedobre­stvarioddr-u.očigledno je i Laibach poznavao bolje nego mi njega, pa nas je tom prilikom pozvao na saradnju, što se, nažalost – za njegovog života – nije ostvarilo.

Kasnije smo se sve češće susretali sa njegovim radom i njegovim uticajem. Konačno nam je novu konkretnu saradnju sa Müllerom omogućila Anja

- Prema Mülerovim riječima, historijsk­i fašizam je bio samo posebno krvava epizoda u kapitalist­ičkom svjetskom ratu koji traje već četiristo godina i za nju je posebno samo to što je prvi put usred Evrope učinjeno nešto što je u Africi, Aziji i Latinskoj Americi bilo potpuno normalno. Fašizam u Evropi – a sa njim dva svjetska rata – posljedica i reakcija je na krizu kapitalizm­a u poznoj fazi imperijali­zma iz početka prošlog vijeka, i uvijek se ponovo pojavljuje u različitim oblicima čim kapitaliza­m bude ugrožen na ovaj ili onaj način.imperijali­zamkapital­izmasenika­da nije završio, samo se prilagodio i savršeno funkcioniš­e u novoj globalnoj političkoj ekonomiji u kontekstu aktuelne podjele svjeta.

Ali, naravno, fašizam danas, u vremenu dominacije masovnih medija, ima drugačiji oblik od historijsk­og, političkog fašizma. Najopasnij­i je socijalno-kulturni fašizam, koji je uvelike utkan u instrument­e i procese prividne slobode i koji fašizira društvo preko identitetn­og principa. Radi se o principu izjednačav­anja osobe sa medijem, aparatom,izvoromotu­đenihdodat­nih vrijednost­i, što dovodi do radikalne

 ?? / LUKA KASE ?? Uvijek originalni
/ LUKA KASE Uvijek originalni
 ?? / DIDIER TORCHE ?? Ivan Novak
/ DIDIER TORCHE Ivan Novak
 ?? ?? Sa dodjele nagrada
Sa dodjele nagrada

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina