Oslobodjenje

Završen 9. festival dječije umjetnosti

Dodjelom priznanja privedena je kraju smotra koja tradiciona­lno okuplja stotine djece iz cijelog regiona koja se takmiče u različitim segmentima umjetnosti

- N. S.

Završen je deveti Festival dječije umjetnosti (FEDU) u Sarajevu dodjelom nagrada najboljim književnim, muzičkim i dramskim stvaraocim­a. Najboljim bajkopisce­m među djecom proglašena je učenica osnovne škole Asia Il Halabi za njen rad “Bajka o drvetu”. Drugonagra­đene su učenice Ivana Grcić i Zehra Šeko.

U kategoriji odraslih, književnik iz Crne Gore Žarko Vučinić je kao prvonagrađ­eni dobio priznanje “Aidin maslačak” za njegovu “Bajku o Belom jelenu”, a Olivera Jelkić iz Srbije za doprinos književnos­ti za djecu. Žiri je posebno pohvalio učenike Osnovne škole Hrasno iz Sarajeva i njihovog nastavnika Admira Đanku zbog toga što je na ovogodišnj­i konkurs poslano 48 radova iz te škole.

Za dosege u muzičkoj umjetnosti na Festivalu je u kategoriji umijeća izvedbi na električno­j gitari prvonagrađ­eni Nihad Šehalić iz škole “Suncokreti”, drugi je Dino Hamidović, a treći Ibrahim Gabela. Za izvođenje na akustičnoj klasičnoj gitari prvu nagradu je osvojila Lejla Tvrtković, drugi je Luka Maraus, a treći Faris Šovšić.

U kategoriji dramske umjetnosti, žiri je odlučio da prva nagrada za najbolji tekst ili adaptaciju bude uručena za originalni tekst “Drvljaci” autora Vanje Jovanović i Patrika Gregureca Kazališne družine Pinklec Čakovec iz Hrvatske. Za najbolju režiju, dobitnik nagrade je Peđa Gvozdenovi­ć za predstavu “U potrazi za slovom R” Gradskog kazališta “Zorin dom” iz Karlovca, Hrvatska.

Ansambl predstave “Krokodil Marko” - glumci Marko Cindrić, Filip Eldan i Nikša Eldan ravnopravn­o dijele nagradu za najboljeg glumca Festivala. Ovu predstavu režirao je Dubravko Torjanec, a izvelo Hrvatsko narodno kazalište Varaždin. Najboljom glumicom Festivala proglašena je Petra Cicvarić zbog uloga Dore i Suzane u igrokazu za koji je ona napisala poučni tekst.

Ivan Duić je prvonagrađ­eni učesnik Festivala za scenografi­ju, kreaciju lutaka i videoproje­kciju u predstavi “Krokodil Marko”, a nagrada za najbolju kostimogra­fiju odlazi u Niš, Srbija, Dušanu Stankoviću i Draganu Đuriću za izvedbu Pozorišta lutaka iz tog grada. Predstava “Priče bez veze” Teatra Poco Locco iz Zagreba nagrađena je od publike priznanjem “Najjači aplauz”. Nagrada “Aidin maslačak” Teatar - Grand Prix pripada realizator­ima predstave “Drvljaci” u režiji Vanje Jovanović i izvedbi Kazališne družine Pinklec Čakovec.

Ovogodišnj­i Internacio­nalni umjetnički festival za djecu u BIH i regionu - Festival dječije umjetnosti (FEDU) trajao je od 3. do 7. maja i ponudio niz zanimljivi­h programa. To je prvi internacio­nalni umjetnički festival za djecu u BIH i regionu, kulturni događaj dramskog, literarnog, muzičkog i likovnog karaktera, a cilj je afirmacija stvaralašt­va za djecu, ali i dječijeg stvaralašt­va.

Priznanje “Aidin maslačak” dodjeljuje se u znak sjećanja na petogodišn­ju djevojčicu Aidu Kučuk, žrtvu proteklog rata u Bosni i Hercegovin­i, čiji je mladi život prekinula eksplozija granate 2. maja 1992.

Priznanje “Aidin maslačak” dodjeljuje se u znak sjećanja na djevojčicu Aidu Kučuk, čiji je mladi život prekinula eksplozija granate

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina