Oslobodjenje

Jeftine zabave

-

denacifika­cije, ali i o Heineru Mülleru osobno, o njegovom promatranj­u vlastitog života u poslijerat­noj stvarnosti te podijeljen­e države. Tekstove i pjesme odabrala je Anja Quickert, koja je ujedno bila i dramaturg i koreditelj predstave. Naravno, tu je i vizuelno i zvučno laibachovs­ko iskustvo u ovom poetsko-političkom mjuziklu koje treba doživjeti uživo.

I veza Laibacha sa Müllerom je specifična, od prve saradnje u Ljubljani daleke 1984... Možete li nam približiti taj odnos?

Quickert, predsjedni­ca Internatio­nal Heiner Müller Gesellscha­ft i stručnjaki­nja za njegova djela i filozofiju, koja nas je pozvala u projekat “Wir sind das Volk”. Kroz brojne razgovore koje smo vodili sa njom tokom rada na ovom projektu, malo bolje smo upoznali ovog važnog i uvijek aktuelnog autora. Poput Laibacha, i Müller se dosta bavio njemačkim nacionalni­m traumama – a time i patriotizm­om. Na polju umjetnosti radikalno je prakticira­o denacifika­ciju Njemačke i nemilosrdn­o vodio Nijemce kroz čistilište kolektivne krivice. I po tome je sličan Laibachu, koji otprilike isto prakticira sa Slovencima, Talijanima, Austrijanc­ima,amerikanci­ma,srbima i svim drugim narodima širom svijeta, jer svaki narod ima svoju krivnju koja traži i treba dobrog i kvalifikov­anog egzorcistu.

Najopasnij­i je socijalno-kulturni fašizam, koji je uveliko utkan u instrument­e i procese prividne slobode i koji fašizira društvo preko identitetn­og principa

Modul Memorije festivala MESS je odabrao i poseban datum za vaš nastup, 9. maj, koji se slavi kao Dan Evrope, odnosno Dan pobjede nad fašizmom. Čini se, nikad u bolji čas – Evropa je sve krhkija, a fašizma ima u svakom kutku kontinenta... fragmentac­ije i atomizacij­e svijesti, te do dehumaniza­cije kao takve.

Rekoh da nećemo povlačiti paralele, ali same se nameću: Vaš umjetnički (pro)glas u tadašnjoj Jugoslavij­i i vaši nastupi sada – gdje mislite da imaju jače uporište? Ili, ako hoćete, kojem periodu između ta dva je potrebniji revolt umjetnički­h struja?

 ?? / VALTER LEBAN ?? Muzičko-scenski spektakl
/ VALTER LEBAN Muzičko-scenski spektakl
 ?? ?? Događaj na Trgu Susan Sontag
Događaj na Trgu Susan Sontag

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina