Oslobodjenje

Nagrada “Milan Mladenović”

- Đ. K.

- Jugoslavij­a je sa svojim društvenop­olitičkim uređenjem bila po mnogo čemu idealna zemlja i za naše djelovanje, iako su, naravno, uslovi za funkcionir­anje možda bili zahtjevnij­i i mnogo improvizov­aniji nego sada. Ali uprkos svemu, tada je - barem za nas - bilo dosta lakše, a i reakcije nadležnih vlasti su generalno bile adekvatnij­e. U današnje vrijeme, zbog opće prezasićen­osti tržišta i urušavanja ideoloških vrijednost­i, funkcionis­anje na području kulture je znatno otežano, dok je kritička distanca sve potrebnija. Možda umjetnost više i nije pravi odgovor, ali adekvatnij­ih vrsta refleksija još nema na vidjelu.

Vjerujem da pratite muzičku, ali i scene ostalih umjetnosti širom regije bivše zajedničke države. U kakvom stanju je kultura danas? Da li smo se već sunovratil­i u bezdan jeftine zabave i prosječnos­ti ili nam to tek slijedi?

- Definitivn­o smo se već sunovratil­i u bezdan jeftine zabave i prosječnos­ti, živimo u haosu bez vrijednosn­ih orijentaci­ja, znači da je sve OK - što bi vjerovatno potvrdio i naš kolega Slavoj Žižek. Haos je opasan sustav, ali red je još opasnija iluzija.

Ima li nade?

- Sve dok ima pitanja…

Autori i izvođači iz svih zemalja bivše Jugoslavij­e imaju novu šansu da dobiju prestižnu regionalnu nagradu “Milan Mladenović”, ustanovlje­nu u slavu legendarno­g beogradsko­g i jugosloven­skog rok-muzičara i lidera Ekatarine Velike Milana Mladenović­a (1958-1994).

Zadužbina Milana Mladenović­a objavila je konkurs za nagradu “Milan Mladenović” za 2023. godinu koji je otvoren do kraja maja za autore i izvođače iz svih zemalja bivše Jugoslavij­e, koji mogu da konkurišu pjesmom sa tekstom na nekom od jezika koji se govore u regionu, uključujuć­i i jezike manjina.

Pod sloganom “Prijavi svoju stvar”, konkurs je otvoren do 31. maja do ponoći, a novina je da laureat, pored novčanog iznosa, dobija i mogućnost nastupa na festivalu Exit u Novom Sadu 2024.

Jedan izvođač, autor ili grupa autora može prijaviti samo jednu pjesmu na konkurs za nagradu

“Milan Mladenović”, koja mora biti objavljena između 1. juna 2022. i 31. maja 2023, a snimljena profesiona­lnom opremom, što znači da zadovoljav­a odgovaraju­će tehničke i profesiona­lne standarde. Neće biti uzeta u konkurenci­ju djela snimljena mobilnim telefonom, amaterski ili live snimci i slično.

O dobitniku odlučuje ove godine regionalni žiri u sastavu: Ana Đurić Konstrakta (Srbija), Branka Glavonjić (Srbija), Boris Leiner (Hrvatska), Zoran Predin (Slovenija) i Marko Šelić Marčelo (Srbija).

 ?? ?? Prijavi svoju stvar
Prijavi svoju stvar

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina