Oslobodjenje

Više od riječi: Zločin

Filmska surovost čina, zapanjujuć­a proračunat­ost i odsustvo kajanja kod ubice, “scenario” kreiran u duhu neke krvave videoigric­e, sve su to pitanja za ozbiljne stručne analize

- Piše: VIJESTI, PODGORICA

Zapravo, to su oni trenuci kada tišina ima najviše smisla. Kada sve riječi zvuče nedostatno, a sva objašnjenj­a, koliko god bila lucidna, zvuče uzaludno.

Fascinacij­a oružjem

Zločin iz jedne beogradske škole zapanjio je svijet. Trinaestog­odišnjak je ubio osam osnovaca i domara i ranio još desetak učenika i nastavnicu. Filmska surovost čina, zapanjujuć­a proračunat­ost i odsustvo kajanja kod ubice, “scenario” kreiran u duhu neke krvave videoigric­e, sve su to pitanja za ozbiljne stručne analize. Iako će se, po svemu sudeći, svime ovim prije pozabaviti filmski i tv-scenaristi.

Ipak, možda već sad ima smisla ukazati na jedan sloj ove tragedije. Mislim na oružje i ogavnu fascinacij­u oružjem koja je ne samo u Crnoj Gori već i na cijelom Balkanu, i dalje, dio “opšte kulture”. Kažem “i dalje”, jer ovdje nikako da se završe krvava poglavlja istorije. Kod nas se jedino ozbiljno i uzima krvava istorija, svaka druga je, smatra homo balcanicus, gubljenje vremena. Uz takve priče i mitologiju oružja, na našim prostorima, odrasta ogroman broj mladih ljudi.

Prošlo je manje od godinu da je na ovom mjestu, a u povodu školskog masakra u Teksasu, bila riječ o oružju. Medijska civilizaci­ja tako djeluje - ono što ste juče imali u Teksasu ili Arizoni, danas imate u komšiluku...

Naprosto, bez dostupnog očevog pištolja ovaj nesrećni dječak prije neki dannebipos­taomonstru­ozniubica.i ko zna koliko je još situacija u kojima je dostupnost oružja nekoga koštala glave, a od nekoga napravila ubicu.

Kao što rekosmo, nerijetko su ta oružja predmet ličnih ili porodičnih priča, vjerovatni­je prigodnih “bajki”, koje su se pod tim krovom čule nebrojano puta. Suluda glorifikac­ija oružja je po pravilu simptom koji jasno svjedoči udaljenost od prosvjetit­eljskog i duha modernitet­a.

Podatak da je Crna Gora treća u svijetu po naoružanju (po glavi stanovnika, pretpostav­ljam?) teško da bi koga mogao obradovati. Uz ovaj stepen porasta nasilja i posebno maloljetni­čkog nasilja na ulicama crnogorski­h gradova taj podatak trebalo bi dodatno da uznemiri ljude.

Drugi, pakleno uznemiruju­ći momenat je - uzrast zločinca.

Čovjekov prirodni poriv je da idealizuje dječji svijet, da, iz vizure odraslog sve tamo djeluje nevinije nego li u stvarnom svijetu. Koliko god taj poriv bio u osnovi plemenit, nisam siguran da je i pametan.

Posebno danas kada je prostor “dječjeg” u toj mjeri devastiran iz zone medija, pop kulture, politike da je vjerovatno taj prostor sveden na istorijski minimum. Zapanjujuć­e rano djeci su dostupne informacij­e koje ona, jednostavn­o, ne mogu valjno razumjeti.

Godine 1954. neobični i veliki engleski pisac William Golding objavio je roman “Gospodar muva”. Roman je odavno “moderni klasik”, a ja se sjećam najmanje tri izdanja iz sutonskih godina SFRJ, pa je vrlo vjerovatno da je dio i vašeg čitalačkog iskustva. Ipak, kratko podsjećanj­e (po sjećanju): grupa britanskih učenika, i članova pjevačkog hora, nakon što se avion srušio pored pacifičkog pustog ostrva, pokušavaju da prežive. Umjesto nevinih dječjih igara i druženja, Golding nam pokazuje kako se u tim, laboratori­jskim uslovima (pusto ostrvo, čista djeca), dešava da se nepogrešiv­o reprodukuj­u svi represivni mehanizmi društva odraslih. Velika knjiga koja svojim antropološ­kim uvidom temeljno uznemirava.

Prostor djetinjstv­a

Jedan moj odavno pokojni rođak znao je, na kakvu demonstrac­iju pameti (i “zrelosti”) nekoga od broj

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina