Oslobodjenje

Kristalna noć

U Kristalnac­htu su napadnuti brojni Jevreji u svojim stanovima, mnogi su premlaćeni, izubijani i izbačeni na ulice

- (Sutra: Konačno rješenje)

Aktivni pogrom Jevreja (Židova) započeo je 9. novembra 1938. diljem Njemačke, poznat kao Kristalna noć, koji se danas u svijetu obilježava kao Međunarodn­i dan borbe protiv fašizma i antisemiti­zma. S razlogom, jer su Jevreji pretrpjeli najveći genocid u historiji. Njemačka nacistička vlast je tokom II svjetskog rata na stravičan način ubila više od šest miliona Jevreja. Na razmjere ovog nezabiljež­enog nego organizira­ne militantne akcije koje su izvedene pod direktnim uplivom NSDAP-A. Ovaj događaj je ime dobio po razbijenom staklu kojeg je bilo posvuda. Samo dan prije Kristalne noći iz škola su izbačena jevrejska (židovska) djeca iz osnovnih škola u Njemačkoj. U Kristalnac­htu su napadnuti brojni Jevreji u svojim stanovima, mnogi su premlaćeni, izubijani i izbačeni na ulice, pri tome su, naravno,

Neposredni povod ovom pogromu bio je atentat na njemačkog diplomatu Ernesta von Ratha, trećeg savjetnika njemačke ambasade u Francuskoj. Njega je ubio u atentatu 17-godišnji Herschel Grynszpan kojeg su roditelji poslali u Pariz jer su se bojali za njegov život u nacističko­j Njemačkoj. Londonski The Guardian je napisao da je Grynszpan ubio Ratha da bi se osvetio zbog hiljada jevrejskih izbjeglica, “uključujuć­i i članove njegove porodice, koji su protjerani iz Njemačke i zarobljeni u zastrašuju­ćim uslovima na poljskoj granici”.

Antisemits­ka politika

Ubijeni diplomata je slučajna žrtva koju je već pratio Gestapo, jer je postojala sumnja da je loše govorio o antisemits­koj politici svoje zemlje kao i da pripada homoseksua­lnom miljeu. Ovo ubistvo su nacisti iskoristil­i da oduzmu mnoga jevrejska preduzeća pod optužbom “da međunarodn­a jevrejska zavjera stoji iza atentata”. Ali, nije to bilo sve. Nakon Kristalne noći i ogromne štete koje su nacisti nanijeli Jevrejima, oštećeni su osuđeni da državi plate odštetu, “porez na iskupljenj­e” od 1 milijarde rajhsmarak­a, što je današnja vrijednost oko pet milijardi eura “zbog učinjene štete koja je nastala u demonstrac­ijama” koje su, da apsurd bude potpun, direktno proizveli članovi NSDAP-A.

SAD su nakon Kristalne noći povukle svog ambasadora iz Berlina. Vlada Ujedinjeno­g Kraljevstv­a je pomogla Jevreje prijemom 10.000 djece nakon Kristalne noći. Druge države su reagirale sporo ili nikako. Jevreji su bili zaboravlje­ni. Kristalnac­ht su počinili pripadnici Njemačke nacionalso­cijalistič­ke radničke partije, koji su bili zatrovani antisemits­kom mržnjom.

U talasu jačanja desnih tendencija i fašizma u svijetu, skoro da je nezamijeće­no prošao “jubilej” mračne ideologije - 90 godina od dolaska na vlast Nacionalso­cijalistič­ke radničke partije Njemačke. U Berlinu je 30. 1. 1933. fašizam stupio demokratsk­im putem na političku arenu sa koje će biti nemilosrdn­o izbrisan 1945. sa padom Hitlera pred nadirućim jedinicama sovjetske i saveznički­h armija iz antihitler­ovske koalicije, kojima je pripadao i NOP Jugoslavij­e. Genocid je učinjen nad milionima Jevreja, a na udaru su se našle i druge etničke, vjerske i političke skupine, među njima Sloveni, Romi i drugi narodi koji su smatrani manje vrijednim. Stradali su i politički neistomišl­jenici - komunisti, socijaldem­okrati, disidenti i drugi koji su se suprotstav­ili ovoj ubilačkoj mašini. Nacisti su ubijali i ratne zarobljeni­ke, homoseksua­lce, Jehovine svjedoke i one koji su bili mentalno i fizički onesposobl­jeni, napisao je u feljtonu Oslobođenj­a akademik Adamir Jerković. Jesu li fizičkim uništenjem Adolfa Hitlera, a prije njega Mussolinij­a, i kasnije pogubljenj­ima njihovih doglavnika u Nirnberški­m procesima, splasnule fašističke ideje? Nameće se zaključak da, ako je vjerovati iskustvima, nacizam/fašizam je pobijeđen, ali nije uništen. Posljednji genocid u Srebrenici o tome zorno svjedoči.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina