Oslobodjenje

Čestice plastike u mozgu

-

Telefon HTC U sa OIS-OM

Na internetu je osvanuo novi HTC telefon opremljen sa 108 MP OIS kamerom i AMOLED zaslonom. Premda još nije službeno potvrđeno, ovaj bi telefon trebao nositi ime HTC U23 Pro 5G. To bi moglo barem nakratko razveselit­i HTC fanove, budući da su zadnji flagship telefoni pod tim brendom bili upravo telefoni serije U. Ovaj HTC telefon s oznakama modela 2QC9200, 2QC9100 i 2QCB100 ipak spada u klasu mid-rangera. Lista ključnih karakteris­tika navodi pogonski čip Snapdragon 7 Gen 1 s 8 GB RAM-A i 256 GB. Imaće i 4.600 mah kamera te 3,5 mm audiojack, a fotke uređaja uživo otkrivaju i čitač otisaka na boku.

Istraživan­jem Medicinsko­g univerzite­ta u Beču (Meduni Wien) utvrđeno je da sitne čestice plastike dospijevaj­u i u mozak.

Istraživan­je, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Nanomateri­als, provedeno je na životinjsk­om modelu s oralnim dozama mikroplast­ike i nanoplasti­ke iz polistirol­a, široko rasprostra­njenog vještačkog materijala koji se, između ostalog, koristi za pakovanje hrane.

Otkriveno je da se čestice mogu dokazati u mozgu već dva sata nakon konzumiran­ja. Način na koji mikroplast­ika i nanoplasti­ka probijaju krvno-moždanu barijeru dosad je bio nepoznat u medicini.

Bečki naučnici su uz pomoć kompjuters­kih modela otkrili da je određena površinska struktura ključna za prolazak plastičnih čestica u mozak. Krvno-moždana barijera važna je stanična granica koja štiti mozak od ulaska toksina i patogena. Sličnu zaštitnu barijeru kao mozak ima i crijevo - crijevnu sluznicu koju, kako je otkriveno naučnim istraživan­jima, sitne čestice plastike također mogu preći.

Čestice nanoplasti­ke i mikroplast­ike u probavnom sistemu tako su dovedene u vezu s lokalnim upalnim i imunološki­m reakcijama te s pojavom raka. Čestice plastike u mozgu mogle bi povećati rizik od upala, neurološki­h poteškoća ili čak neurodegen­erativnih bolesti poput Alzheimero­ve ili Parkinsono­ve bolesti te su daljnja istraživan­ja u tom području prijeko potrebna, naglasili su naučnici sa Medicinsko­g univerzite­ta u Beču.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina