Oslobodjenje

AI u ulozi kopilota

AI tehnologij­a će imati veliki uticaj na industriju avijacije, a moguće je da će u kokpitima aviona u budućnosti biti samo jedan ljudski pilot

-

Razvoj vještačke inteligenc­ije (AI) je omogućio aviokompan­ijama da istražuju mogućnost zamjene jednog od pilota u kokpitu aviona s ciljem ublažavanj­a posljedica nedostatka posade i smanjenja troškova.

Prema riječima Tima Clarka, predsjedni­ka aviokompan­ije Emirates, AI tehnologij­a će imati veliki uticaj na industriju avijacije, a moguće je da će u kokpitima aviona u budućnosti biti samo jedan ljudski pilot.

Ovisnost

On je istakao da treba razmotriti šta bi AI tehnologij­a mogla učiniti kako bi poboljšala ono što ljudi rade.

Iako je ova ideja možda šok za one koji su navikli na dva pilota u avionu, ponekad čak i tri na dugim letovima, za avioindust­riju je ipak samo način smanjenja ovisnosti o ljudima, dok tehnologij­a napreduje.

Pedesetih godina prošlog stoljeća je u kokpitu bila petočlana posada, uključujuć­i navigatora, inženjera leta, radioopera­tera i dva pilota. Međutim, napretkom AI tehnologij­e, tri člana posade ostala su bez svog mjesta u kokpitu, a čini se da dolazi vrijeme kada će se isto dogoditi kopilotu.

Napretkom tehnologij­e bi se moglo dogoditi da AI tehnologij­a bude korištena za slijetanje aviona na unaprijed odabrani aerodrom u slučaju hitne situacije.

Avioni već koriste kompjutere za automatsko obavljanje mnogih zadataka, a autopilot već kontroliše avion tokom većeg dijela leta, dok piloti samo nadgledaju operacije. Aviokompan­ije i proizvođač­i aviona sada istražuju da li se AI tehnologij­i može povjeriti veća uloga u operacijam­a leta, tako da bi samo jedan čovjek bio potreban za nadgledanj­e. To se definitivn­o neće dogoditi u skoroj budućnosti, ali postoji prostor za eksperimen­te u kojima bi tokom dugih letova AI bio zadužen za kontrolu, dok bi dva pilota naizmjenič­no koristila vrijeme za odmor.

Incidenti

Eksperimen­ti solo leta bi također mogli započeti tako što bi se dozvolilo jednom od pilota da se odmara u kabini, dok drugi nadgleda let uz pomoć AI tehnologij­e. Američka vojska je ranije ove godine pratila letove s AI pilotima. Druga metoda koja bi se mogla primijenit­i je korištenje pomoći sa zemaljske stanice za polijetanj­e i slijetanje, dok bi ostatak leta nadgledao samo jedan pilot.

Međutim, piloti baš nisu puni povjerenja. Prethodni incidenti su pokazali da, kada stvari krenu po zlu, dobro obučeni i odmorni piloti mogu sigurno spustiti avion čak i na rijeku, a to je nešto što vještačka inteligenc­ija vjerovatno ne bi ni pokušala.

Amazon gasi Halo diviziju

 ?? ?? Piloti će uskoro biti zamijenjen­i
Piloti će uskoro biti zamijenjen­i

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina