Oslobodjenje

Od šlaga do gustih krema

Za vrijeme miksanja slatkom vrhnju možete dodati i razne arome, poput vanilije, cimeta i muškatnog oraščića

-

Recept

I kiselo i slatko vrhnje nezaobilaz­an su dodatak raznim slatkim i slanim jelima, no treba znati na koji način ih dodati kako bi jelo dobilo na punoći, okusu i teksturi. Kiselo vrhnje je vrlo korisna namirnica koju treba što češće uvrstiti na jelovnik. Ovisno o udjelu mliječne masti (kod nas postoji kiselo vrhnje od 18 do 45 posto), mogu se dodavati raznim jelima.

Vrhnja s manje masnoće izvrsna su kao dodatak nekim jelima umjesto mlijeka, poput pirea, kojem daju kompaktnij­u i finiju teksturu. Vrhnja s više masnoća lijepo se sljubljuju s jelima poput raznih pita i povrtnih složenaca te gustih krema uz mesna jela.

No, ono što je izrazito važno kod kiselog vrhnja jeste da kada ga dodajete jelu, radite to vrlo polako i postepeno, tako da njegova kiselina ne izazove grušanje jela.

Slatko vrhnje je najomiljen­ije za pripremu šlaga i gustih krema u raznim kolačima i tortama. Važno je znati da se ono najbolje tuče kada je odstajalo barem 24 sata. Posuda u kojoj tučete slatko vrhnje trebala bi biti duboka, tako da je slatko vrhnje barem četiri centimetra ispod ruba. Kada se vrhnje počne zgrušnjava­ti, nastaviti lupanje oprezno, posebno ako koristite električnu miješalicu da vrhnje ne premiksate’ odnosno da se ne pretvori u maslac.

Ako slatkom vrhnju dodate šećer, onda to mora biti šećer u prahu i dodajte ga tek kada se počne zgrušavati. Za vrijeme miksanja slatkom vrhnju možete dodati i razne arome, poput vanilije, cimeta, muškatnog oraščića ili druge. Takvo slatko vrhnje bit će izvrstan dodatak nekim napicima (poput kakaa ili kafe) te ukras za deserte u čaši, torte i kolače.

Vrhnje se dobiva koncentrir­anjem masti iz mlijeka, dok je kiselo pasterizir­ano vrhnje proizvod dobiven fermentaci­jom pasterizir­anog vrhnja s dodatkom bakterija kiselo mliječnog vrenja koje ostaje nakon proizvodnj­e maslaca. U zavisnosti o količini mliječne masnoće, vrhnje će biti kiselije i slađe. Što više masnoće, to će vrhnje biti slađe. Nazivi za pojedine vrste vrhnja određeni su po postotku masnoće u masi pa je tako kiselo vrhnje 12-20 posto mliječne masti. Mileram je kiselo vrhnje sa 21-30 posto mliječne masti, dok slatko vrhnje sadrži 3540 posto mliječne masti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina