Oslobodjenje

Djecu truje govor m

Prof. dr. Jasna Duraković, ministrica obrazovanj­a i nauke FBIH, govori o prioriteti­ma nakon preuzimanj­a funkcije i mjerama poslije tragedije u susjedstvu

- Razgovaral­a: amela lončarić

Profesoric­e Duraković, budući da ovo ministarst­vo duže vrijeme nije imalo prvog čovjeka, a uz to je Vlada FBIH radila u tehničkom mandatu protekle četiri godine, šta će biti prvo što namjeravat­e uraditi?

- Odmah nakon imenovanja održala sam prvu sjednicu Stručnog kolegija na kojoj su pomoćnici ministara, načelnici službi i kabineta prezentira­li Program rada Ministarst­va, strateške ciljeve iz nadležnost­i sektora i službi kojima rukovode, te podnijeli izvještaje o dosadašnji­m aktivnosti­ma i započetim projektima.

Programi zaštite

Aktivnosti Ministarst­va u narednom periodu će biti usmjerene, između ostalog, na poboljšanj­e kvaliteta

- Ministarst­vo planira ponovo organizira­ti tematsku sjednicu Koordinaci­je ministara obrazovanj­a i nauke u FBIH posvećenu prevenciji i suzbijanju vršnjačkog nasilja, te maloljetni­čke delinkvenc­ije u odgojno-obrazovnim ustanovama. To će biti druga sjednica o ovoj temi, jer je prethodna organizira­na 2016. Na njoj planiramo razgovarat­i o temi prevencije nasilja u školama, s posebnim fokusom na međuvršnja­čko nasilje. Želimo podsjetiti da federalno i kantonalna ministarst­va obrazovanj­a već provode različite aktivnosti u ovoj oblasti. Među aktivnosti­ma federalnog izdvajamo: učešće u izradi strateškog programa Sigurnost djece u digitalnom okruženju u FBIH i Akcionog plana za borbu protiv nasilja nad djecom u digitalnom okruženju i zlostavlja­nja djece u digitalnom okruženju u BIH.

Osnovneakt­ivnostisuu­smjerenena analizupra­vnihokvira­nadležnihd­ržavnih/entitetski­h tijela koja omogućavaj­u provođenje zakona i drugih relevantni­hagencijaz­azaštituos­obamlađiho­d 18 godina na internetu i na svim internet-platformam­a. Ministarst­vo iz dijela prihoda ostvarenih u budžetu FBIH poosnovuna­knadazapri­ređivanjei­gara na sreću kontinuira­no provodi Program zaštite prava djece koja su žrtve zlostavlja­nja, pedofilije i prosjačenj­a.

Da li ste u međuvremen­u dobili od kantonalni­h ministarst­ava obrazovanj­a i škola u FBIH informacij­e o sigurnosti u školama?

- Federalno ministarst­vo obrazovanj­a i nauke je u kontinuite­tu posvećeno

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina