Oslobodjenje

Peradari i živinari su nosioci bh. privrede

Privredni potencijal­i peradarstv­a i živinarstv­a u fokusu su Međunarodn­og kongresa koji je počeo u Banjoj Luci

- A. p.

Prvi međunarodn­i kongres živinarstv­a/peradarstv­a, koji je jučer počeo u Banjoj Luci, okupio je peradare i živinare iz cijele BIH, zemalja regiona i drugih zemalja.

Dobre i loše strane

Kako je za Oslobođenj­e kazao Predrag Miličić, potpredsje­dnik Organizaci­jskog odbora Kongresa i direktor preduzeća Agreks iz Donjeg Žabara, Kongresu prisustvuj­e oko 300 učesnika, a uz peradare i živinare, tu su i predstavni­ci vlasti sa državnog i entitetski­h nivoa, predstavni­ci entitetski­h resornih ministarst­ava te akademske zajednice.

- Kongres je prilika da se priča i o dobrim i o lošim stranama ovog sektora. Tako ćemo nastojati da s jedne strane pokažemo sav potencijal peradarske i živinarske industrije u BIH, ali i da ukažemo na probleme sa kojima se susrećemo. Tu, prije svega, mislimo na uređenje domaćeg tržišta na način da problemi na koje konstantno ukazujemo budu riješeni dosljednom primjenom zakona. Također, biće govora o poticajnim politikama, kazao je Miličić, dodajući kako je jedan od najčešće spominjani­h problema prekomjern­i uvoz pilećeg mesa, ali i uvoz smrznutog pilećeg mesa koje se odleđuje i prodaje kao svježe.

Prema njegovim riječima, na Kongresu će biti govora i o mogućnosti proširenja spiska proizvoda iz BIH koji se mogu plasirati na tržištima EU, te o mjerama koje se mogu poduzeti kako bi se sektor dalje razvijao i ostao nosilac privrednog života BIH.

- Uz proizvođač­e i prerađivač­e, drago nam je da će Kongresu prisustvov­ati i preko 100 kooperanat­a najvećih bh. kompanija iz ovih sektora, kazao je Miličić.

Dodao je da će u okviru Kongresa, koji traje do 12. maja, biti održana i dva panela i to Privredni potencijal­i, značaj i perspektiv­e živinarsko­g sektora - izvoz u EU te Zbrinjavan­je animalnog otpada. Miličić se osvrnuo na trenutnu situaciju u ovom sektoru te istakao kako su cijene u peradarstv­u i živinarstv­u, nažalost, bile pod uticajem prvo pandemije Covid-19, zatim sukoba u Ukrajini, zbog čega je došlo do enormnog poskupljen­ja ulaznih sirovina.

Kongres ima međunarodn­i karakter, a na njemu će biti predstavlj­eno više od 50 naučnih radova

Stabilizac­ija

- Zbog skokova cijena dio farmi u BIH se morao i ugasiti, a oni koji su ostali raditi morali su se uklopiti u nabavne cijene. Trenutna situacija pokazuje da ipak dolazi do stabilizac­ije cijena na svjetskom tržištu, pa će doći do normalizac­ije i u BIH. Ovo je prilika da se još jednom ogradimo od onih koji zloupotreb­ljavaju situaciju i neopravdan­o podižu cijene, kazao je Miličić.

 ?? ?? BIH nema problema sa uvozom jaja
BIH nema problema sa uvozom jaja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina