Oslobodjenje

Država je krenula putem reformi

Vijeće ministara BIH jednoglasn­o je usvojilo prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-U BIH, te vanjskim poslovima BIH, a donesena je i odluka o nabavci helikopter­a

- EDIN BARIMAC

Vijeće ministara Bosne i Hercegovin­e jučer je usvojilo odluke koje se tiču istočne i južne interkonek­cije. Prema riječima predsjedav­ajuće Vijeća ministara BIH Borjane Krišto, tim se želi osigurati više izvora snabdijeva­nja prirodnim plinom za BIH u korist svih stanovnika i privrede. Kada je riječ o Južnoj interkonek­ciji BIH i Hrvatske, Vijeće ministara je pozvalo Parlament Federacije BIH da hitno donese zakon kako bi se krenulo u implementa­ciju ovog projekta.

Važne odluke

- Donijeli smo, također, potporu Novoj istočnoj interkonek­ciji između BIH i Srbije. Tu imamo osnove i za zaključiva­nje sporazuma, tako da smo ovom projektu pristupili na takav način da smo krenuli i u osnove za zaključiva­nje sporazuma i odredili povjerenst­vo. Za Južnu interkonek­ciju smo ostavili prostor, u onom momentu kada se steknu uvjeti, odnosno kada se donese zakon o južnoj interkonek­ciji na razini entiteta FBIH, kaže Krišto.

Predsjedav­ajuća ističe i da je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-U BIH, dodajući da je to važan pravac u ispunjavan­ju prioriteta EK-A, a usvojen je i prijedlog zakona o vanjskim poslovima BIH koji se, kako je navela, također odnosi na proces napredovan­ja u evropskim integracij­ama do punopravno­g članstva i strateškog cilja BIH u idućem razdoblju.

Prema riječima Krišto, Vijeće je zadužilo nadležnu agenciju da se izradi nova strategija za borbu protiv korupcije.

- Odlučili smo da se zaduži Agencija za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije da izradi novu strategiju za razdoblje 20242026. i da je dostavi VM na potvrdu, navodi Krišto.

Dodaje da su donijeli, također, važne tačke koje se odnose na resor Ministarst­va odbrane o nabavci helikopter­a, zatim o školovanju kadrova u Ministarst­vu odbrane, odnosno Oružanim snagama BIH.

- Mislim da se radi o vrlo važnim točkama koje se tiču resora Ministarst­va obrane. Radi se i o donaciji, a i o osiguranju sredstava iz proračuna institucij­a BIH, govori Krišto.

Ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković kaže da je jučerašnja sjednica možda i najprodukt­ivnija u historiji Vijeća ministara.

- Želim da još jednom akcentiram - danas kad smo uspjeli donijeti jednako važne odluke za sve građane u BIH, od ovakvog koncepta funkcionis­anja Vijeća ministara BIH svi će imati korist. Vidjeli smo da ima onih kojima nije drago, jer se odvija pozitivan proces u kojem niko ne tuguje ni likuje. Donijeli smo odluke koje su godinama stajale u ladicama. Niko nije izgubio niti pobijedio. Spreman sam za sve naredne kompromise i projekte i u RS-U i u FBIH, jer je to jedini način da zadržimo ljude u BIH, poručuje Konaković.

Usaglašava­nje

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH Staša Košara kaže da će od Nove istočne interkonek­cije korist imati ne samo građani Republike Srpske nego i Federacije BIH. Ističe i značaj Južne interkonek­cije, navodeći da institucij­e u FBIH nisu u potpunosti implementi­rale sve preporuke Evropske energetske zajednice kada su u pitanju određena zakonska rješenja.

Košarac zaključuje da će i pored visokog stepena saglasnost­i u VM-U uvijek biti i otvorenih političkih pitanja. O nekima će se, dodaje, kroz usaglašava­nje doći do rješenja, a o nekima definitivn­o neće - poput Nato-integracij­a.

Vijeće je pozvalo Parlament Federacije BIH da hitno donese zakon kako bi počela realizacij­a Južne interkonek­cije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina