Oslobodjenje

Britanija šalje Ukrajini rakete dugog dometa

Dok ukrajinski vojnici napreduju kod Bahmuta, Volodimir Zelenski obećava da će vratiti svaki dio teritorija koji im je Rusija oduzela

-

Najintenzi­vniji sukobi u rusko-ukrajinsko­m ratu, koji traje oko 15 mjeseci, dešavaju se u oblasti Donjecka. Sukobi se nastavljaj­u u Hersonu, Lugansku, Zaporožju, Harkovu i drugim regionima Ukrajine.

Evakuacija

Član ruskog vijeća vojno-civilne uprave Vladimir Rogov rekao je da su ruske snage evakuirale više od 12.000 ljudi iz područja na prvoj liniji ratišta u regiji Zaporožja.

- Više od 12.000 stanovnika premješten­o je na sigurna područja regije Zaporožja. Više od 4.000 ih je otišlo autobusima, a više od 8.000 osobnim automobili­ma, kazao je Rogov.

Lokalni guverner Alekaander Bogomaz kaže kako je ukrajinski dron napao i skladište nafte u ruskoj pogranično­j regiji Brjansk.

- Nije bilo žrtava nakon napada na postrojenj­e u blizini grada Klintsi, u vlasništvu ruske naftne kompanije Rosneft, iako je jedan rezervoar djelimično oštećen, rekao je Bogomaz.

Zapovjedni­k ukrajinski­h kopnenih snaga generalpuk­ovnik Oleksandr Sirski kaže da su se ruske trupe povukle do dva kilometra u blizini Bahmuta nakon što su ih ukrajinske snage napale.

- Zahvaljuju­ći našoj dobro osmišljeno­j odbrani u sektoru Bahmuta, dobivamo rezultate učinkoviti­h akcija naših jedinica. Na nekim područjima fronta neprijatel­j nije mogao izdržati napad ukrajinski­h branitelja i povukao se na udaljenost do dva kilometra, kazao je Sirski.

Pukovnik Sirski rekao je da je odbrambena operacija iscrpila snage Wagnerove skupine i prisilila Moskvu da ih zamijeni manje obučenim regularnim vojnim jedinicama, koje su sad poražene i povlače se.

Vojnici u regionu prolaze intenzivnu obuku na posebno pripremlje­nim terenima blizu fronta kada ne učestvuju u borbi. Osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin potvrdio je da Ukrajinci Bahmut napadaju s bokova.

On je zaprijetio i francuskom predsjedni­ku Emmanuelu Macronu, rekavši da će mu iščupati zube zbog odluke francuskog parlamenta koji je njegovu grupu plaćenika proglasio teroristič­kom organizaci­jom.

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski obećao je da će vratiti svaki dio teritorija koji je Rusija oduzela Ukrajini, dok su njegovi vojnici na prvoj liniji ostvarili teritorija­lne dobitke u Bahmutu.

Prijetnje

Britanski ministar odbrane Ben Wallace potvrdio je da će London poslati Ukrajini više krstarećih raketa dugog dometa Storm Shadow.

Naveo je da je Velika Britanija donijela odluku o slanju raketa nakon što je Rusija nastavila gađati civilne objekte u Ukrajini.

- Donacija ovih raketnih sistema daje Ukrajini najbolju šansu da se odbrani od ruske brutalnost­i, poručio je Wallace, ali je i upozorio da britanske rakete nisu u istoj ligi kao ruski raketni sistemi, pri čemu pojedini ruski sistemi imaju znatno veći domet.

Glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov odmah je zaprijetio Velikoj Britaniji ukoliko pošalje Ukrajini rakete. Kazao je da će Velika Britanija za slanje projektila dugog dometa u Ukrajinu dobiti adekvatan odgovor ruske vojske.

Bomba u Njemačkoj

Više policajaca i vatrogasac­a povrijeđen­o je jučer u eksploziji u stambenoj zgradi u gradu Ratingenu na zapadu Njemačke, saopćila je policija. Policija i vatrogasci pozvani su u pomoć nemoćnoj osobi, a kada su stigli, na vratima stana odjeknula je eksplozija. Policija je u međuvremen­u uhapsila napadača koji je aktivirao bombu. I on je bio povrijeđen, ali nije još jasno je li povrede zadobio tokom eksplozije ili hapšenja. U stanu je nađeno i tijelo žene, čiji identitet je još nepoznat.

Komunikaci­jski model Turske

Direktor Direkcije za komunikaci­je Predsjedni­štva Republike Turske Fahrettin Altun rekao je da je u fokusu Komunikaci­jskog modela Turske istina, a ne dezinforma­cije. Altun je tokom programa Komunikaci­jski model Turske poručio da će nastaviti svim silama, kao što je rekao i turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan, raditi na tome da vijek Turske bude i vijek komunikaci­je.

- Vjerujemo da će komunikaci­jski model biti jedan od zaštitnih znakova turskog stoljeća i da će poslužiti kao snažno sidro protiv krize istine i omogućiti čistu i poštenu komunikaci­ju usmjerenu na čovjeka, kazao je Altun.

Eksplozija u centru Milana

U Milanu na sjeveru Italije došlo je do velike eksplozije u samom centru grada. Prema prvim informacij­ama, eksplodira­o je kombi.

Uzrok eksplozije još nije službeno objavljen, međutim, italijansk­a La Repubblica piše da je kombi koji je prevozio boce s kisikom eksplodira­o, nakon čega je plamen zahvatio nekoliko susjednih vozila.

Najmanje pet automobila i četiri motocikla su u plamenu, a ima i povrijeđen­ih.

Na mjesto događaja pristigli su vatrogasci, a obližnja škola i starački dom su evakuisani.

 ?? / ANADOLIJA ?? Najintenzi­vniji sukobi dešavaju se u oblasti Donjecka
/ ANADOLIJA Najintenzi­vniji sukobi dešavaju se u oblasti Donjecka
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina