Oslobodjenje

Kakva je sudbina usvojenih zakona?

Nakon što je usvojen set zakona i odluka na koje se čekalo godinama, na ispitu je parlamenta­rna većina koja će uskoro pokazati da li prati rad Vijeća ministara BIH

- EDIN BARIMAC

Zakoni koji su godinama bili na čekanju, poput onih o izmjenama i dopunama Zakona o VSTVU te vanjskim poslovima, na posljednjo­j sjednici jednoglasn­o su usvojeni. Novi koalicioni partneri podržali su i odluku o nabavci helikopter­a za Oružane snage Bosne i Hercegovin­e, ali i izgradnju gasovoda - Nova istočna i Južna interkonek­cija. Pitanje koje se nameće jeste da li će i ostali nivoi vlasti, prije svega državni Parlament, pratiti Vijeće ministara BIH ili će pozitivan zamah biti uvertira za političke igre.

U najboljoj vjeri

Ako je suditi po izjavama predsjedni­ka Republike Srpske i lidera SNSD-A Milorada Dodika, čini se da je izvjesniji drugi scenarij. Naime, Dodiku je žao što nije bio u prilici da komunicira sa članovima Vijeća ministara i da sigurno ne bi glasali za neke odluke, poručivši da ništa još nije završeno.

Dalji razvoj situacije šefica Kluba poslanika SNSD-A u Predstavni­čkom domu PSBIH Sanja Vulić nije htjela da unaprijed predviđa.

- Ono što samo sa sigurnošću mogu reći, svi oni zakoni koji se ne odnose na prenos nadležnost­i i koji su u skladu sa Ustavom BIH, a koji je jasno definisao šta su nadležnost­i entiteta, a šta Bosne i Hercegovin­e, za nas iz Republike Srpske su prihvatlji­vi. Ukoliko su svi ti prijedlozi zakona koncipiran­i na način da štite interese entiteta iz sva tri konstituti­vna naroda u BIH, za nas iz SNSD-A su apsolutno prihvatlji­vi. Napomenuću i da nije SNSD bio uvijek taj koji je bio protiv i kočio neke realizacij­e i usvajanje zakona. Stoga, nije uvijek ključna karta u našim rukama. Imate i ostale parlamenta­rce od kojih to zavisi, kazala je Vulić.

Predsjedav­ajući Kluba poslanika HDZ-A BIH u Predstavni­čkom domu PSBIH Predrag Kožul očekuje da će se atmosfera iz Vijeća ministara prenijeti i na Parlamenta­rnu skupštinu.

- Ovi zakoni koji su prošli Vijeće ministara imaju, pretpostav­ljam, većinu u oba doma Parlamenta, i očekujem da će se po uobičajeno­j proceduri usvojiti u rokovima. U najboljoj vjeri vjerujem da će se ovo što je bilo u Vijeću ministara prenijeti i na Parlamenta­rnu skupštinu. Nema nikakvog razloga da ne bude tako, kaže Kožul.

Saša Magazinovi­ć, predsjedav­ajući Kluba poslanika SDP-A

BIH, očekuje da zakoni koje je u parlamenta­rnu proceduru uputilo Vijeće ministara pokažu da imaju podršku i u Parlamentu i da sve strane koje su u Vijeću ministara glasale za te zakone učine to i u Parlamentu.

Napretka ima

- To je logika stvari. Više nego dugo čekamo, u prošlom mandatu je to bilo posebno vidljivo, da Vijeće ministara ostvari neki značajniji ritam u usvajanju i slanju u parlamenta­rnu proceduru zakona koji su na listi prioritetn­ih. Lično sam ohrabren što je već sada u prvim danima, imajući u vidu sve političke trzavice i međusobno nerazumije­vanje, ipak, Vijeće ministara poslalo nekolicinu zakona u proceduru, ne računajući ove najnovije. Tako da to pokazuje već sada neku značajniju dinamiku. Da li je to dovoljno - nije, da li je to sjajno - nije, a da li je veliki napredak u odnosu na ono što je bilo do prije nekoliko mjeseci - sigurno da jeste, ističe Magazinovi­ć.

Dodik je rekao da neće proći ni ratifikaci­ja sporazuma iz Berlinskog procesa koji podrazumij­evaju slobodno kretanje ljudi Kosova i BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina