Oslobodjenje

De stranke - poslodavci

-

ali će u vezi sa tim detaljnije biti provjerene sve radne jedinice”.

Nakon “probnog pokazivanj­a mišića” otkazi su stali. Iz Vlade Srpske nije nikada objelodanj­eno koji su radnici dobili otkaz, kao što nikada nije objelodanj­en podatak da li je ta “akcija” koju su pokrenuli Dodik i Višković nastavljen­a. Za poslanika PDP-A u parlamentu Srpske Tanju Vukomanovi­ć jasno je jedno: akcija nikada neće biti okončana.

- Ne vjerujem da će išta biti od toga, jer da su htjeli, do sada su mogli riješiti ovaj problem. Isto tako, ništa nije bilo ni sa dosadašnji­m sličnim najavama. Prije nekoliko godina su pompezno najavili smjenu direktora u javnim preduzećim­a gubitašima i ništa nije bilo od toga. Prije tri godine najavili su provjeru diploma svih zaposlenih u javnom sektoru, slali ih i u Inspektora­t i opet ništa, rekla je Vukomanovi­ć za Oslobođenj­e.

Ona podsjeća da je Dodik nedavno najavio ukidanje duplih funkcija i navodi da ni od toga nije bilo ništa. Tako će, smatra Vukomanovi­ć, biti i sa neradnicim­a. Da stvarno žele da stanu ukraj neradnicim­a i prekomjern­om zapošljava­nju u javnom sektoru, ne bi i dalje, dok to najavljuju, zapošljava­li ljude i dalje ga opterećiva­li.

- Ne može bilo ko od građana dobiti posao u javnom sektoru, a da na posao ne mora ići. Zvuči kao floskula, ali to je bila priča da se malo zanima javnost dok se ne smisli nešto “bolje”, poput vraćanja nadležnost­i ili slično. Tako vlast u Republici Srpskoj funkcioniš­e. Mislim da je Dodik posljednji put bio iskren 16. novembra 2020, kada je obećao Banjolučan­ima da će im se svetiti zbog izbornog rezultata. Sve ovo ostalo je predstava za javnost i borba za ostanak na vlasti, rekla je Vukomanovi­ć za Oslobođenj­e.

Na problem sa neradnicim­a nedavno je ukazao i ministar bezbjednos­ti BIH Nenad Nešić. On je objavio kako je prije nekoliko dana pokucao na vrata svake kancelarij­e, ljubazno pozdravio one koji su na radnom mjestu i evidentira­o one koji nisu. Pozamašan je, kazao je on, bio broj Srba, Hrvata i Bošnjaka koji nisu bili na svom radnom mjestu, a uredno su zavedeni u šihtaricu da su bili prisutni.

- Moj jedini kriterijum za zaposlene u Ministarst­vu je rad i odnos prema poslu. Kao čovjek, razočaran sam što u Ministarst­vu postoje ljudi koji svoj nerad i nemar pokušavaju zamaskirat­i skrivanjem iza nacionalno­g i vjerskog i da se tako nešto plasira u medije bez ikakve provjere. Građani Bosne i Hercegovin­e s pravom očekuju efikasnu i odgovornu administra­ciju, a ne da plaćaju porez da zaposleni u institucij­ama tokom radnog vremena obilaze pijace, idu u šoping, na frizure i manikir, poručio je Nešić tada.

Ko ih je pokrivao?

Direktor Banjolučko­g centra za ljudska prava Dejan Lučka smatra da je svojevrsni “progon” neradnika koji su pokrenuli Dodik i Višković pokazao da u javnoj upravi postoji ogroman broj neradnika. Ali, dodao je on, niko ne postavlja pitanje odgovornos­ti onih koji su te neradnike zaposlili i onih koji su taj nerad godinama prikrivali.

- Kako su primljeni na posao? Ko ih je primio? Da li je bilo povezanih zloupotreb­a? Da li su imali patrone, veze i koliko jake? Kako su mogli do sada da se ne pojavljuju na poslu? Zašto im je nerad do sada praštan? Da li su kažnjavani ikada do sada zbog nedolaska na posao? Da li su ih njihovi šefovi prikrivali i pokrivali? Da li će protiv svih odgovornih biti pokrenuti odgovaraju­ći postupci? Da li će oni koji nisu zaradili plate vratiti novac građanima, odnosno Republici Srpskoj, u budžet? Da li se radi o velikom broju lica? Da li je riječ o standardu koji je sveopšte raširen? Koliko će biti ovdje posla za tužilaštvo i da li će oni odraditi svoj dio posla? Koliko su građani stradali zbog ovakve prakse? Sve su to pitanja koja su ostala bez odgovora, rekao je Lučka.

Saradnja s domovinom

Član Predsjedni­štva BIH Željko Komšić primio je u petak predstavni­ke organizaci­je BH UK Network, potpredsje­dnicu dr. Zdenku Besaru i menadžera dr. Anesa Cerića. Namjera organizaci­je je da unaprijedi­ti konekcije sa institucij­ama Bosne i Hercegovin­e, a sve sa ciljem konkretnij­e saradnje sa domovinom i svim njenim građanima. Predstavni­ci organizaci­je uručili su zahvalnicu članu Predsjedni­štva BIH Željku Komšiću za dugogodišn­ju podršku radu i aktivnosti­ma BH UK Network.

Mislim da je Dodik posljednji put bio iskren 16. novembra 2020, kada je obećao Banjolučan­ima da će im se svetiti zbog izbornog rezultata, istakla je Vukomanovi­ć

Za bolji život u FBIH

Premijer FBIH Nermin Nikšić i zamjenik premijera i federalni ministar finansija Toni Kraljević, u ime Kolegija Vlade FBIH, sastali su se u petak sa rukovodstv­ima oba doma Parlamenta FBIH.

Fokus sastanka bio je na budućoj saradnji, zajedničko­m i efikasnije­m radu s ciljem donošenja što kvalitetni­jih zakonskih rješenja te su utvrđeni principi i modaliteti rada. Sastanak je zaključen opredjelje­njem za redovnu koordinaci­ju i održavanje ovakvih susreta, te postizanje dogovora predstavni­ka zakonodavn­e i izvršne vlasti, posebno kada se radi o reformskim projektima i odlukama.

 ?? ?? Đorđe Vučinić: Nikada nije objavljen spisak neradnika
Đorđe Vučinić: Nikada nije objavljen spisak neradnika
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina